• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


HITNE PROMJENE ZAKONA O ŠUMAMA DUBOKO ZAKOPANE U DNEVNOM REDU SABORSKE SJEDNICE

KUKAVIČJE JAJE PROPALOG ZAKONA O GOLFU PRIJETI DRŽAVNIM ŠUMAMA!

Ako se na velika vrata nije uspjelo progurati Zakon o golfu, kojim bi država želju investitora u igrališta za golf progurala oduzimanjem vlasništva privatnim vlasnicima na temelju »državnog interesa«, sada bi se investitorima izašlo u susret davanjem državnih šuma

E-mail Ispis PDF

Nekome mora da se jako žuri, kad je u hitnu raspravu u Hrvatskom saboru pod točkom 37 uvrstio raspravu klasične »izmjene i dopune« Zakona o šumama.

Odbor za zakonodavstvo praktično nije imao primjedbi na sjednici 20. veljače. Osam je članova odbora glasalo »za«, a jedan je član bio suzdržan o tome da se propis dopuni po hitnom postupku. Odborski amandmani su bili redaktorsko-korektorske prirode, s brisanjem nekih stavaka, riječi i zareza.

Nešto posve drugo događalo se 26. veljače na Odboru za zaštitu okoliša i prirode. Izvješće toga odbora doslovno kaže: »U uvodnom obrazloženju predstavnik predlagatelja ukratko je prezentirao predloženi Zakon s naglaskom na pitanje izdvajanja šume i/ili šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske iz šumskogospodarskog područja te uvjeta izgradnje golf igrališta i kampova.«

Taj je odbor zaključio da se oznaka »hitno« zamjenjuje redovitom procedurom i »prvim čitanjem«. Iz izviješća se može naslutiti da je ton sjednici, kao zainteresirana strana, kao signal za uzbunu dala Zelena akcija. Dan poslije ta je udruga građana na svom webu obrazložila što se tom hitnom izmjenom omogućuje: prenamjena šuma u državnom vlasništvu u kampove i igrališta za golf!

Sažeto: ako se na velika vrata nije uspjelo progurati Zakon o golfu, kojim bi država želju investitora u igrališta za golf progurala oduzimanjem vlasništva privatnim vlasnicima na temelju »državnog interesa«, sada bi se investitorima izašlo u susret davanjem državnih šuma, kao da je riječ o gradnji željezničkih pruga, hidroelektrana, mostova i cesta! I to hitno!

Ta izmjena propisa izravno potiče i šumske palikuće jer predviđa da se »opožarene površine mogu u roku od pet godina privesti drugoj kulturi«, a Vlada bi takve površine svojom voljom proglašavala iz šumskih u »šume posebne namjene«. I na sve to, regionalna i lokalna samouprava ne bi imala nikakvog utjecaja, a morala bi o svom trošku osigurati potrebnu infrastrukturu!

Hmmm... zar se sve to ne doima kao pokušaj podle podvale i uvođenja propalog Zakona o golfu?

Zelena akcija je tim povodom građane pozvala da se Hrvatskom saboru obrate apelom. Potpisali peticiju ili ne, korisno je razmisliti o argumentima koji se u predloženom tekstu navode!

Ažurirano ( Petak, 28 Veljača 2014 17:37 )