• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


IGOR PEČENJEV, SVE AFIRMIRANIJI BJELOVARSKI GLUMAC NAJAVLJUJE NOVI FILM U KOJEM GLUMI MAFIJAŠA

Uvijek sam imao više uspjeha vani!

Igor Pečenjev: »Uglavnom radim međunarodne projekte. Logično je da domaća produkcija kapacitete popunjava iz domaćih izvora, ali za kvalitetne ljude uvijek ima mjesta.«

E-mail Ispis PDF

Nakon Jamesa Bonda u Hrvatsku stiže mafijaški pripravnik

Marko je desna ruka bossa i čovjek od povjerenja. On vodi operaciju na terenu i lik je smart. Njemu su podređeni Ivan (koji je agresivan tip) i Ljubomir (koji je priglup), dakle Marko nije samo mafijaški pripravnik, već jedini u koga boss ima povjerenja.

Film Somebody dies tonight najavljen je kao prvi hrvatski triler iako zapravo nije hrvatski – produkcija filma pripada njemačkoj i indijskoj producentskoj kući – Kada skupina mladih stranaca na proputovanju Hrvatskom doživi prometnu nesreću, u pomoć im uskače susretljiv i ljubazan mladi čovjek Marko koji nesretnim putnicima pruži smještaj i pomoć u našoj zemlji. No, iza uglađenog ponašanja krije se hladan, patološki profil mafijaša-naučnika koji na turistima polaže »ispit zrelosti«.

Nakon prošlogodišnje glamurozne premijere fima Double-O o  hrvatskom Jamesu Bondu, Igor Pečenjev, sve afirmiraniji bjelovarski glumac koji je zanat pekao na inozemnim sveučilištima, najavljuje novi film. S Igorom smo porazgovarali o filmu i liku kojega glumi, no prisjetili smo se i njegovih glumačkih početaka u rodnom gradu.

Gluma ti je od rane mladosti bila velika ljubav. Sugrađani te se sjećaju iz predstava koje si kao srednjoškolac radio s Bjelovarskim kazalištem. Kako je dalje tekao tvoj put školovanja u inozemstvu?

Prava ljubav nema rok trajanja, pa tako ni moja prema glumi koja sada traje više od pola mog života. Uvijek ću biti ponosan na početke i rad u kazalištu i moram reći kako mi nedostaju nastupi uživo, ali život me usmjerio k filmu. Iako sam prvotno prošao ljetnu školu glume u Londonu i odlučio se za taj put, otišao sam u Toronto kako bih usavršio engleski. S obzirom da sam oduvijek želio i planirao internacionalnu karijeru, a u Kanadi sam stekao i prva ozbiljnija filmska iskustva, po povratku u Europu sam upisao filmsku glumu u Pragu. To mi je otvorilo mnoga vrata, a trening i znanje koje sam tamo stekao dali su mi dodatno samopouzdanje i sigurnost u nastupu.

U jednome intervjuu rekao si da ti je filmska škola u Pragu sedma sreća. Kakvo iskustvo imaš s prijemnih u Zagrebu i Sarajevu?

Ujedno i sedma i prva sreća jer je jedino Prag bio za film. Zagreb i Sarajevo su primarno kazališne akademije, a iz sadašnje pozicije shvaćam da je film moj »forte« i na kraju sam presretan jer je ispalo najbolje moguće. Na jednoj od vrhunskih akademija u Londonu, kamo sam išao na prijemni prije Praga, također sam bio u užem izboru. Uvijek sam imao više uspjeha vani.

Do sada si uglavnom radio na stranim projektima. Je li hrvatsko tržište prezasićeno ili ima mjesta za mlade filmske i kazališne radnike?

U početku sam radio isključivo međunarodne projekte, što je i logično jer sam školu završio vani, ali pomalo ulazim i na domaće tržište. Možete me gledati u reklamama Hrvatske lutrije, a imam i ulogu u novoj sezoni Crno-bijelog svijeta. Ipak, uglavnom radim međunarodne projekte, bilo kod nas ili vani. Najave budućih angažmana također u najvećem broju zaprimam iz inozemstva. Potpuno je prirodno i logično da domaća produkcija kapacitete zadovoljava iz domaćih izvora, ali za kvalitetne ljude uvijek ima mjesta.

Osim u glumi, okušao si se i kao producent. Reci nam nešto o tome.

To je jedan od razloga zašto je škola u Pragu bila odlična! Uz iznimno intenzivan program gdje smo imali mnoštvo praktičnoga rada i filmskih projekata, bili smo ohrabrivani da proizvodimo i svoj sadržaj. Raditi na projektima znači, pogotovo za mladog umjetnika, da će biti mnogo »slobodnog« vremena između projekata. Najgore je »sjediti i čekati« angažman, ali je zato puno bolje biti proaktivan i proizvoditi svoj sadržaj. U mom slučaju, sreća je što radim projekte prema kojima  osjetim snažnu strast i onda krenem u realizaciju. Uvijek radim na nekoliko svojih novih projekata tako da je moje radno vrijeme non-stop, ali opet...radim što volim i volim to što radim.

Film Somebody dies tonight najavljen je kao prvi hrvatski triler. No film zapravo nije hrvatski, produkcija filma pripada njemačkoj i indijskoj producentskoj kući uz suradnju producenta Vjekoslava Katušina, Hrvata odraslog u Njemačkoj.

Someone Dies Tonight ima hrvatskog koproducenta i snima se u Hrvatskoj te ga to kvalificira kao prvi hrvatski triler. Gospodin Katušin radi vrhunski posao i oduševljen sam što sam dio tog projekta. Dovesti Hollywoodsku zvijezdu u Hrvatsku je velika stvar i odličan potez. Upućujem velike hvalospjeve na račun produkcije, a posebno na račun Vjekoslava Katušina. Mislim da generalno još nismo svjesni koliko su neki potezi znakoviti i značajni za domaću produkciju.

Što misliš, zašto se Hrvati ranije nisu okušali u ovom žanru? Tema za triler na ovom prostoru ima u izobilju.

Slažem se da imamo potencijala za ovaj žanr, iako nemamo tradiciju, ali sigurno je ovo velik potez. Nadam se i vjerujem da će u budućnosti biti više sličnih i jednako hrabrih projekata. To je odlično za sve nas.

U filmu je riječ o skupini prijatelja na proputovanju Hrvatskom. U jednom trenutku slučajno dožive prometnu nesreću. Kasnije se ispostavlja da nesreća i nije bila slučajna. O čemu se zapravo radi?

Radi se o tome da otac kojeg tumači Eric Roberts ima dugove prema hrvatskoj mafiji. Njegova kći s dečkom i dvoje prijatelja odlazi na proslavu rođendana u Grčku, ali silom prilika, odluče proći kroz Hrvatsku, što se ispostavi kao jako loš potez. Ono što je trebalo biti putovanje obilato alkoholom, seksom i dobrim provodom, na kraju postane prava noćna mora.

Glumiš člana mafije. Kakav je lik kojega glumiš?

Ja sam Marko. Ljubazan i pristupačan, a prije svega, tu sam za naše goste. S obzirom da sam skrivio nesreću zbog koje ekipa mora ostati u Hrvatskoj, ponudim se kako bih ih ugostio na privatnom imanju usred ničega. Želim da ostanu i činim sve kako bi im ovo putovanje bilo nezaboravno. Desna sam ruka mafijaškog bossa kojeg tumači Vjekoslav Katušin.

U medijima je odjeknula vijest o dolasku Erica Robertsa u Hrvatsku. Brat slavne Julie Roberts tumači jednu od glavnih uloga u ovome filmu. Kako je bilo surađivati s njim?

Eric je pravi profesionalac! Nije slučajno bio nominiran za Oscara. Svi smo bili impresionirani njegovim pristupom i glumom. Jedno predivno i nezaboravno iskustvo! Čovjek uči iz svake minute s njim. Njegovo znanje i iskustvo su ogromni i prava je sreća što imamo tako kvalitetnu osobu i glumca u svojem timu. Svojim radom, a i karizmom, Eric je sve podigao na višu razinu.

Kakvi su njegovi dojmovi o našoj zemlji i ljudima?

Eric je oduševljen koliko su svi ljubazni. Nije zaboravio istaknuti gostoprimstvo naših ljudi užitak mu je boraviti u Hrvatskoj. Nažalost, nije bilo previše prilike za obilazak znamenitosti jer je raspored bio zgusnut i najviše što je vidio je bio filmski set i hotelska soba. Koliko je zadovoljan i koliko se dobro osjeća kod nas, dovoljno govori podatak da je već nekoliko puta posjetio Hrvatsku.

U kojoj je fazi rad na filmu? Kada očekujemo trailer?

Film je u snimanju što se može vidjeti i na IMDb-u, a za trailer pratite Facebook stranicu filma.

I na kraju, kada možemo očekivati konačan proizvod?

Film očekuju premijere u Hrvatskoj i Los Angelesu u 2017.

Hvala ti, Igore, na razgovoru i puno sreće u daljnjem radu! Vidimo se svakako na premijeri.

Hvala i vama, vidimo se!

Ažurirano ( Srijeda, 13 Travanj 2016 13:07 )