• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


TRADICIONALNO KOLINJE U OPĆINI BUZSAK U MAĐARSKOJ

Glavni mesari: Marijan Petak i Fredi Pali

Domaćin načelnik Općine Buzsak Lajoš Kara pozdravio je mnogobrojnu delegaciju iz Republike Hrvatske i obećao da će se ova tradicija, tradicionalne svinjokolje očuvati i nastaviti i u idućim godinama

E-mail Ispis PDF

BUZSAK U općini Buzsak u Mađarskoj protekli vikend održana je tradicionalna svinjokolja, koja se održala u okviru suradnje dva prijateljska naroda mađarskog i hrvatskog. Općina Buzsak i Općina Veliki Grđevac potpisale su Povelju o suradnji 2011. godine., i ta suradnja nastavila se i u 2016. godini.

Već treću godinu zaredom na ovoj uspješno završenoj manifestaciji glavni mesari bili su Marijan Petak zamjenik načelnika Općine Veliki Grđevac i Fredi Pali načelnik Općine Velika Pisanica. Uigrani tim Petak i Fredi pripremila je meso za više vrsti krvavica i kobasica. Okusi i mirisi mađarske svinjokolje kušali su se u večernjim satima u prepunoj školskoj dvorani. Okupilo se više od tri stotine posjetitelja.

Domaćin načelnik Općine Buzsak Lajoš Kara pozdravio je mnogobrojnu delegaciju iz Republike Hrvatske i obećao da će se ova tradicija, tradicionalne svinjokolje očuvati i nastaviti i u idućim godinama. Drage goste pozdravio je i dr. Neszmeyi Zsolt povjerenik Vlade i župan Šomođske županije i predsjednik Hrvatske Samouprave grada Kapošvara Tibor Čuč.

Prisustvovali su i mnogobrojni uzvanici: zamjenik župana Bjelovarsko bilogorske županije Neven Alić, načelnik Općine Veliki Grđevac Marijan Dautanac sa suradnicima, gradonačelnik grada Lipika Vinko Kasana, zamjenik grdonačelnika Slobodan Katunar, predsjednik Lipičkog gradskog vijeća Ivo Molnar, načelnik općine Sirač Branimir Miler, načelnik Općine Šandrovac Josip Dekalić, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara grada Kutjeva Ferdinand Novak, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine bbž-a Šandor Tot, pročelnik Vijeća ogranaka Matice hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije Mate Ćurak, voditelj odsjeka u Općini Kaptol Damir Matešić, Biro Norbert dožupan Šomođske županije, načelnik Općine Somogyar Gyusakovic Lendi, zamjenik Balasz Istvan, ravnateljica školstva okruga grada Fonjad Farhas Szabo Ildika, ravnateljica OŠ Ivana Nepomuka Jerešmića Grubišno Polje Snježana Šeliš, članice i članovi Udruge mađarrske nacionalne manjine Grbacac-Grubišno Polje i dr.

U sklopu večernjeg druženja održan je i bogat kulturno-umjetnički program.

Tijekom posjeta Republici Mađarskoj gosti iz Republike Hrvatske obišli su i jezero Balaton, koje je najveće jezeru u Srednjoj Europi.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 29 Veljača 2016 20:29 )