• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


HOBBIT: BITKA PET VOJSKI IDUĆI TJEDAN U BJELOVARSKOM KINU

Scene i prizori kako kažu prvi gledatelji i novinari još su neviđeni na filmskom platnu, pogotovo u najsuvremenijoj 3D tehnologiji gdje gledatelji imaju realističan dojam da su dio same velike bitke, odnosno kao da su uvučeni na front velike bitke

E-mail Ispis PDF

Završni dio Hobbit trilogije svoju je premijeru imao u Londonu gdje su svi poznati filmski kritičari i vjerni fanovi Tolkien fantasy svijeta s velikim oduševljenjem pogledali zapravo ne kraj već uvod u trilogiju Gospodar prstenova. Nakon dva prethodna filma mnogi su izjavili da Hobbit filmovi nemaju dovoljno izražen epski ugođaj poput trilogije Gospodar prstenova, međutim zadnjim dijelom Hobit: Bitka pet vojski to je opovrgnuto upravo atmosferom i ugođajem koja podsjeća na Povratka kralja te su svi bili oduševljeni nakon premijere, a film stiže idući tjedan i u bjelovarsko kino.

Peter Jackson je u javnost tako podijelio da zadnja bitka i to pet vojski u filmu traje 45 minuta, a kako bi se takva scena snimila bilo je potrebno jako puno rada i planiranja. Osim što su morali uskladiti sve pripadnike rasa Međuzemlja u veliku epsku bitku, sve patuljke, vilenjake, ljude, njihove štitove, oružje, oklope, koreografije te taktike. Morali su dizajnirati i okolinu u koju bi smjestili 10000 orkova. Peter Jackson kao veliki perfekcionist filma i epskog filmskog doživljaja te spektakla morao je misliti i na gledatelje, kako sve to snimiti, a da prosječnom gledatelju ne bude dosadna bitka od 45 minuta.

Scene i prizori kako kažu prvi gledatelji i novinari još su neviđeni na filmskom platnu, pogotovo u najsuvremenijoj 3D tehnologiji gdje gledatelji imaju realističan dojam da su dio same velike bitke, odnosno kao da su uvučeni na front velike bitke. Efekti su toliko dobro složeni da se nekima jako zavrtio u glavi, baš kao i na projekciji prošlogodišnje Gravitacije.

Sto se tiče samog dramskog dijela mnogi su Hobbit filmovima zamjerili sto su u filmove uveli i likovi iz originalne trilogije kao Legolas, Saruman, Tauriel koji se ne nalaze u knjizi. Redatelj je na ta pitanja uvijek vješto odgovarao da publika i fanovi žele vidjeti sto se događalo prije same kultne trilogije Gospodar prstenova te na koji način se zapravo samo zlo u prstenu moći urotilo protiv svih naroda Međuzemlja. Element bajke, avanture i mitologije privukao je milijune fanova i zbog toga jer sam Tolkien oksfordski profesor staroengleskog jezika i klasične filozofije, a koji je odlično poznavao mitologiju drugih naroda te je pokušao stvoriti jednu novu, i to baš za otočane koji i nemaju bogatu povijest mitologije.

Mnogo sam se puta pitao zašto je u 21 stoljeću Hobbit takav fenomen, mislim kako na to pitanje zapravo nije teško odgovoriti. Svaki od nas je Hobbit, koji svakim danom može biti ubačen u razno razne probleme, nevolje i avanture, a pogotovo u liberalnom kapitalizmu gdje su stvari postale sve nepredvidljivije. Uvijek prisutna tema da dobro pobjeđuje zlo koje se proteže kroz sve filmove, a kako mnogi kažu, jedna je od najvećih i najhumanijih tema, a to je samilost za druge, pogotovo u odnosu samog Bilbe i Golluma, samilost kao žaljenje zla prepuštajući ga nekoj drugoj odluci ne onoj ljudskoj, a suprotnost zlu je nevinost i ljepota odnosno dobrota.

Ljudska želja za materijalizmom u obliku zmaja Smauga isto je vječna tema. Naposljetku taj prsten moći, koji svog nositelja čini nevidljivim, je kao metafora bijega i suočavanja pred samim zlom. Hobbit će vječno ostati kako književni, tako i filmski klasik koje će sljedeće generacije čitati, razmišljati, a tako i graditi neka svoja razmišljanja o svijetu u kojem ćemo se nalaziti i o otkrivanju samoga sebe, preispitivanja kakvi smo ljudi postali. Trebali bi svi postati poput Hobbita, jer uvijek u meni odzvanja rečenica od vilenjakinje Galadriel: »Čak i najmanja osoba može promijeniti svijet, događaje i tijek«.

Hobbit: Bitka pet vojski u Hrvatsku, ali i u Bjelovar dolazi sljedeći tjedan i tako će postati još jedan dio mozaika Tolkienovog fantasy svijeta, samog žanra uopće. Kako ja gledam fantasy? Sve više i više poprimaju elemente virtualne stvarnosti tako je tanka granica između fantasya i realnosti.

U jednoj rupi u zemlji živio je Hobbit.

Ažurirano ( Utorak, 02 Prosinac 2014 20:39 )