• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Irena Žilić i Yness u bjelovarskom O'ka pubu

Uz odličnu glazbu i u odličnoj atmosferi u Oka pubu možete uživati u najvećem izboru piva u Bjelovaru

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR I ovaj vikend u O'ka pubu za vas su pripremili dva krasna koncerta. U petak će nastupiti Irena Žilić, a u subotu Ines Huskić poznatija kako Yness. Uz odličnu glazbu i u odličnoj atmosferi u O'ka pubu možete uživati u najvećem izboru piva u Bjelovaru.

IRENU SVRSTAVAJU UZ BOK NAJBOLJIM SVJETSKIM IZVOĐAČIMA

Priča o kantautorici Ireni Žilić zasigurno je jedna od najljepših priča ispričanih na domaćoj glazbenoj sceni u posljednje vrijeme. Prije nepune dvije godine pojavila se iznenada i predstavila svojim EP-em »Days Of Innocence«, te u rekordno kratkom vremenu oduševila i kritiku i publiku. Od potpuno nepoznate glazbenice koja je nenametljivo i gotovo sramežljivo javnosti ponudila svoje pjesme, Irena postaje kantautorica o kojoj se priča, proriče sjajna budućnost i, ono najvažnije, koju se sluša. Sve brojniji fanovi s nestrpljenjem su iščekivali njezin idući studijski uradak, a čekanju je nedavno došao kraj. Naime, 30. rujna, na vlastitoj etiketi Cuckoo, Irena je objavila svoj debitantski album »Travelling«. Album satkan od 11 predivnih, toplih i sjetnih pjesama. Pjesama koje prolaze kroz uši i nepogrešivo pogađaju direktno u srce. A očito pogađaju mnoge jer su reakcije kritike ponovo jednoglasne u odobravanju te mnogi Irenu svrstavaju uz bok najboljim svjetskim izvođačima na kantautorskoj sceni i predviđaju joj uspjeh van granica Hrvatske, a album je našao svoje mjesto na vrhovima praktički svih izbora najboljih albuma godina u regiji.

»Rijetko se na našoj sceni jave izvođači koji pripadaju više svijetu nego obratno, Irena je jedan od takvih dragulja. Koje ne valja pretjerano brusiti, samo pustiti da blješti.« (Rolling Stone)

»Kvaliteta tih pjesama uistinu ničim ne zaostaje za prvom ligom svjetskih indie-folk-rock kantautorica, te Irenu od njih dijeli samo ime i prezime i mjesto rođenja.« (Muzika.hr)

»“Travelling“ je lijep, cjelovit, ukusan, sjetan i autorski elegantan album kakvi se domaćoj glazbenoj sceni ne događaju često.“ (Jutarnji list)

»Nevinost i putovanja o kojima Irena pjeva šiju sve dosad predstavljeno na tuzemnoj sceni u svim segmentima songwriterstva i izvedbe. I trajat će po zalasku iste, s ovakvim albumima put je ugodan i dug.« (DOP magazine)

YNESS: POLA MENE JE UMJETNIK, A POLA ZNANSTVENIK

Farmaceutkinja koja pjeva. Yness (Ines Huskić) iako od malena privržena glazbi, dugo je skupljala hrabrosti propjevati.

– Od petog osnovne kad sam prvi put čula Lauryn Hill u filmu „Redovnice nastupaju II, ostala sam zalijepljena na pjevanje iako sam tada bila i više u plesu nego pjevanju. Tada sam kopirala pokrete u MTV spotovima, tipa TLC-a, tada moje najdraže grupe i sanjala kako ću jednog dana biti koreograf – kaže Yness.

Kako je rasla, glazba je postala dio svakodnevnice.

– Bilo je teških trenutaka kroz odrastanje, osjećala bi se usamljeno, neshvaćeno, gomilali su se strahovi i bijes, ali muzika je bila ispušni ventil – prijatelj koji sluša i savjetuje, utočište i učitelj. Osjećam da me glazba Lauryn Hill, Indie Arie i Erykah-e Badu i cijela hip hop glazba koju sam u srednjoj školi počela slušat, dobrim djelom i odgojila. Praktički definirala dobar dio mog karaktera – nastavlja pripovijedati Yness.

Krajem fakulteta javile su se sumnje da li zaista želi raditi u polju za koje se školovala.

– Volim znanost i da imam više života jedan bi sigurno bio posvećen samo njoj, ali u ovom, jednom jedinom, ples i pjevanje su još uvijek prva ljubav… pola mene je umjetnik, a pola znanstvenik… Definitivno se ne osjećam kao samo jedno – na dodaje Yness.

Odmah nakon magisterija prijavila se na pjevački show – Hrvatska Traži Zvijezdu.

– Nisam imala što izgubiti. Mislila sam si – idem vidjet gdje sam i razmišljala da bi mi možda bilo lakše krenut u te vode, ako me netko zamijeti. Bila je to »sad ili nikada odluka« . Nisam htjela kasnije u životu žalit što nisam ni pokušala pjevat i pretvorit se u ogorčenu babu koju stalno muči ono, »a da sam bar…« shvatila sam da trebam skupiti hrabrosti sad i krenut za svojim naizgled nerealnim snovima, željama. Imala sam osiguran krov nad glavom pa mi se činilo ludo niti ne pokušat – kaže Yenss.

Dobivši nevjerojatne komentare žirija za pjevanje i atraktivan izgled, nakon showa, uvjerila se da treba uzet vremena da vidi do kud je glazba može odvesti.

– Za sada živim tipični umjetnički život ,nema sigurnosti niti predvidivosti, ali zadovoljna sam da uspijevam živjeti samo od nastupa. Uzimam vrijeme za raditi na svojem autorskom materijalu po prvi put u životu, istražujem svoje mogućnosti, istražujem nove žanrove. Ma zadovoljna sam već samim tim da sam uspjela napraviti tako nagli životni preokret i snašla se – od farmaceuta do pjevačice – nije to mali put za prijeći :) – s osmijehom zaključuje Yenss.

Ažurirano ( Četvrtak, 09 Travanj 2015 10:40 )