• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


KROZ NOVE AKTUALNE RADIONICE UDRUGE IMPRESS, OD OVE JESENI, DJECA I MLADI UČE TEHNIKE EFIKASNE SAMOOBRANE KOJA U SVOJIM TEMELJIMA IMA PLEMENITU ŽIVOTNU FILOZOFIJU O NENASILNOM RAZRJEŠENJU SUKOBA I VAŽNOSTI POŠTOVANJA PREMA SVIM ŽIVIM BIĆIMA

Djelujem i mijenjam! Ne šutim i reagiram!

Često nas društvo pogrešno uči kako je u redu napasti drugu osobu, a ne zajednički napasti problem i zato je komunikacija koja teži zajedničkom rješavanju problema osnova svakog pozitivnog rješavanja sukoba

E-mail Ispis PDF

DARUVAR Udruga Impress Daruvar provodi konstantno niz preventivnih aktivnosti koje su od samih početaka djelovanja udruge usmjerene na prevenciju nasilja, a kroz nove aktualne radionice od ove jeseni djeca i mladi uče i  tehnike efikasne samoobrane koja u svojim temeljima ima plemenitu životnu filozofiju o nenasilnom razrješenju sukoba i važnosti poštovanja prema svim živim bićima. Kroz igre, kontroliranu okolinu svi polaznici, a naročito djeca koja imaju potrebu za kretanjem uče osvijestiti sebe, druge oko sebe, razviti samopouzdanje i osvijestiti svoj položaj u grupi djece.  Učenje kretanja, izmicanja i padanja dobro utječe na motoričke vještine, spretnost, povećanje koncentracije, razvijanje kognitivnih sposobnosti.

Kroz udrugu je do sada od samih začetaka provedeno niz preventivnih aktivnosti kao što su: radionica vještina komunikacija, predavanja o načinima rješavanja konflikata za sve građane, Cyberbullying-nasilje putem interneta u suradnji s Hrabrim telefonom, okrugli stol na temu Vršnjačko nasilje, asertivno ponašanje, Tolerancija, Ja poruke-bolja komunikacija, stres i način suočavanja s njim, Emocije i načini reakcije, Emocije, strah, Put do zdravlja popločan je dobrom komunikacijom, prezentacija vještina samoobrane, komunikacija kao lijek, a u začetcima preventivnih aktivnosti gostovala je i grupa Adastra.

A voditelji udruge, kao i određeni volonteri udruge prošli su tijekom svojih volonterskih angažmana brojne edukacije i programe, koji su ih dodatno osvijestili o važnosti ove teme, kako one Hrabrog telefona, Poliklinike za zaštitu djece, tako i u sklopu formalnog obrazovanja visoko rangiranih Hrvatskih studija kroz kolegij vezan za Nasilje u mladenačkim vezama (Moje želje i granice-nenasilno rješavanje sukoba, sanjam dobru vezu-očekivanja i prava u vezi,  otvorenih očiju- nasilno ponašanje u vezi, kako prijatelji mogu pomoći), Suicidalno ponašanje djece i mladih, Vršnjačko nasilje i drugo), ali i brojne druge. A korisne brošure Poliklinike za zaštitu djece dostupne su roditeljima i djeci u prostorijama udruge mladih Impress Daruvar u Dječjem i Roditeljskom kutku: Nasilna ponašanja mladih-zašto je ljubav važna?,  Trebamo li brinuti?, Zanemarivanje djece?, Nasilje preko interneta-Cyberbullying. Nasilje među djecom, I ja mogu uspjeti, Dogodilo se, što sada? Kako biti dobar roditelj?

Do sada je kroz  preventivne aktivnosti s povezanim temama vršnjačkog nasilja pod vodstvom udruge Impress, suradnika ili partnera udruge prošlo preko 200 djece i mladih, a rezultat toga je i samoinicijativno  pokrenuta grupa podrške  Impresivni Casper-amaterski projekt vršnjaka pomagača na inicijativu djece i mladih koji su sudjelovali u ovim preventivnim aktivnostima, a cilj grupe podrške je  biti potpora svojim vršnjacima i oslonac u svakodnevnim izazovima.

Konflikti i sukobi su dio ljudskog života i nešto što nije moguće izbjeći te ne trebamo težiti traženju odnosa bez konflikata nego trebamo razraditi vještine koje će nam omogućiti kako sukobe rješavati na odgovarajući konstruktivni način no i što učiniti ako se to u određenim situacijama ne može i ako ono prelazi u nasilje s određene strane. Često nas društvo pogrešno uči kako je u redu napasti drugu osobu, a ne zajednički napasti problem i zato je komunikacija koja teži zajedničkom rješavanju problema osnova svakog pozitivnog  rješavanja sukoba. Ujedno kroz povezane preventivne aktivnosti udruga Impress radi i na poboljšanju samopoštovanja i samopouzdanja svakog djeteta uključenog u projekt jer je samopoštovanje i loša slika o sebi korijen brojnih konflikata. Kada dijete ne prihvaća sebe teško mu je uvažiti mišljenje i potrebe drugog djeteta što je osnova ogovaranja, ruganja, odbacivanja ili agresivnog ponašanja. Stoga je afirmacija, potvrđivanje vlastite vrijednosti i vrijednosti druge osobe preduvjet međusobnog uvažavanja i konstruktivnog rješavanja konflikta jer inače se dijete kroz konformaciju s grupom prestaje zauzimati za adekvatno rješavanje konflikata. Vrlo je važno  suosjećanje i prosocijalno ponašanje kroz koje pomažemo drugima. Ako dijete pohvalimo za prosocijalno ponašanje, takvo će se ponašanje razvijati, a ako odrasli ne primjećuju ili negativno reagiraju na takvo djetetovo ponašanje, ono će se vremenom smanjivati. Tu mogu imati značajnu ulogu i mediji. Važno je, dakle, s djecom i mladima raditi kroz niz preventivnih aktivnosti na socijalnim vještinama koje su naučeni oblik ponašanja. Svrha je pomoći djetetu da upozna vlastite i tuđe osjećaje, te da istraži načine rješenja određenih situacija. Treba biti svjestan da postoji jako puno mogućih rješenja svake situacije i treba vježbati pronalaženje mogućih rješenja. No treba biti i svjestan da katkad možemo naći rješenje u kojem svatko pobjeđuje, ali ponekad ne.

Ažurirano ( Nedjelja, 08 Studeni 2015 12:42 )