• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


IDEMO NA KAVU

Fildžan ili šalica, sasvim je svejedno

Turska kava ili kako neki kažu; spas za prizivanje pameti rano ujutro mnogima je nezamjenjiv napitak koji je danas ostao gotovo isključivo prepušten pripremi u kućnoj radinosti. Ipak, u jednom se lokalu u Bjelovaru od prošle godine može popiti prava turska kava.

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR »Znaš kada je svijet otišao kvragu? Kad te je najbolji prijatelj pozvao na kavu, a ti mu odgovorio da nemaš vremena.« Ne pamtim više čiji je citat koji je znala na svojim predavanjima studentima Filozofskog iznositi sveučilišna profesorica i spisateljica Julijana Matanović, ali sasvim sam sigurna da ga u mjesec dana barem jednom spomenem u nekoj prilici.

Kolikim je ljubavnim vezama prethodilo ono, naoko neobvezno: »Idemo na kavu?«. Doduše, poziv na kavu je samo pitanje forme koja obuhvaća sve moguće spektre napitaka ugostiteljskih objekata, no činjenica je da kavu svakodnevno ispija većina Hrvata (istraživanja pokazuju da Hrvati uživaju u kavi jednako često kao i Brazilci). Naše mame i bake pile su isključivo tursku kavu, dok su danas dosjetljivi proizvođači potrošačima ponudili cijeli spektar kavovina. U kafićima je espresso osnova gotovo svih vrsta kavinih napitaka, no u većini domaćinstava, u kućnoj radinosti, još uvijek se priprema stara turska kava.

Priliku u tome prepoznale su bjelovarske poduzetnice Alica Ranogajec i Sonja Đurić, vlasnice kafića Krletka u Bjelovaru. Prepoznavši priliku da gostima kafića ponude nešto što će ih izdvajati od ostalih ugostiteljskih objekata, odlučile su kafić pretvoriti u kavanu u pravom smislu te riječi. Pored brojnih vrsta kava, od kojih se neke pripremaju prema starim recepturama bečkih kavana, vlasnice su gostima ponudile i tursku kavu.

Kako bi doživljaj bio potpun, kava se poslužuje u tradicionalnom orijentalnom posuđu: džezvi, odnosno fildžanu, s vaganim ili trganim šećerom i nezaobilaznim rahat-lokumom. I dok nam naslov stare sevdalinke Kavu mi, draga, ispeci danas zvuči vrlo egzotično jer se kava odavna više ne prži već se kuha tvornički već pripremljena pržena i mljevena kava, u kafiću neće izostati ni ovaj dio pripreme. Naime, prije prelijevanja vrućom vodom, ugostitelj će vam nakratko prepržiti usitnjena zrna kako bi doživljaj kafenisanja bio potpun. Doista, imate li posla s izbirljivim prijateljima po pitanju okusa i vrste kave, ne dopustite da »svijet ode kvragu«  jer među bogatom ponudom kava, zasigurno vaš poziv neće biti odbijen.

Ažurirano ( Srijeda, 20 Travanj 2016 17:59 )