• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


IZ KINE NAM SE JAVILA ANTONIJA PUTIĆ S MALIM FELJTONOM, U ČETIRI NASTAVKA, O KINESKOJ NOVOJ GODINI KOJA NAM DOLAZI 8. VELJAČE

U znaku vatrenog majmuna, nije obećavajuća, jer ni majmun ni vatra nisu baš dobitna kombinacija

Ono što je čini dobrom jest da je to godina koja pruža dosta mogućnosti i spada u skupinu kada je sve moguće

E-mail Ispis PDF

Kineska poslovica kaže − kad voliš, i majmun ti se čini lijep; kad ne voliš, ne mariš ni za lotosov cvijet. Mnogi ovih dana gledaju godišnje horoskope i nadaju se ljubavi, zdravlju, bogatstvu u novoj godini. Mnogi su donijeli i novogodišnje odluke, a velik dio ljudi od njih je već i odustao. Na sreću, u veljači stiže još jedna Nova godina − kineska. To je prilika za sve one kojima je siječanj bio predugačak za dijetu, odlazak u teretanu ili provođenje neke druge odluke za koju vjerujemo da će nam donijeti sreću i zadovoljstvo.

U Kini se koristi gregorijanski kalendar, kao i kod nas, ali za praznike i važnije događaje, kao i predviđanje sretnih dana za udaju, pokretanje posla, pronalaske povoljnih datuma – koristi se lunisolarni kalendar. Započinjete li posao, planirate li ženidbu ili pak zaruke, jednako je važno odabrati i dobar, povoljan datum. Numerolog će vam već za stotinjak kuna/yuana reći koji su to dobri datumi. Po lunisolarnom se kalendaru računa i dolazak Nove godine. Godina pred nama dolazi 8. veljače u znaku vatrenog majmuna i prema predviđanjima nije baš obećavajuća jer ni majmun ni vatra nisu baš dobitna kombinacija. Majmunska će godina biti izazovna i nestabilna. Ono što je čini dobrom jest da je to godina koja pruža dosta mogućnosti i spada u skupinu kada je sve moguće. Osobni napori bit će nagrađivani pa ako ste malo i posustali s provođenjem novogodišnjih odluka, možda nije loše dati si još jednu priliku i umjesto za čvarcima posegnuti za svježim celerom ili mrkvom − sve dok se željeni kilogrami ne izgube. Neovisno o tome kada slavite Novu godinu i kako računate vrijeme, bilo bi odlično da je godina pred vama bolja od prethodne. Na tu temu Kinezi kažu da samo budala dočeka novu godinu gore od prethodne. Godina majmuna poprilično je riskantna za poslovne odluke, no istovremeno je pravi odabir za započinjanje novih poslova, ostvarenje vlastitih ideja jer obećaje iznenadne uspjehe. No, cilj bez plana ostaje samo želja i to treba uvijek imati na umu prilikom započinjanja bilo kojeg posla. Ako niste sigurni što i kako napraviti, jedna od najpopularnijih  knjiga iz  kineske povijesti, »Umijeće ratovanja«, napisana u 6. stoljeću prije Krista, daje niz praktičnih pravila za ratovanje i borbu koje je moguće primijeniti i na gotovo sve aspekte suvremenog života. A ako biti na dijeti nije borba − što je?

Knjiga je u Europu stigla tek 1782 godine zahvaljujući francuskom jezuitu po imenu Jean Joseph Marie Amiota. Postoje brojne teze o autorstvu i datumu nastanka knjige, no jedno je neupitno – strategije iz knjige aktualne su kao i prije više od dvije tisuće godina. Autor Sun Tzu i danas se često citira u mnogim prilikama, a njegova je knjiga obvezna literatura na mnogobrojnim vojnim akademijama diljem svijeta. Prvo poglavlje spomenute knjige pod naslovom »Procjena situacije« osnova je za svaki rat, posao, odlazak na dijetu, prestanak pušenja, promjenu životnih navika. Uspjeh rijetko kada dolazi preko noći, a iza svih velikih uspjeha gotovo uvijek stoji uporan i predan rad. Sretna vam nova majmunska godina.

Drugi nastavak »Nian Gao − kobasica od riže, tradicionalni kineski novogodišnji kolač« možete pročitati ovdje.

Ažurirano ( Utorak, 26 Siječanj 2016 11:38 )