• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


MEĐUNARODI FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA

ZAGREBDOX: BRITANSKA PRODUKCIJA

Pogled na katalog i raspored filmova ovogodišnjeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox otkriva pregršt zanimljivih i intrigantnih dokumentarnih filmova koje ćemo gledati ovaj tjedan. Izdvojili smo iz programa filmove britanske produkcije i britanske koprodukcije, što one koji su u redovnom, natjecateljskom programu, što one koji su prikazuju u sklopu posebnih programa festivala. Međutim, svakako bismo vam preporučili da bacite pogled na kompletan raspored filmova na festivalu jer ćete, uz njih više od 180 koliko ih je na programu, sasvim sigurno pronaći nešto za sebe i izvan filmova koje smo ovdje izdvojili isključivo po kriteriju zemlje porijekla.

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.velikabritanija.net

Dani i vremena prikazivanja se odnose na ovaj tjedan, od ponedjeljka, 25. veljače, do nedjelje, 3. ožujka. ZagrebDox se održava u multipleksu Cineplexx Centar Kaptol, a točan raspored po dvoranama možete provjeriti na licu mjesta ili na web stranicama festivala.

SLUŽBENA KONKURENCIJA

»BENGALSKI DETEKTIV«

Ponedjeljak u 19:00, četvrtak u 15:00, subota u 16:00 sati

Bucmasti detektiv Rajesh Ji i njegova »zanimljiva« ekipa pomoćnika otkrit će nam sve tajne kaotične Kolkate – od lažnih proizvoda za kosu do okrutnog trostrukog ubojstva. Kao reakcija na korumpiranost policije, privatni detektivi postali su uobičajena stvar u Indiji. Bengalski detektiv prati život detektiva Rajesha Jia, koji zajedno sa svojom ekipom pomoćnika istražuje slučajeve od lažnih proizvoda za kosu do okrutnog trostrukog ubojstva. Kada ne prati tragove, Rajesh sanja o natjecanju na televizijskom talent-showu pa sa svojom detektivskom bandom okuplja plesačku trupu te – nevjerojatno, ali istinito – uvježbava nastup za audiciju. Radnja filma odvija se u kaotičnoj Kalkuti, a film je sniman neposredno i s atmosferom koja nadopunjuje napetost istraga.


»DVIJE GODINE NA MORU«

Petak u 19:00, subota u 14:00 sati

Jake živi usred šume. Odlazi u šetnju bez obzira na vremenske uvjete i drijema u magličastim poljima i šumama. Gradi splav da bi mogao sjediti na jezeru. Vozi isluženi terenac s kojim skuplja drvo. Može ga se vidjeti u svako godišnje doba kako štedljivo preživljava, provodi vrijeme u neobičnim projektima, živi svoj san iz mladosti zbog kojeg je dvije godine radio na moru. Dobitnik nagrade FIPRESCI u sekciji Orizzonti u Veneciji, Dvije godine na moru tih je i nenametljiv film o ostvarenju malih snova u okrutnom krajoliku.

»ULJEZ«

Utorak u 15:00, četvrtak u 19:00, subota u 20:00

Godine 1994. trinaestogodišnji dječak nestaje bez traga u San Antoniju u Teksasu. Tri i pol godine kasnije pronađen je živ tisuće kilometara dalje, u selu na jugu Španjolske, s pričom o otmici i mučenju. Njegova obitelj presretna je što se vratio. No nije sve onako kako se čini. Dječak nosi mnoga svoja obilježja, ali zašto govori s neobičnim naglaskom? Zašto izgleda tako drugačije? I zašto obitelj ne primjećuje te uočljive nedosljednosti? Tek kada istražitelj počne postavljati pitanja, ova čudna priča postaje još čudnija.

KONTROVERZNI DOX

»SUPERJUNACI PREDGRAĐA«

Petak u 22:00 sati

Film Superjunaci predgrađa istražuje izazove i kontroverze kostimirane borbe protiv zločina te otkriva duboke osobne motivacije svakog »superjunaka«. »Mračni Spartanac« Will dvadesetsedmogodišnji je otac dvoje djece koji sanja o razbijanju lanca droge u Torquayu. Svakog vikenda patrolira gradom u punoj policijskoj spremi. No njegova žena brine se da i nije tako nepobjediv kako mu se čini… »Sjena« Ken bivši je vojnik koji smatra da je policija iznevjerila stanovnike Yeovila u Somersetu. Osmislio je kontroverzni pristup borbi protiv zločina: drevno japansko umijeće nindža. Kenova posljednja meta su mladi vozači divljih utrka koji zlostavljaju mjesne obitelji. Može li ih zaustaviti? »Noir« Keiran sedamnaestogodišnjak je iz Yorkshirea koji je opsjednut stripovima, a pokazuje sklonost autizmu. Inače je sramežljiv i čudan, ali u kostimu se osjeća hrabro i snažno. Mogu li mu maska i alter ego pomoći da pronađe pljačkaša?

BIOGRAFSKI DOX

»STEVE JOBS: IZGUBLJENI INTERVJU«

Ponedjeljak u 23:00 sata

U ovom iskrenom i iscrpnom intervjuu s pokojnim vizionarom iz 1995. Steve Jobs naširoko priča o svojim počecima, poteškoćama u karijeri i viziji budućnosti. Djelići iz tog filma iskorišteni su svojedobno u jednoj televizijskoj seriji, ali većina je stajala pohranjena 17 godina i vjerovalo se da je izgubljena. Sada kada je pronađena, predstavlja se u cijelosti i pruža fascinantan uvid u posebno zanimljivo vrijeme Jobsove karijere, dvije godine prije nego što će preuzeti vodstvo u Appleu.

»KAKO POKRENUTI REVOLUCIJU«

Utorak u 17:00 sati

Dok se val revolucionarnog duha širi svijetom, ideje jednog čovjeka i dalje nadahnjuju, mobiliziraju i ujedinjuju prosvjednike, pružajući im sredstva za borbu protiv autoritarnih režima. Tihog, nenametljivog i blagog osamdesettrogodišnjeg profesora Genea Sharpa revolucionari slave, a diktatori ga se boje. Ovaj film po prvi put prikazuje kako se kontroverzna knjiga tog kandidata za Nobelovu nagradu za mir From Dictatorship to Democracy koristila protiv diktatora od Srbije preko Ukrajine do Irana da bi vrhunac postigla u revoluciji u Egiptu i aktualnom ustanku u Siriji. Vidimo kako je 198 strateških »oružja« nenasilne direktne akcije donijelo dramatične rezultate i zašto je knjiga postala standardni priručnik za svakoga tko želi pokrenuti revoluciju. Film prikazuje zakulisje revolucija i pokazuje čitavu snagu nenasilne ljudske moći u ekskluzivnim razgovorima s Geneom, njegovim suradnicima i revolucionarnim vođama koje je nadahnuo.

GLAZBENI GLOBUS

»ŠUTI I SVIRAJ HITOVE«

Srijeda u 21:00 sat

2. travnja 2011. godine LCD Soundsystem odsvirao je svoj zadnji koncert u Madison Square Gardenu. Frontmen James Murphy donio je svjesnu odluku o raspadu jednog od najcjenjenijih i najutjecajnijih bendova svoje generacije na vrhuncu popularnosti, osiguravši tako bendu kraj na samome vrhu, uz najambiciozniji koncert u karijeri. Šuti i sviraj hitove dokumentira taj jedinstveni nastup i oslikava intiman portret Jamesa Murphya prije nastupa i dan poslije uz osobne i profesionalne posljedice odluke da bend preda u ruke povijesti.

HAPPY DOX

»CRVENA VOJSKA«

Ponedjeljak u 20:00 sati

U brdskom predjelu Škotske bijesni bitka, a dva neočekivana saveznika ujedinjuju se pred najezdom vojske sivih vjeverica.

»JANAPAR«

Ponedjeljak u 22:00 sata

Dvadesettrogodišnji Englez Tom Allen spreman je za uspješnu karijeru, ali muči ga središnje pitanje našega doba: postoji li u životu nešto više od ovoga? Ostavivši sve za sobom, kreće u konačnu potragu za slobodom. Sljedećih dvadesetak tisuća kilometara putuje bez karte ili vodiča, vozi bicikl i kampira na tri kontinenta te snima razvoj svojega sna. Putovanje skrene u neočekivani smjer kada se zaljubi u djevojku iransko-armenskog podrijetla, ali stvari neće ići po planu i Tom će morati nastaviti sam. Odluke će ga odvesti duboko u Saharu, gdje će ugledati tračak odgovora koji je tražio. Film Janapar (armenska riječ za putovanje) nastajao je četiri godine s pravim filmskim ambicijama. To je iskrena i pozitivna priča o pronalaženju onoga što tražimo kada to najmanje očekujemo.

»PING PONG«

Ponedjeljak u 22:00 sata

Umirovljenici sa svih strana svijeta natječu se na Svjetskom prvenstvu u ping pongu za starije od 80 godina u unutrašnjosti Mongolije. Osam igrača, čiji zajednički zbroj godina iznosi 703, vodi nas u čudesan svijet veteranskog sporta. U intimnim i iskrenim prikazima njihovih svakodnevnih života film istražuje nadu, žaljenje i neposrednost starenja. Terryu (81) rečeno je da će živjeti još samo tjedan dana, ali on ne samo da se oporavlja nego i dolazi u mogućnost osvajanja zlata, a Inge (89) se uz pomoć stolnog tenisa spasila od odjela za dementne osobe. Ovaj film podjednako je prikaz ustrajnosti ljudskog duha i razmišljanje o smrtnosti.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 25 Veljača 2013 12:32 )