• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ZVECKANJE ORUŽJEM NA NIČIJOJ ZEMLJI U HIMALAJI IZMEĐU INDIJE, KINE I PAKISTANA

ZRAČNI DESANT NA KROV SVIJETA

Četveromotorni transportno-desantni zrakoplov Indijskog ratnog zrakoplovstva sletio je 20. kolovoza oko 7 sati izjutra na uzletište Daulat Beg Oldi, koje je visinom od 5065 metara najviša pista na svijetu. Avion je dva sata prije poletio iz baze Hindon nedaleko New Delhija. Ondje je ostao 30 minuta s upaljenim motorima, da bi potom poletio i vratio se u bazu.

E-mail Ispis PDF

Četveromotorni transportno-desantni zrakoplov Indijskog ratnog zrakoplovstva sletio je 20. kolovoza oko 7 sati izjutra na uzletište Daulat Beg Oldi, koje je visinom od 5065 metara najviša pista na svijetu. Avion je dva sata prije poletio iz baze Hindon nedaleko New Delhija. Ondje je ostao 30 minuta s upaljenim motorima, da bi potom poletio i vratio se u bazu.

Avion C-130J Super Hercules je moderan srednje veliki teretno-trupni transporter koji može ponijeti 128 putnika, 92 desantna specijalca pod punom opremom i naoružanjem, 97 nosila s ranjenicima i pratnjom, 2-3 humveea ili jedan oklopni trupni transporter s pripadajućim vojnicima ili gotovo 20 tona tereta u kumanitarnim ili logističkim misijama. Pri atmosferskom tlaku u blizini razine mora avionu treba oko 950 metara da bi poletio pod punim opterećenjem. Za piste na visini kao što je Daulat Beg Oldi (DBO) potrebna mu je dužina dvaput veća zbog niskog parcijalnog tlaka, ali i kraća, pod pretpostavkom da odatle polijeće olakšan.

Slijetanje indijskog Super Herculesa može se smatrati svjetskim visinskim rekordom za srednje velike teretne avione.

Tom se letu, osim kao kuriozitetu, vrijedi posvetiti pažnja koja seže mnogo dalje od jednokratne kuriozitetne vijesti.

KONTAKTNO PODRUČJE NAJVIŠIH PLANINA SVIJETA

Osim što je to najviša pista na svijetu, zanimljiv je podatak da su Indijci ondje posljednji put rutinski letjeli, mnogo manjim, dvomotornim transporterom ruske proizvodnje tipa An-32 (nosivosti 42 padobranca ili 10 tona tereta) 1962. godine u Indijsko-kineskom ratu! Nakon što su Indijci takvim avionom prvi put poslije sukoba s Kinezima sletjeli na DBO 2008. iz baze u Čandigaru, Kinezi su odmah zatražili da se na terenu susretnu zapovjednici i dogovore o uzajamnim pravilima nenapadanja.

Slijetanjem modernog vojnog aviona puno većeg kapaciteta, koji može biti vrlo agresivno naoružan ljudstvom i raznovrsnom ratnom tehnikom, neverbalna je indijska poruka Kini i odgovor na ono što su indijski obavještajci zamijetili sredinom travnja, da su u tom nepristupačnom području Kinezi postavili tabor za posadu veličine jednoga voda otprilike 19 kilometara u dubini teritorija, južno od DBO-a, za koji se smatra da ga kontrolira Indija. Indijci su tvrdili da su njihovo područje, osim tog stacioniranog pješaštva, Kinezi više desetaka puta povrijedili letovima helikoptera.

Šire područje Kašmira je, naime, kontaktno područje najviših planina svijeta, Himalaje, Karakorama i Hindukuša sa zapadnim Tibetom. Ondje se preklapaju teritorijalna svojatanja Indije i Pakistana od vremena kolonijalnog osamostaljenja, ali i s kineskim presizanjem prema inače nedostupnom zapadnom Tibetu koji završava i pokrajini Ladak pod indijskom kontrolom s glavnim gradom Lehom. Na samo 4,5 kilometra zračne linije istočno od DBO-a je strateški bitan cestovni prijevoj Karakoram (4693 m/nm) koji povezuje Ladak pod indijskom kontrolom i bazen Tarim u najzapadnijoj kineskoj pokrajini Sinkjangu, naseljenom Ujgurima, ne baš poslušnim većinskim muslimanskim stanovništvom.

Razgraničenja među trima zemljama (i vrlo bliskim sjevernim dolinskim koridorom koji pripada Afganistanu) zapravo su nekadašnje linije prekida paljbe iz nekadašnjih ratova, odnosno crte stvarne kontrole teritorija (LAC).

VISINU OD PET KILOMETARA NE TREBA PODCJENJIVATI

Međutim, stvarna kontrola tih teritorija je objektivno nemoguća, jer je na krovu svijeta nemoguće ostvariti ozbiljniju nazočnost trupa koje bi objektivno mogle držati taj teritorij. U tom sjeveroistočnom zakutku Kašmira, tako, na visinama od 3600 do 5750 metara oko grebena Saltoro zavija ledenjak Siachen, preko kojega - kad zagusti - od 1984. godine Pakistanci sa sjevera i Indijci s juga razmjenjuju minobacačku paljbu.

Tridesetak kilometara zračne linije zapadno od Siachena je zaravan Daulat Beg Oldi s već spomenutom pistom na koju su sletali Indijci. Lokalitet je samo devet kilometara od »crte stvarne kontrole« s Kinezima i područka koje Kinezi zovu Aksai Chin. Do DBO-a Indijci pokušavaju izgraditi kakav-takav cestovni pristup, a s druge strane na osporavano područje Aksao China s Tibeta Kinezi pokušavaju uspostaviti stvarnu kontrolu gradnjom željeznice čiju gradnju Indijci mogu jedino žestoko verbalno osporavati.

Od 20. kolovoza i obavijesti da su Indijci na DBO-u uspjeli sletjeti (ali bez informacije o tome što je avion prevozio) nema novih vijesti. Možda se to slijetanje može činiti kao opasna prijetnja kineskom taboru na samo petnaestak kilometara marša od Daulat Beg Oldija, ali visinu od pet kilometara ne treba podcjenjivati. Na toj visini čovjek naglo dovezen avionom, bez tjedna-dva aklimatizacije, gubi svijest čak i pri malo naglijem pokretu, pa i dok sjedi! Hodnja čak i aklimatiziranih specijalaca pod punom opremom i po gotovo ravnom terenu agonija je koja se svodi na dvadsetak sporih koraka između pauza od minutu-dvije. Ako je samu hodnju teško zamisliti, još je teže prispodobiti si što ondje znači oružana borba.

TU JE UMRO DAULAT-BEG

Međutim, osim reaktiviranog Daulat Beg Oldija u 2008. godini, Indijci su posljednjih godina počeli osposobljavati i nedaleka zrakoplovna uporišta Fukche na samo tri kilometra od demarkacije s Kinezima i Nyoma na 23 kilometra te Thoise nešto južnije.

Indija je među 15 zemalja koje koriste C-130 J Super Herculese, a 2008. godine su ih od Lockheed Martina naručili šest za 1,2 milijarde dolara s otvorenim računom za još šest takvih aviona. Nakon što se avion pokazao vrlo upotrebljivim u dostavi humanitarne pomoći 2011. godine nakon potresa u nedostupnim dijelovima Sikkima, Indijci su ih odlučili kupiti još šest. Zna se da ih specijane desantne snage već imaju šest u operativnoj uporabi, a nema potvrde s početka 2013. o tome da Indija kupuje još 30 takvih aviona.

Ono što se doima opasnim u tihom zaoštravanju na krovu svijeta jest što su sve tri države čija se presizanja preklapaju – nuklearne sile. Preklapanje njihovih presizanja posve nenastanjivom dijelu svijeta leži u dokazanim zalihama ruda za strateške sirovine rijetkih materijala koji se koriste u najmodernijim tehnologijama i elektronici.

Za radoznale: mjesto je dobilo ime prema Daulat-begu, uglednom stanovniku sa sinkjanške strane u Jarkandu iz XVI. stoljeća. Preko već spomenutoga prijevoja Karakoram vodi karavanski Put svile. Daulat-beg se zatekao na toj visoravni kad je umro pa tako na jeziku urdu Daulat Beg Oldi dostovno znači »Tu je umro Daulat-beg«.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 26 Kolovoz 2013 09:46 )