• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


POKRENUTA KAMPANJA: HITNO POMOZITE HRVATSKIM BJELOGLAVIM SUPOVIMA

Zaštićeni zakonom, ugroženi u stvarnosti!

Želimo prikupiti 30.000 kuna za kupnju agregata u oporavilištu supova na Crniki na Velebitu i hladnjak (škrinju) za spremanje hrane za gladne ptice

E-mail Ispis PDF

Izvor: Psi laju, a karavane prolaze

Mnogi hrvatski supovi, a najpoznatiji među njima Letricija, Orada i Oštro ponijeli su na svojim krilima  ime Croatia širom svijeta. Letjeli su od Švedske do Čada u Africi, od Turske do Izraela i nitko im u Hrvatskoj to nije platio osim volontera koji su svoje živote posvetili njima. Njihovi rezervati na Kvarnerskim otocima nisu zaštićeni od turista, nema organiziranog spašavanja supova koji se utapaju u moru, nema hranilišta zbog čega naši supovi moraju svaki dan letjeti 4 sata u talijanske Alpe kako bi nahranili sebe i svoju mladunčad da bi  preživjeli. Jedino Uprava za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i prirode svake godine da nešto novca (nažalost nedovoljno) za vođenje oporavilišta za ptice udruzi Grifon na Velebitu.

Pokrećemo kampanju za ove veličanstvene ptice koje su samo na papiru strogo zaštićene zakonom. Ovdje u hrvatskoj stvarnosti, vrsta ptica bjeloglavi sup koja je na popisu ptica u izumiranju i koja je od interesa za Europsku uniju, nije zaštićena.

Hrvatski bjeloglavi supovi koji žive na Kvarnerskim otocima jedinstveni su u svijetu, jer samo ovdje gnijezde tako nisko nad morem, na morskim liticama poput morskih ptica. Naši supovi su u odnosu na sve ostale supove pravi gorostasi i možda su čak i posebna vrsta supova, ali tek treba provesti  genetičke analize kojima bi se to dokazalo.

Što im sve rade? Truju ih. Muče ih glađu pa moraju letjeti u talijanske Alpe da bi jeli. Profitiraju na brandu »bjeloglavi sup« kako bi privukli turiste bez da ulažu u njihovu zaštitu. Sve što rade su samo dugogodišnji planovi i izložbe.

Popis problema je velik i vjerujemo da će o njima pisati i mainstream mediji osim ako na njih ne izvrši pritisak lovački lobi o čijem uništavanju eko-sustava na jadranskim otocima mislimo uskoro pisati.

Ovom kampanjom želimo skupiti 30.000 kn za kupnju agregata kako bi oporavilište supova udruge Grifon na Crniki na Velebitu moglo konačno imati struju i hladnjak (škrinju) za spremanje hrane za gladne supove koji nadlijeću oporavilište.

Nužan je snažan agregat, ne samo za hladnjak već kako bi se mogao puniti bazen s vodom u volijeri za ptice i da bi se mogli osigurati osnovni medicinski tretman i hitna skrb za ptice. Osim toga, struja je potrebna za napajanje električnog pastira, te za izložbeni prostor. Agregat na dizel ne smije bukom prelaziti 65 dB kako ne bi ometao ptice. Agregat košta 28.800 kn, a 1.200 kn je start za kupnju hladnjaka. To je ono što svi mi možemo.

Ono što ne možemo i što moraju institucije je HITNO postavljanje plutača kojima će se obilježiti granice rezervata na Kvarnerskim otocima u koje ne smiju ulaziti brodovi, HITNO organiziranje službe koja će organizirano spašavati supove koji s litica padaju u more ili su se našli uz more odakle ne mogu poletjeti i prevoziti ih u najbliže odobreno oporavilište udruge Grifon na Velebitu,  HITNO osiguravanje sredstava za prehranu supova u oporavilištu udruge Grifon. Ovo je HITNO napraviti prije turističke sezone kako bi se što manje supova utopilo.

Željeli bismo ovaj iznos prikupiti do 28. svibnja kada udruga Grifon namjerava pustiti 5 – 6 oporavljenih supova na slobodu. Nadamo se da ćete prisustvovati ovom nezaboravnom događaju, jer to će biti dan za slavlje. U međuvremenu ćemo vam na svakih 10.000 prikupljenih kuna ispričati po jednu priču o najpoznatijim hrvatskim supovima Letriciji, Oradi i Oštrom, priče o njihovim čudesnim letovima, o Croatia Airlines-u, švedskom GPS-u, varšavskom zoološkom vrtu, Izraelcima i drugim stvarima za koje nikada niste pomislili da su moguće.

Pridružite se kampanji za spas ovih veličanstvenih ptica koje je država zaštitila zakonom ali ju nije nimalo briga da ih spasi od izumiranja. Pomozite u kupnji agregata i budite dio ove SUPer priče!

SPASITE OD IZUMIRANJA

Donacije uplatite na:

Grifon

Obala dr. Franje Tuđmana 2

53 270 Senj

(Croatia)

IBAN: HR61 2386 0021 1100 82304, Podravska banka

SWIFT: PDKCHR2X

OPIS PLAĆANJA – ZA AGREGAT

Ažurirano ( Ponedjeljak, 23 Svibanj 2016 20:24 )