• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


RAZGOVOR S DAWIDOM BENČAKOM, D.B.D.-OM, REPEROM IZ CIGLENICE, KOJI JE SNIMIO NOVU PJESMU »PALA JE NOĆ«

Pjesme ponajviše radim zbog sebe, ali želim i proširiti hip hop kulturu

Želim završiti studij glazbene produkcije. Želio bih također razviti svoju karijeru i povećati broj poklonika hip hop kulture. Tek sam počeo ne želim i ne mogu stati u ovom. Ovo mi lijek i kada sam sretan, tužan, depresivan, sve emocije stavljam u stihove, koji na kraju dobiju čar na instrumentalima – kaže mladi reper.

E-mail Ispis PDF

Foto: Dawid Benčak

Otkako smo pred mjesec dana objavili tekst na našem portalu o mladom reperu iz Ciglenice Dawidu Benčaku, poznatijem kao D.B.D., dogodilo se nekoliko novih stvari u njegovoj karijeri, između ostaloga i nova pjesma, pa smo odlučili ponovo porazgovarati s njim.

Reci nam nešto više o novoj pjesmi koja je izašla.

Ovih dana objavio sam novu klupsku pjesmu pod nazivom »Pala je noć«. Oni koji su pratili moje dosadašnje objave i slušali pjesme primijetit će da je pjesma vedrija i pozitivnija za razliku od dosadašnjih mojih pjesama ozbiljnije tematike. Instrumental je takav da dečki mogu klimati glave a i cure kukove. Htio sam napisati baš to jer sam slušateljima htio dati do znanja da nisam jedan od klasičnih repera, odnosno da ne moram nužno raditi u jednom stilu. Ovom pjesmom dokazujem koliko mogu u svakoj pjesmi biti drugačiji jer pokušavam raditi onako kako osjećam a ne onako kako bi navodno trebao ili pisat ili repati.

Kako su izgledali tvoji počeci?

Počeo sam amaterski s pisanjem i snimanjem 2010. godine, a 2013. imao sam prvo profesionalno snimanje u studiju u Zagrebu. Do sada sam snimio šest pjesama, od čega su u studiju snimljene tri. Pjesme ponajviše radim zbog sebe, ali želim proširiti hip hop kulturu diljem zemlje jer većina ljudi danas ne gleda šire od onog što im je ponuđeno pa često i različiti glazbeni stilovi ostaju ignorirani zbog poplave turbo folka.

U međuvremenu si dobio i svojevrsno priznanje na stranici blackouthiphop.com.

Blackout je prvi i najveći label u Hrvatskoj i tu su poznati reperi kao Target, General Woo, Bolesna braća, El Bahati... Nedavno su objavili moje pjesme »Odlazi« i »Padam« te ih promovirali na svojoj stranici. Za mene to velik uspjeh i radostan sam zbog toga, jer ne dospjevaju svi među objave na njihovoj stranici.

Kada si shvatio da se želiš baviti glazbom i da to možeš kvalitetno raditi?

Shvatio sam dok mi je mentor Soma Vukova rekao da u tome sam dobar, to jest rekao da imam taj talent koji vremenom će biti još veći. Od svoje sedme, osme godine sam slušao hip hip još na kazetama, s vremenom sam počeo i sam raditi, i kako je jedno slijedilo drugo, došao sam do toga da snimam i objavljujem svoje radove.

Ovih dana bio si i u Dubrovniku na snimanju spota.

Dubrovnik sam posjetio zbog snimanja spota za slijedeću pjesmu, koja se zove »Sjećanja«. Kao i pjesma »Pala je noć«, i ova pjesma bit će drugačijeg stila u odnosu na moje dosadašnje. Snimanje je super prošlo, obišli smo neka od najpoznatijih i najljepših mjesta u gradu, i veselim trenu kad će i ta objava doći na red.

Kakvi su ti planovi za dalje?

Spomenuo sam kako želim završiti studij glazbene produkcije. Želio bih također razviti svoju karijeru i povećati broj poklonika hip hop kulture. Što se tiče karijere, vidjet ću kako će to ići dalje, ali želio bih napraviti što je više moguće i iskoristiti sve što mi se pruža. Tek sam počeo ne želim i ne mogu stati u ovom. Ovo mi lijek i kada sam sretan, tužan, depresivan, sve emocije stavljam u  stihove, koji na kraju dobiju čar na instrumentalima.

Ažurirano ( Utorak, 01 Prosinac 2015 09:23 )