• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


»KNJIGA U FOKUSU«

KNJIŽNI BLOK PREDSTAVIO SVOJ PLAN ZA SPAS KNJIGE

Udruga Knjižni blok predstavila je svoju publikaciju »Knjiga u fokusu«, u kojoj se bavi »potporom kreativnoj industriji«, s preporukama za uređenje tržišta knjiga i širenja kulture čitanja u RH

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Jeste li znali da u Hrvatskoj nekoliko velikih nakladnika drži i 85 posto knjižarske mreže? A da se u Hrvatskoj na kioscima ipak prodaju milijuni jeftinih naslova, no da su knjige u knjižarama skuplje jer se tiskaju u maloj tiraži? Što kažete na to da se izdavaštvo ne ubraja među kreativne industrije u Vladinim programima poticanja poduzetništva?

Mnogo zanimljivih se pitanja čulo danas u knjižnici Bogdan Ogrizović, u kojoj je udruga Knjižni blok osnovana 2011. No već s nekoliko uspješnih projekata predstavila je svoju publikaciju »Knjiga u fokusu. Potpora kreativnoj industriji – stručna analiza i preporuke za uređenje tržišta knjiga i širenje kulture čitanja u RH«, koja se na prvi pogled sa više od sto stranica čini kao relevantan i hvalevrijedan dokument o kojem će se u kulturnoj javnosti sigurno još raspravljati.

Nenad Bartolčić je na početku promocije naveo sve dosadašnje aktivnosti Knjižnog bloka, koji je u kratkom vremenu povukao zanimljive aktivističke poteze, ali se i profilirao kao mali kulturni think tank u kojem se promišljaju i dugoročne strategije te konkretne mjere, kojih u publikaciji »Knjiga u fokusu« doista ne manjka. Seid Serdarević (iz Frakture) napomenuo je da od knjižarske industrije u Hrvatskoj živi 13 tisuća ljudi, kojima bi njenim potpunim urušavanjem bila ugrožena egzistencija. Istaknuo je da se traži »veliki angažman svih u branši« jer je izdavaštvo na dnu te da se treba početi raditi na dugoročnim strategijama kao u EU-u, primjerice od 2014. do 2020.

Simona Goldstein je naročito istaknula da u svemu tome veliku ulogu imaju mediji te je zahvalila redakcijama kulture i kulturnim novinarima (koji još postoje) na njihovom radu.

Sudeći po pitanja i komentarima iz publike, publikacija »Knjiga u fokusu« je odličan potez Knjižnog bloka jer ne samo da nudi pregršt relevantnih podataka i brojki, nego donosi i dubinsku analizu svih problema u tzv. lancu knjige. Kako su istaknuli iz Knjižnog bloka, knjiga je nešto čime se ne treba baviti samo Ministarstvo kulture, nego i druga – gospodarstva, obrta, financija, obrazovanja i znanosti, pa ne bi bilo loše da se nadležni u tim institucijama prvo pozabave onime što piše u »Knjizi u fokusu«.

Ažurirano ( Subota, 16 Veljača 2013 14:32 )