• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


VALENTINA I AFRIČKI TVOR VILI

E-mail Ispis PDF

Moram vam priznati, poštovani čitatelji, kako nimalo nismo dvojili oko izbora portalskog Kućnog ljubimca tjedna: po svojoj neobičnosti, zanimljivosti i nesvakidašnjosti "srca nam je osvojio" afrički tvor Vili – kućni ljubimac Valentine Banić, učenice Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole u Bjelovaru, koja ga je prije nekoliko godina dobila na dar.

– Moj ljubimac Vili živi u kavezu i veći dio dana prespava. No, kada ne spava onda se samnom igra lopticom u stanu gdje zabavlja cijelu obitelj. Kada je lijepo vrijeme igramo se u dvorištu. Također, Vilija volim voditi u šetnju gradom i baš mi je zabavno gledati začuđene prolaznike.

PRIPITOMLJENI PRIJE 2500 GODINA

Inače, tvorovi potječu od domesticiranoga europskoga tvora, a pretpostavlja se da su pripitomljeni prije 2500 godina. Latinski naziv je Mustela putorius furo, a hrvatski pitoma vretica. Međutim, u narodu je najčešće korišten naziv afrički tvor ili ferret. Afrički tvorovi iznimno su simpatične životinjice koje vam brzo prirastu srcu. Zbog svoga veseloga karaktera privlače sve dobne skupine ljudi, no nije ih preporučljivo držati u kućanstvima s malom djecom. Velike su spavalice pa su prikladni ljubimci i za one koji više vremena provode izvan kuće. Životni vijek im varira od 5 do 10 godina.

NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM

– Tvorovi jako vole spavati, a ostatak dana vole istraživati, stoga im je potreban kavez minimalnih dimenzija 80 x 50 x 60 cm. U kavez im treba staviti dekicu i/ili ležaljku, razne tunele, posude za hranu i vodu koje se mogu pričvrstiti na stijenke kaveza te obavezno posudu za obavljanje nužde ispunjenu pijeskom za mačke. Ako tvora pustite iz kaveza u prostoriju ili stan, svakako pripazite na to da se negdje ne zavuče, zakvači kandžicom ili dospje do nečega što bi ga moglo ozlijediti. – kaže nam Valentina koja se, očito je, jako dobro pripremila za vlasnicu našega Kućnoga ljubimca tjedna.

No, ne zaboravite - tvorovi grizu, neki jače, neki slabije, stoga je potrebno dosta strpljenja kako biste ih od toga odviknuli. Ili im, pak, to dopustite samo tijekom igre. U početku će vam možda biti potrebna i rukavica (ovisno o jačini ugriza), no, kada jedanput uspijete postići da tvor ne grize s namjerom ozlijeđivanja, shvatit ćete kako se sav uloženi trud itekako isplatio.

Već smo rekli kako tvorovi dosta vremena provode spavajući, ali onih par sati, koliko su dnevno budni, traže vašu cjelokupnu pažnju pa ih nemojte zanemarivati. Razne igre lovice ili skrivača, u kojima i vi sudjelujete, njemu će biti neizmjerna sreća, a njegovo veselo glasanje, popularno nazvano doktanje, zacijelo vas neće ostaviti ravnodušnima.

VOLE JESTI PILETINU, PURETINU I ZEČETINU

Zdravi tvor ima bistre oči i čiste uši, lagano vlažnu njuškicu, bijele zube i ružičasti jezik i zubno meso, redovito jede, pije vodu i obavlja nuždu te reagira na zvukove oko sebe. Tvorovi spadaju u porodicu Mustelida (zvijeri) te su isključivo mesojedi. Stoga, njihova se prehrana treba bazirati na kvalitetnoj specijaliziranoj hrani za tvorove (sa što manjim postotkom žitarica zbog nemogućnosti probavljanja vlakana) ili na visoko kvalitenoj (super-premium) hrani za mačke.

– Možete ga hraniti i s mesom (piletina, puretina, zečetina), sirovim ili prokuhanim u vodi bez začina i soli, i dati mu, na posljetku, tu tekućinu za piće umjesto vode iz slavine, što će on s veseljem prihvatiti. Također, možete mu povremeno davati i prepeličja jaja, maslinovo ulje, kao i smjesu poznatu pod nazivom "duck soup", koju možete pripremiti kod kuće. Nikako mu nemojte davati hranu i poslastice za pse i obavezno izbjegavajte slatkiše! Oni im se veoma sviđaju, ali ih zbog zdravlja ne smiju komzumirati.

OBOŽAVAJU ŠETNJE

Odrastao mužjak velik je 30 do 60 cm i teži od 1200 do 2000 grama, dok je ženka nešto sitnija, tjelesne mase 500 do 1000 grama. Tvorovi obožavaju šetnje i istraživanja te ih uz ormicu prikladne veličine i uzicu možete šetati prirodom. Nokte je potrebno redovno kratiti, ali s posebnim oprezom kako ne biste zarezali žilicu u sredini nokta, što može biti jako neugodno iskustvo i za vas i za vašega ljubimca. Tvorovi su osjetljive životinjice, podložne prehladi, a mogu oboljeti od štenećaka, smrtonosne bolesti protiv koje se moraju cijepiti svake godine. Obolijevaju još i od inzulinoma, ECE i bolesti nadbubrežne žlijezde. Tvora je potrebno cijepiti i protiv bjesnoće ako izlazi izvan kuće ili je u doticaju s drugim životinjama. Kod tvorova je općenito teško uočiti simptome bilo koje bolesti te je potrebno, čim primjetite da vaš ljubimac odbija hranu ili ima problema sa stolicom, ili je, jednostavno, općenito bezvoljan, što prije otići veterinaru. Tijekom ljeta ga držite u klimatiziranoj prostoriji, a zimi mu nesmije biti hladno.

ŽENKA MOŽE OKOTITI OD JEDNOGA DO 18 MLADUNACA

Tvorovi postaju spolno zreli u dobi od 6 do 8 mjeseci. Mužjaci tada počinju s ispuštanjem mirisa, pojača se intenzitet mirisa mokraće i postanu agresivniji, dok ženkama otekne vulva. Ako se ženka ne pari, zbog pojačane razine hormona u organizmu može ozbiljno oboliti. Ženka je gravidna u prosjeku 35-45 dana i može okotiti 1-18 mladunaca. Tek okoćene bebe gluhe su i slijepe i bez dlake. Dodatno hranjenje mladunaca počinje u dobi od 3 tjedna, a u dobi od 4 tjedna progledaju, dok ih se u dobi od 8 tjedana može početi odvajati od majke.

Tvora, kućnog ljubimca, najbolje je kastrirati/sterilizirati prije samog početka razdoblja tjeranja, kako bi se izbjegli zdravstveni problemi.

– Tvorovi su zaigrane životinjice i jako vole društvo. – bodri nas Valentina kako bismo se i mi uključili u klub ljubitelja simpatičnih i veselih afričkih tvorova.

No, pri prvim doticajima s drugim životinjama potrebno je tvora držati pod nadzorom i pratiti njegove reakcije. U većini slučajeva se dobro slažu s drugim tvorovima, mačkama i psima, ali zbog svoje karnivorske prirode nagonski napadaju ptice i glodavce te ih nije preporučljivo ostavljati same u prostorijama s potencijalnim plijenom.

Ažurirano ( Četvrtak, 27 Prosinac 2012 19:39 )