• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


DEVETOGODIŠNJA ČAZMANKA SUDJELUJE U PROJEKTU »KILOMETAR KOSE«

Elena Diktić donirala kosu kako bi pomogla djeci oboljeloj od zloćudnih bolesti

Elena nam veselo otkriva da je zbog svog humanog čina dvostruko zadovoljna. Prvenstveno radi pomoći djeci, a drugo zbog velikog olakšanja koje sada osjeća.

E-mail Ispis PDF

ČAZMA Duga kosa ponos je svake djevojčice koje bi se rijetko koja olako odrekla. No, to nije slučaj i kod devetogodišnje Elene Diktić iz Čazme koja je svoju gotovo pola metra dugu kosu nesebično odrezala i to isključivo kako bi pomogla djeci oboljeloj od zloćudnih bolesti. Naime, Elena je vidjevši reportažu u emisiji Provjereno o projektu »Kilometar kose« koji se provodi u susjednoj Srbiji odlučila i sama posjetiti frizerku i odrezati svoju dugu njegovanu kosu.

– Gledala sam na televiziji da djeci oboljeloj od raka otpadne kosa i dugo ne naraste te da neki ljudi sakupljaju kosu i izrađuju perike za tu djecu. Pomislila sam si tada da ja imam previše svoje kose i da ću na ovaj način svakako nekome pomoći – ozbiljno nam objašnjava velika mala Elena.

Ovaj nesebičan čin pozdravili su dakako Elenini roditelji koji će njenu odrezanu kosu uredno zavezanu u šest »repića« poslati preko prijatelja u Srbiju koji će je proslijediti »Nacionalnom udruženju roditelja djece oboljele od raka«.

Elena nam veselo otkriva da je zbog svog humanog čina dvostruko zadovoljna. Prvenstveno radi pomoći djeci, a drugo zbog velikog olakšanja koje sada osjeća.

– Pranje duge kose trajalo je skoro sat vremena, a sušila mi se i po četiri sata. Sada kada se češljam, češalj u taj čas dođe do kraja, a prije je to trajalo i trajalo –  objašnjava nam naša junakinja i dodaje –moj primjer potaknuo je i moju prijateljicu Tinu koja se također ošišala iz istih razloga. Za sada smo nas dvije jedine iz razreda, ali se nadam da će se na šišanje odlučiti još poneka djevojčica.

U Hrvatskoj još uvijek ne postoje ovakvi projekti u kojima bi se donirala kosa, a u projekt koji se provodi u Srbiji trenutačno je uključeno više od 150 frizerskih salona u kojima su u ovu svrhu šišanja besplatna, a do sada se ošišalo više od 500 ljudi. Donirana kosa stiže iz cijelog svijeta, a svim donatorima kao i provoditeljima projekta važan je samo jedan cilj: oboljeloj djeci nakon terapija i gubitka kose vratiti osmjehe na lica kako bi u ogledalu vidjeli sebe prije zloćudnih bolesti.

Ažurirano ( Četvrtak, 21 Svibanj 2015 09:02 )