• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PROVOKATIVNI I ZABRANJIVANI

NAJBOLJI ROMANI O SEKSU

Teško je naći kvalitetan erotski roman u nepreglednoj zatrpanosti šund literaturom. Unatoč, blago rečeno, »upitnoj kvaliteti«, roman »Pedeset nijansi sive«, autorice E. L. James, koji su prozvali pornićem za kućanice, zaradio je titulu prošlogodišnjeg bestselera. Kako bismo izbjegli slična ostvarenja, radije se prisjetimo klasika erotskog žanra

E-mail Ispis PDF

 

Izvor: www.tportal.hr

Venerina delta, Anaïs Nin

Jedna od prvih žena koja je javno objavljivala erotske romane, Anaïs Nin i dalje ostaje najuspješnija u tom žanru. Priče u ovoj zbirci, napisane su uglavnom 1940., kada je autorica suočena s besparicom, za jedan dolar po priči pristala pisati za »anonimnog kolekcionara«. Tekstove nije pristajala objaviti sve do 1970., kad su se pojavile u knjizi »Venerina delta«.

U njima se Nin poigrava sa svim zamislivim seksualnim tabuima i to bez pribjegavanja okrutnostima ili efektima jeftinog šoka. Odličnog i elegantnog stila i protkane senzualnošću, to su idealne priče za čuvanje ispod jastuka.

Rakova obratnica, Henry Miller

Odmah nakon francuske spisateljice logično je navesti i njezina dugogodišnjeg ljubavnika, američkog književnika i slikara Henryja Millera. Današnji klasik bio je zabranjen u Americi skoro 27 godina nakon prvotnog objavljivanja 1934. te iako jezik koji se tada smatrao »prljavim« nije ni izdaleka podjednako provokativan u današnje doba, zaslužuje spominjanje zbog savršene jukstapozicije poezije i »prostota« na svakoj stranici. Časopis Time uključio je »Rakovu obratnicu« na listu stotinu najboljih engleskih romana od 1923. do 2005., a Moderna knjižnica ga je stavila na 50. mjesto na listi 100 najboljih romana 20. stoljeća.

Vox, Nicholson Baker

Humorističan roman o seksu preko telefona, objavljen 1992., Monica Lewinsky poklonila je Billu Clintonu, a možemo samo nagađati je li upravo taj čin doveo do njihova puno problematičnijeg i razvikanijeg čina. Baker je suvremeni američki spisatelj fikcije i publicistike koji često opisuje tok svijesti naratora u svojim djelima. Piše o poeziji, povijesti, politici, manipulaciji vremenom, mladosti i seksu.

Dvadeset ljubavnih pjesama i jedna očajna, Pablo Neruda

Zbirka pjesama čileanskog nobelovca objavljena je kada je imao samo 19 godina. Stoga je jasan intenzitet tadašnjih tinejdžerskih preokupacija, od kojih su na istaknutom mjestu i čeznutljive seksualne fantazije. Za razliku od njegovih kasnijih preokupacija: pisanja o ljubavi, samoći, patnji, borbi i smrti, Neruda je u ovoj zbirci uronjen u čulnost intimnih doživljaja i vatrenog temperamenta.

The Swimming-Pool Library, Alan Hollinghurst

Mračan i napisan sa savršenim osjećajem za stil, uznemirujući i zabavan, autorov prvi roman o londonskom dandyju u razdoblju prije epidemije AIDS-a u ranim 80-ima, uznemirio je duhove kad je prvi put objavljen. No knjiga je manje skandalozna, a više pronicljiva u tematiziranju seksualnih dvojbi i dvosmislenosti neizbježnih u svakodnevici.

Bad Behavior, Mary Gaitskill

Seks u kratkim pričama američke spisateljice nije uvijek seksi, ali je provokativan i ispituje brojne dubine ljudskog iskustva postavljajući pitanja na koje mnogi nisu našli odgovore. Za one kojima filozofski pristup pitanjima seksa nije dovoljno »poticajan«, u njezinim pričama postoje i eksplicitno i tradicionalno uzbudljivi dijelovi (na temelju jedne priče baziran je i film »Sekretarica« o jedinstvenom sado-mazo odnosu), pojačani autoričinom oštrim i izravnim stilom.

Ljubavnik lady Chatterley, D. H. Lawrence

Klasik žanra, tematizira strastvenu i zabranjenu vezu očajne kućanice s lugarom, vjerojatno veliku inspiraciju za likove u serijalu »Momci s Madisona«. Zbog detaljnih opisa kojima su karnalno prevladavali »nepremostive razlike u vezama i karakterima«, roman koji je objavljen 1928. u privatnoj nakladi, tridesetak godina bio je zabranjen zbog opscenosti sadržaja.

Beskrajna ljubav, Scott Spencer

Suvremeni ljubavni roman intenzivno je štivo već od prve rečenice, koju prenosimo u engleskom izvorniku: »When I was seventeen and in full obedience to my heart’s most urgent commands, I stepped far from the pathway of normal life and in a moment’s time ruined everything I loved - I loved so deeply, and when the love was interrupted, when the corporeal body of love shrank back in terror and my own body was locked away, it was hard for others to believe that a life so new could suffer so irrevocably.« Ovo je idealan roman za sve one koji su pomireni s tužnom činjenicom da se nikad više neće osjećati u tolikoj mjeri ostrašćeno kao kad su bili u tinejdžerskim godinama.

Priča o djevojci O., Anne Desclos, (napisan pod pseudonimom Pauline Réage)

Ovo je najbliže što se može istaknuti u erotskoj književnosti a da se približi komparaciji s bestselerom »Pedeset nijansi sive«. Svi detalji su i u ovom romanu: sado-mazo odnos, žena koja je uvedena u svijet seksualne submisivnosti, naivka s osjećajem za nanošenje boli. Umjesto pomno osmišljenog populističkog hita za dokone kućanice koji je zahvaljujući agresivnoj reklamnoj kampanji zasjeo na sve vrhove književnih ljestvica, »Priča o djevojci O.« nastao je iz istinskog bunta. Naime, nakon šovinističko-seksističke opaske svog poslodavca i ljubavnika Jena Paulhama, da nijedna žena ne može napisati dobar erotski roman, francuska spisateljica Anne Desclos strašno se razgnjevila. Da bi mu dokazala suprotno, pod pseudonimom Pauline Reage je izdala 1954. komercijalno uspješan roman »Priča o djevojci O.«. Zbog opscenosti i eksplicitnosti djela, autor i izdavač završili su na sudu. Da je autorica tog djela, priznala je tek 40 godina od objave u intervjua u časopisu New Yorker.

Opasne veze, Choderlos de Laclos

Epistolarni roman koji je 1782. objavio francuski književnik, često se navodi kao najbolji prikaz moralne dekadencije vladajuće klase u predrevolucionarnoj Francuskoj. Pierre Choderlos de Laclos otkriva erotske spletke aristokrata s kraja 18. stoljeća, a spisatelja nakon objavljivanja uspoređuju čak sa zloglasnim Markizom de Sadeom. Roman je doživio veliku popularnost te bio čestim predmetom kazališnih, filmskih i televizijskih adaptacija.

Ažurirano ( Subota, 02 Ožujak 2013 13:31 )