• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


LJEPOTE I MOGUĆNOSTI POMALO DIVLJE I NEISKORIŠTENE MOSLAVINE

Južno voće iz Utiskana

Dragutin Fišterk, osim limunima i mandarinama, bavi se uzgojem pčela i proizvodnjom prirodnog meda, sadnjom raznog ljekovitog bilja za vlastite potrebe te kalemljenjem mladog voća i zaštitom starih sorti

E-mail Ispis PDF

UTISKANI U malom moslavačkom selu Utiskani pored Ivanske živi Dragutin Fišterk neobični šezdesetsedmogodišnjak koji već četrdeset godina uzgaja južno voće. U njegovoj zbirci prvo mjesto zauzimaju dva raskošna limuna koji su i ove godine obilno rodili. Osim limunima i mandarinama Dragutin se bavi uzgojem pčela i proizvodnjom prirodnog meda, sadnjom raznog ljekovitog bilja (matičnjak, metvica, kadulja, majčina dušica, aronija)  za vlastite potrebe te kalemljenjem mladog voća i zaštitom starih sorti, posebno je ponosan na svoje jabuke, kruške i trešnje s nekoliko različitih sorti na jednom stablu.

Iako je uzgojio mnogo sadnica limuna i poklanjao mnogim znancima i prijateljima malo je njih uspjelo biljku održati više godina.  Dragutin svoj uspjeh objašnjava ljubavlju i pažnjom, te pothranjivanjem samo prirodnim gnojivom i umjerenim zalijevanjem s odstajalom vodom.

Ovoj još jedan dokaz svih ljepota i mogućnosti pomalo divlje i neiskorištene Moslavine.

Ažurirano ( Nedjelja, 22 Svibanj 2016 12:58 )