• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PRIZNANJE HRVATSKOM ANIMATORU SINIŠI MATAIĆU U KOLIJEVCI CRTIĆA TIPA ANIME

Hrvatski crtić »Penjači« osvojio Grand Prix u Tokiju!

Siniša Mataić je film radio na radionici The Animation Workshop u sklopu sveučilišta u Viborgu u Danskoj od kolovoza 2012. do lipnja 2013. godine za koju je bio dobio stipendiju, a Open Workshop je stipendijom pripomogao produkciju filma, kao i postprodukciju zvuka, sinkronizaciju, glumce

E-mail Ispis PDF

Hrvatski animirani film Off Belay! (hrvatski je naziv filma »Penjači«), u konkurenciji 522 filma na Tokyo Anime Awards 2016 (rukom crtanih animiranih filmova, za razliku od računalno potpomognutih animacija), osvojio je prvu nagradu u kategoriji za kratki animirani film u domu animacije tipa anime. Film Siniše Mataića, u produkciji Luma filma i s potporom HAVC-a, pripovijeda o doživljaju dvojice penjača koji su krenuli u Paklenicu ispenjati zahtjevni smjer, a tamo će im se dogoditi nešto što im promijeni život.

Off Belay je alpinistički uzvik na engleskom jeziku u kojemu partner u navezu dvojice penjača poručuje onome tko ga osigurava dok se penje da je na sigurnom i da se prikopčao na sidrištu pa da partner može pustiti uže kojim ga osigurava.

Komplimente koji su značili i Grand Prix donio je 10-člani ocjenjivački sud u suradnji s panelom od još stotine ocjenjivača.

Siniša Mataić je film radio na radionici The Animation Workshop u sklopu sveučilišta u Viborgu u Danskoj od kolovoza 2012. do lipnja 2013. godine za koju je bio dobio stipendiju, a Open Workshop je stipendijom pripomogao produkciju filma, kao i postprodukciju zvuka, sinkronizaciju, glumce.

Nagradu je Siniša Mataić dočekao kao 3D računalni animator studija Tinker Magic u Barceloni. Režiju, scenarij, ilustracije i animaciju potpisuje Siniša Mataić, script editor bio je Lars Kramhøft, dodatnu animaciju radili su Jonas Mølgaard Jensen, Andreas Husballe, Natalia Marcos, Daniel Damm i Stjepan Milas, za pozadine su bili zaduženi Natalia Marcos i Siniša Mataić, a za bojanje je bila zadužena Marina Mataić. 3D modeliranje potpisuje Marco Martellato, oblikovanje zvuka Thomas Ahlmark, glazbu potpisuju Own Road/Simon Skjødt Jensen, a glasove su dali Jake, Shilo Duffy i Draško Ivezić. Film je nastao u produkciji Luma filma, a producentica je Maša Udovičić, javlja HAVC.

Osim nagrade za najbolji kratkometražni film filmu je dodijeljena i nagrada guvernera Tokija.

U konkurenciji su bila i 24 dugometražna filma.

Off Belay (Penjači) trailer from LUMA FILM on Vimeo.

Ažurirano ( Subota, 09 Travanj 2016 23:16 )