• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


SHETLAND PONY - KUĆNI LJUBIMAC ILI SAMO KONJ

MARIJANA S RAZIGRANOM TROJKOM

Shetlandski ponyji, najomiljenija rasa dječjih konja, sve više su prisutni na seoskim turističkim gospodarstvima. Uz jahanje, koristi ih se i za kasačke utrke, kao i za jahanje s preponama, ali i za razne svečanosti. Uglavnom – riječ je, ponajprije, o glavnim dječjim junacima.

E-mail Ispis PDF

Shetland pony je naš novi kućni ljubimac kojega ćemo vam predstaviti uz pomoć njegove vlasnice Marijane Gottschalk. Ona ih ima čak troje: Lilly, Richy i Nora.

Kako ste se odlučili baš za takvog kućnog ljubimca? Koliko ih dugo imate?

Još kao dijete obožavala sam konje. Nekada su ih držali samo radi koristi - od jutra do mraka vukli su teret, orali po cijele dane uz udarce biča, bili hranjeni bez ljubavi, a za svaku neposlušnost brutalno ih se kažnjavalo. No, na svu sreću, ta su vremena iza nas tako da su danas konji cijenjene životinje bez kojih ne bi bilo ni rekreativnoga ni terapijskoga jahanja, ili, pak, utrka s preponama i sl. Shetlandski ponyji su se u našu staju uselili prije, otprilike, četiri godine.

Shetlandski ponyji su obiteljski kućni ljubimci koji se ponašaju prirodno, poput velikih konja, i mi ih tako tretiramo, iako su minijaturni. Oni, naime, zahtijevaju sve isto kao i veliki: zob, sijeno, čišćenje staje, timarenje, kupanje... Dakle, odnos prema njemu isti je kao da u staji hranite velikoga konja, jedino što ova mala, živa, igračka ne zahtijeva toliko brige i troška za hranu.

SNALAŽLJIVI, TEMPERAMENTNI, INTELIGENTNI I SOCIJALIZIRANI

Recite nam nešto o ovim malim konjima.

Shetland pony potječe sa Shetlandskog otočja koje je oko 180 km sjeveroistočno udaljeno od Škotske. Otočje je poznato po surovoj klimi te zimama s puno mraza i vlage, ali jako rijetkim snijegom. Ljeti se temperature popnu i do 15 ºC. Jaki orkani, kiše i magle, mogu otokom "harati" i do 216 dana u godini. Vegetacija na otočju je siromašna i upravo zbog takvih surovih uvjeta Shetland pony je jedan od najizdržljivijih. Najmanje primjerke rabili su za izvlačenje rudarskih vagončića s ugljenom. Otporni su na jako niske temperature, snalažljivi u prirodi, temperamentni, inteligentni i socijalizirani. Vole se družiti s ljudima i imaju poštovanje prema svom vlasniku.

Griva i rep su mu veoma dugi i gusti, a na glavi ima čuperak koji ih štiti od jakih i hladnih vjetrova. Više mu odgovara zima nego visoke ljetne temperature. Noge su im jako kratke, a kosti široke i jake. Ljeti imaju glatku sjajnu dlaku, a zimi dugu debelu. Ima ih u svim bojama: preci su bili uglavnom vranci, a susreću se još dorat, šareni, alat i zekan (siva boja koja prelazi u bijelu).

Visina Shetland ponyja se mjeri u grebenu, a kreće se od mini shetlanda 80 cm u grebenu do većih Shetland pony maximum u grebenu 110 cm. Životni vijek Shetland ponyja je oko 40 godina, iako ima zabilježenih slučajeva koji su živjeli i duže. U novije vrijeme u Americi su uzgojili manje i lakše, tako da su stvorili novu vrstu - Američki Shetland, koje odrasli ne smiju jahati.

KARAKTER UVELIKE OVISI O VLASNIKU

Za što su se uglavnom koristili?

Shetlandske ponyje koristili su u Škotskoj kao radne konjiće u ugljenokopima. Zbog loših uvjeta i stalne tame u rudnicima, često su znali i oslijepiti. Stanovnicima otočja koristio je i u poljoprivredi – vukli su kola s morskim algama za gnojidbu zemljišta. Shetlandski pony veoma je jak konj i ubraja se među najotpornije i najsnažnije ponyje. U stanju je vuči dvostruko veći teret od svoje težine.

Smatra se kako preci Shetlandskoga ponyja imaju korijene na skandinavskom otočju te da potječu od divljega Tundra konja koji, međutim, nije pobudio veće zanimanje hipologa. Ostaci tog konja pronađeni su, naime, uz ostatke mamuta u dolini Yana u sjeveroistočnoj Sibiriji. Na tom su području 1964. godine viđene skupine bijelih konja, pa, iako znanstvenici pretpostavljaju da je Yakut poni, koji prebiva na tom području, izravni potomak Tundra konja, generalno je misljenje kako Tundra konj nije imao nikakva utjecaja na kasniju obitelj konja.

Koje su bolesti kod njih najčešće?

Što se tiče bolesti, Shetlandski pony je vrlo otporan i nema ni jedne bolesti koja bi ga ugrožavala tijekom njegova života. U igri se, zbog njihove zaigranosti, mogu dogoditi neke povrede i nezgode, no, i to je jako rijetko.

Kakve su naravi?

Shetlandski pony je dobre naravi, umiljat, jako zaigran i iznimno se rijetko susreću oni tvrdoglavi i zločesti. No, sam karakter, ipak, uvelike ovisi o vlasniku - ako je vlasnik zao i njegov će karakter biti takav. Tada se može dogoditi da poni na vlasnika reagira ugrizom ili udarcem stražnje noge.

GLAVNI JUNAK MEĐU DJECOM

Imate ih troje. Kako se međusobno slažu? Kako se slažu s drugim životinjama?

U našoj staji trenutno borave Lilly, Richy i Nora. Richy je među najmanjima, visina mu je oko 78 cm star je dvije godine i spada u mini Shetlandske ponyje. Zajedno se dobro slažu, lijepo se druže i obožavaju snijeg, vole hladnoću i zaigrani su do besvijesti. Vole djecu. Socijalizirani su i imaju odličan odnosom prema svim članovima obitelji. Sjajno se slažu i s Monom (ženka tornjaka), koja ih noću čuva.

Kao i druge pasmine konja i oni žive u krdu, tako da kod njih postoji stroga hijerarhija: jedan od njih, bilo mužjak ili ženka, ima položaj vođe krda. Odnosno, kako bismo mogli popularno reći, jedan od njih postaje "šef" ili "šefica". O tome oni odlučuju sami. Ali, taj položaj nikada nije siguran jer ga neki drugi ili druga jedinka može izazvati i ako izazivač pobjedi nadvladani će sam popustiti i prepustiti mjesto novome vođi. U našem je krdu, za sada, "šefica" Nora, budući da je najstarija i veća od ostalih iz našega maloga krda.

Hoće li biti potomaka?

Pa, ako bude sreće, možda bude i nasljedstva. Ždrijebe Shetlandskoga ponyja, kad dođe na svijet, tako je maleno da ga možete držati u rukama. Evo, Richy je poseban, on je došao na svijet uz moju pomoć.

Ažurirano ( Petak, 01 Ožujak 2013 15:46 )