• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PRIZNATI I POZNATI HRVATSKI DRAMATIČAR, ROMANOPISAC, PRIPOVJEDAČ I PISAC ZA MLADE MIRO GAVRAN POSJETIO JE BJELOVARSKO-BILOGORSKU ŽUPANIJU

Županijski osnovnoškolci upijali svaku riječ poznatog književnika

Osnovnoškolci su izrešetali poznatog pisca s tridesetak pitanja, od onih kada je počeo pisati, preko pitanja koja mu je najdraža knjiga, koju je najduže pisao, što mu je inspiracija, pa sve do pitanja bi li želio da se Gavrafest održava i u Hrvatskoj.

E-mail Ispis PDF

NOVA RAČA Priznati i poznati hrvatski dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade Miro Gavran u srijedu, 10. veljače, posjetio je Bjelovarsko-bilogorsku županiju i tom prilikom predstavio se županijskim osnovnoškolcima koji su se okupili u Osnovnoj školi u Novoj Rači.

Atmosfera na književnom susretu je bila sjajna. Županijski osnovnoškolci upijali su svaku riječ poznatog književnika, a na kraju predstavljanja Mire Gavrana pitanja nije nedostajalo. Izrešetali su tako osnovnoškolci poznatog pisca s tridesetak pitanja, od onih kada je počeo pisati, preko pitanja koja mu je najdraža knjiga, koju je najduže pisao, što mu je inspiracija, pa sve do pitanja bi li želio da se Gavrafest održava i u Hrvatskoj.

Književni susret bio je i prilika da župan Bajs daruje tamošnju školsku knjižnicu s tridesetak knjiga Mire Gavrana, a riječ je o naslovima Zaljubljen do ušiju, Profesorica iz snova, Ljeto za pamćenje, Pokušaj zaboraviti i Svašta u mojoj glavi.

– Zahvaljujem gospodinu Miri Gavranu, našem poznatom književniku što je došao u Novu Raču, našu osnovnu školu, u Bjelovarsko-bilogorsku županiju, što je održao književno podne. Učenicima, ne samo iz škole Nove Rače, već i dobitnicima nagrade Lidrano, prokomentirao i odgovorio je na mnoga pitanja vezana uz njegov književni rad. Mislim da je to jedan lijepi trenutak za sve nas, ja sam osobno u tome uživao, a ono što je najvažnije, svi učesnici, posebice oni najmlađi. Što se tiče poklona, poklonili smo knjige gospodina Gavrana Osnovnoj školi, a kako se čini bit će čitane u školskoj knjižnici – rekao je župan Bajs nakon književnog susreta.

Oduševljenje nisu krili ni učenici.

– Svidjelo mi se biti ovdje i upoznati Miru Gavrana. Čitala sam par njegovih knjiga i vrlo su zanimljive. Puno mi je srce, jer obožavam te književnike i susresti se s njima i postavljati im pitanja. Pročitala sam Zaljubljen do ušiju i svašta u mojoj glavi – rekla je Mia Bengez učenica 6. razreda.

– Bilo mi je super i zanimljivo. Najzanimljivije mi je bilo kada je on čitao početak romana Svašta u mojoj glavi. Pročitao sam Svašta u mojoj glavi i Zaljubljen do ušiju –  naglasio je Antonijo Jukić učenik 5. razreda.

–  Ja sam jako zadovoljan jer se pokazalo da su učenici veoma radoznali i divna su pitanja postavljali. Smisao književnih susreta je da se učenike potakne na čitanje, a istodobno da im bude i zanimljivo, da oni osjete da je književnost nešto što nosi emociju i humor, pa da bude lijepo i njima i profesorima, pa i meni kao autoru –  rekao je Miro Gavran, i dodao –  Teže je pisati za djecu nego za odrasle, zato što knjiga koja se piše za djecu mora biti tako napisana da je i njima bliska, zanimljiva i da je ne ostave nakon deset stranica, nego da ne puštajući knjigu iz ruku idu prema zadnjoj stranici. S druge strane, ja volim govoriti o teškim i nezgodnim temama koje su problemske u obitelji, da djeca vide da se i sami mogu suočiti s takvim temama u knjigama, a ne samo u stvarnom životu, te se mogu lakše pripremiti za neke krizne situacije koje će se dogoditi u obitelji. Jer ako se nešto ružno u obitelji događa, to zna i mama i tata, i djed i baka, i unuk i unuka i zato ja nisam zastupnik toga da knjige za djecu budu za bića koja žive pod staklenim zvonom. Nego naprotiv, knjige za djecu trebaju tematizirati pravi i stvarni život, ali na način koji je primjeren njima. Zato ja uvijek pokušavam dati neki optimizam, neki izlaz iz svake životne situacije koju opisujem, koju prolaze moji mladi junaci, dati svjetlo na kraju tunela, a ne da ih ostavim u nekoj depresiji i s crnim mislima.

–  Na susretima s djecom testiram to što njih zanima, što je njima više važno, što im je manje važno. Smatram da svatko tko piše za djecu i mlade mora imati susrete s djecom i mladima, jer nije dovoljno da ih susreće u svakodnevnom životu, nego da vidi na susretima dopire li do njih ta literatura, dopire li do njihovih uma i srca i do njihovog senzibiliteta. Tako da ovi susreti su zanimljivi i korisni, ne samo za djecu, već i za same pisce –  istaknuo je Miro Gavran nakon susreta sa županijskim osnovnošklcima.

Djela tog priznatog književnika prevedena su na više od trideset jezika. Njegove knjige su imala više od 140 izdanja u zemlji i inozemstvu. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu u proteklih dvadesetak godina. Dosad je imao oko 200 kazališnih premijera širom svijeta, počevši od Zagreba, Rotterdama, Maribora, Washingtona, Pariza, Krakova i Sofije pa sve do Mummbaja, Buenos Airesa, Ljubljane, Pečuha, Praga, Bratislave, Augsburga, Waterforda, Atene, Sarajeva, Novoga Sada, Podgorice, Mostara, Beča, Budimpešte, Bautyena, Moskve, Rio de Janeira... Njegove predstave vidjelo je više od dva milijuna gledatelja. Jedini je živući pisac u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, na kome se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji od 2003. godine djeluje u Slovačkoj pod nazivom Gavranfest.

Ažurirano ( Četvrtak, 11 Veljača 2016 21:00 )