• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U GRADSKOJ KNJIŽNICI SLAVKA KOLARA ČAZMA ODRŽAN KNJIŽEVNI SUSRET SA SUVREMENIM HRVATSKIM KNJIŽEVNIKOM I AKADEMIKOM PAVLOM PAVLIČIĆEM

Jedan od najpoznatijih pisaca kriminalističkih romana u Hrvatskoj

Napisao je mnoga djela koja su povezana s njegovim rodnim gradom Vukovarom. Tamo je prikazao i brojne slike grada kako je izgledao za vrijeme njegovog školovanja, odrastanja i Domovinskog rata.

E-mail Ispis PDF

ČAZMA Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma, u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige, u petak, 13. studenog, organizirala je književni susret sa suvremenim hrvatskim književnikom i akademikom Pavlom Pavličićem.

Pavao Pavličić – scenarist, pripovjedač, romanopisac, književni povjesničar i esejist – rođen je u Vukovaru 1946. godine. Fakultet je završio u Zagrebu diplomirajući na Filozofskom fakultetu. Danas je tamo zaposlen kao profesor. U svom životu do sada napisao je više od četrdeset knjiga, ali ističe se zasigurno kao jedan od najpoznatijih pisaca kriminalističkih romana u Hrvatskoj. Od tih djela poznati su »Stroj za maglu«, »Plava ruža«, »Umjetni orao«.

Napisao je mnoga djela koja su povezana s njegovim rodnim gradom Vukovarom. Tamo je prikazao i brojne slike grada kako je izgledao za vrijeme njegovog školovanja, odrastanja i Domovinskog rata. Prikazao ih je u djelima »Vukovarske razglednice«, »Dunav«, »Vodič po Vukovaru«, »Šapudl«.

Od ostalih djela poznata su »Sretan kraj«, »Rupa na nebu«, »Slobodni pad«, »Večernji akt«, »Zaborav«, »Pokora«.

Od romana za djecu možemo izdvojiti romane »Zeleni tigar«, »Trojica u Trnju«, »Petlja«, »Mjesto u srcu«, »Lopovska uspavanka«.

Prema nekim romana i scenarijima snimljeni su i filmovi.

Književni susret ujedno je bio prilika i za promociju najnovijeg romana Pavla Pavličića »Tajno ime«. Riječ je krimiću u kome autor kroz napetu priču govori o fenomenima današnjice – maloljetničkom nasilju i odnosu danas uglednih građana, gospodarstvenika i kulturnjaka, prema vlastitoj prošlosti.

Ažurirano ( Utorak, 17 Studeni 2015 11:22 )