• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OD ROBOTA DO ŽENA

10 NAJBOLJIH PLAĆENIH UBOJICA FILMSKOG SVIJETA

Iako zanimanje plaćenog ubojice nije nešto što ćemo cijeniti u stvarnosti, moderna povijest filma ispresijecana je sjajnim negativcima. Predstavljamo likove koji su ostali zapamćeni kao najbolji egzekutori na zadatku

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

NIKITA (Nikita, 1990)

Prvo pa – žensko! Narkomanka koja je uhićena, "reprogramirana" i transformirana u ubojitu kombinaciju estrogena jedna je od najpoznatijih plaćenih ubojica filmskog svijeta.

Naravno, govorimo o francuskom originalu, u kojem je Anne Parillaud bila opaka Nikita, ne o američkom remakeu i TV seriji koju je izrodio ovaj koncept

LEON (Leon, 1994)
Još jedan Francuz s pištoljem, ovog puta Jean Reno u jednom stanu, ispred kojeg se nalazi Gary Oldman sa značkom, a u koji ulazi 12-godišnja Natalie Portman, Lolita iz susjedstva koja je usto i svjedok korumpiranog djelovanja policije. Jedan od onih filmova, dakle, u kojima su loši momci dobro, a dobri zapravo zli.

JULES I VINCENT (Pakleni šund, 1994)

Ubojice, onako kako ih samo Tarantino zna zamisliti – Travolta je uskrsnuo iz mrtvih, a Samuel L. Jackson krenuo na putovanje stazama najvećih, a sve to s pričom o razlici europskih i američkih prehrambenih navika u fast food restoranima, citiranjem Biblije pri prosipanju mozgova i jednim tajanstvenim svjetlećim paketom u crnom kovčegu. Sve po zapovjedi Marsellusa Wallacea.

T-800 (Terminator, 1984)

Prije negoli je postao pozitivac, Arnold Schwarzenegger si je karijeru izgradio kao ultimativni bad guy, egzekutor od krvi, mesa i žica, kiborg stigao iz budućnosti obračunati se s homo sapiensima u sadašnjosti. Govorimo o "sadašnjosti" iz 1984., naravno. Bila je to zahtjevna misija za nekoga tko voli pokazivati nabildani gluteus maximus, uz minimum poznavanja engleskog jezika. Ali kada je rekao "I"ll be back" – bio je u pravu...

MICHAEL SULLIVAN (Put do uništenja, 2002)

Nakon dva desetljeća življenja u ulogama obiteljski prihvatljivih dobrica, bilo da govorimo u ludim komedijama, bilo da se proslavio kao Forrest Gump, Tom Hanks odlučio je poprilično promijeniti imidž, makar samo za jedan film – u "Putu do uništenja", dobri američki dečko postao ubojica Sullivan, rastrgan između vlastitih očinskih obaveza i dužnosti prema gangsteru koji ga je odgojio.

ANTON CHIGURH (Nema zemlje za starce, 2007)

Javier Bardem nedavno je sa "Skyfall" ponovo zaradio titulu jednog od najboljih negativaca godine, no još je 2007. u hitu braće Coen odradio kraljevski posao kao gotovo stripovski ubojica s neobičnim oružjem i daleko neobičnijom frizurom. Ali neka vas ne zavara to što Anton izgleda kao voditelj arhiva Oscara Wildea – svoje žrtve hladnokrvno uklanja iz postojanja, ako bacanje novčića odredi da su to zaslužile.

VINCENT (Collateral, 2004)

Tom Cruise u jednom od svojih najboljih izdanja dokazuje da može biti "cool" onda kada to želi – a za potrebe ovakvog coola, transformirao se u prosijedog, starijeg plaćenog ubojicu koji ima cijeli popis poslova za obaviti, kao i jedan taksi na raspolaganju, koji ga vozi duboko u noć ispunjenu zadacima. Michael Mann zna što radi.

MARTIN BLANK (Grosse Point Blank, 1997)

John Cusack bio je, baš kao i Tom Hanks, dežurni miljenik mainstreama – no za ovu ulogu, odlučio je ostati omiljen čak i u koži plaćenog ubojice. "Grosse Point Blank" u osnovi je šarmantna komedija, s jednako šarmantnim Cusackom kao Martinom Blankom, čovjekom koji se sprema za svečanost obilježavanja godišnjice mature. No kako će svojim bivšim razrednim kolegama objasniti čime se bavi u život, a da pri tome ne završi u zatvoru? Hoće li mu itko vjerovati da je ubio predsjednika Paragvaja po narudžbi – i to vilicom?

AH JONG (Ubojica, 1989)

Dva velika imena hongkonškog filma na jednom mjestu, na vrhuncu svojih karijera – John Woo režira, a Chow Yun-Fat glumi plaćenog ubojicu po imenu Ah Jong. Tijekom obavljanja rutinskog zadatka slučajno oslijepi pjevačicu pa kako bi spasio njezin vid, odlučuje uzeti težak posao te otići u mirovinu s jednim dobrim djelom u pozadini brda naslaganih leševa.

RAY I KEN (Kriminalci na godišnjem / In Bruges, 2008)

Jules i Vincent za novi milenij? Ray (nikad bolji Colin Farrell) i Ken (Brendan Gleeson), mladi i nervozni plaćeni ubojica te njegov stariji i kontemplativniji kolega nađu se na zadatku u pitoresknom belgijskom gradiću. Nakon koje čaše alkohola, prijateljstva s patuljkom i ljubavne afere s dilericom, uslijedi kaos koji je zabavan koliko i sve ono što vodi ka njemu.

Ažurirano ( Subota, 26 Siječanj 2013 13:09 )