• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ODRŽAN 12. SUSRET HRVATSKIH MALIH VOKALNIH SASTAVA

U dvije večeri nastupilo 250 pjevača u bjelovarskom Domu kulture

Susret je ostvaren u suorganizaciji Hrvatskog sabora kulture, Zajednice KUU županije Bjelovarsko-bilogorske, Hrvatskog društva skladatelja – ZAMP, Grada Bjelovara i II. OŠ Bjelovar, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Susret hrvatskih malih vokalnih sastava jedna je od 10 nacionalnih manifestacija koje na godišnjoj razini organizira Hrvatski sabor kulture, krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj koja u dosadašnjih 67 godina kontinuiranog rada čuva i promiče tradicijsku nacionalnu kulturu u svim njezinim oblicima te potiče amatersko stvaralaštvo različitih profila.

12. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava u subotu i nedjelju, 7. i 8. studenog, okupio je više od 250 pjevača, članova ukupno 17 malih vokalnih sastava, koji su svoj nastup u bogatom dvodnevnom programu Susreta morali izboriti na županijskim smotrama održanim u 10 županija tijekom godine. 91 mali vokalni sastav u konkurenciji, s ukupno više od 1100 pjevača na županijskim su smotrama ocjenjivali stručni selektori Hrvatskog sabora kulture dr.sc. Joško Ćaleta, Tomislav Habulin, Goran Jerković, dr.sc. Irena Miholić, Bojan Pogrmilović, Zlatan Sindičić i Luka Vukšić koji su odabrali i sudionike nacionalnog Susreta koji je održan u Bjelovaru.

Zbog bogatstva i raznolikosti programa malih vokalnih sastava, ovogodišnji je program bio tematski podijeljen u dvije cjeline. U okviru prve festivalske večeri pod nazivom »Putovima tradicije« nastupili su odabrani sastavi u kategorijama Izvorne pučke glazbe i Folklornih malih vokalnih sastava i komornih zborova i to:

(KATEGORIJA IZVORNE PUČKE GLAZBE)

1. Pjevačka skupina »Hrvatska žena«, Garešnica
2. Ženska skupina KUD-a »Sv. Ana - Vučjak«, Karlovac
3. Muška vokalna skupina KUD-a »Katruže«, Ivanovec
4. Ženski pjevački sastav KUD-a »Ivan Goran Kovačić«, Beravci
5. Ženska pjevačka skupina KUD-a »Seljačka sloga«, Bobovac
6. Ženska pjevačka skupina KUD-a »Tomislav«, Sveti Ivan Žabno

(KATEGORIJA FOLKLORNIH MALIH VOKALNIH SASTAVA I KOMORNIH ZBOROVA)

7. Ženski vokalni sastav »Kušlec« KUD-a »Konjščina«, Konjščina
8. Ženska vokalna skupina »Pajdašice« KUD-a »Anka Ošpuh«, Ludbreg
9. Pjevačka skupina »Ivančice« KUD-a »Kupljenovo«, Kupljenovo
10. Vokalno-instrumentalni ansambl »Lipe«, Sisak
11. Mješovita vokalna skupina »Medjuwodje« Gareš'kog kulturnog centra, Garešnica

Drugi dan Susreta pod nazivom »Od klasike do popa« predstavio je odabrane sastave u kategorijama Klasične glazbe i slobodnih stilova i žanrova* i to:

(KATEGORIJA KLASIČNE GLAZBE)

1. Renesansni ansambl Vokalnog ansambla »Vatroslav Lisinski«, Zagreb
2. Vokalni ansambl »Sakcinski«, Ivanec
3. Renesansni ansambl »Laudate«, Zagreb

(KATEGORIJA SLOBODNIH STILOVA I ŽANROVA)

4. Klapa »Voneti«, Karlovac
5. Ženska vokalna grupa »Jurjevke«, Gornja Stubica
6. Ženska vokalna skupina KUU-e »Veseli Međimurci«, Čakovec
(*Odabrani Mješoviti MVS KUD-a »Stari Graničar« iz Cirkvene, morao je otkazati nastup na Susretu).

Iste su večeri, kao gošće nastupile članice nagrađivane ženske klape »Stentoria« iz Daruvara. Nastup vokalnih sastava pratilo je i vrednovalo stručno povjerenstvo u sastavu Goran Jerković, Irena Miholić i Luka Vukšić koji su odlučili o najuspješnijim sastavima.

U kategoriji izvorne pučke glazbe Nagradu je osvojila Ženska pjevačka skupina KUD-a »Seljačka sloga« iz Bobovaca (voditelj: Renato Klarić) dok je u kategoriji folklornih malih vokalnih sastava za najuspješniji sastav proglašen Vokalno-instrumentalni ansambl »Lipe« iz Siska (voditelj: Dražen Kurilovčan). U istoj kategoriji, dodijeljene su i dvije dodatne nagrade: nagrada za kvalitetu zvuka, koja je pripala Pjevačkoj skupini »Ivančice« KUD-a »Kupljenovo« (voditelj: Ivica Ivanković), dok je Mješovita vokalna skupina »Medjuwodje« Gareš'kog kulturnog centra (voditelj: Vjekoslav Martinić) nagrađena nagradom za raznolikost programa i nadahnutu izvedbu.

Nagrada za najuspješniju izvedbu u kategoriji klasične glazbe dodijeljena je Vokalnom ansamblu »Sakcinski« iz Ivanca (dirigentica: Nada Peček), dok su u kategoriji suvremenog višeglasja nagradu osvojili članovi Klape »Voneti« iz Karlovca (voditelj: Veton Marevci), koji će predstavljati male vokalne sastave i na Razglednici kulturno-umjetničkog amaterizma RH 2016.

Susret je ostvaren u suorganizaciji Hrvatskog sabora kulture, Zajednice KUU županije Bjelovarsko-bilogorske, Hrvatskog društva skladatelja – ZAMP, Grada Bjelovara i II. OŠ Bjelovar, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Supokrovitelji Susreta bili su Bjelovarsko-bilogorska županija i Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ažurirano ( Srijeda, 11 Studeni 2015 17:46 )