• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ODRŽANO 7. HRVATSKO NATJECANJE ZA HARMONIKU U DARUVARU

Raste broj sudionika i događanja

Usprkos ozbiljnom natjecateljskom dijelu u kojem se iz godine u godinu pojavljuju novi sudionici, uz sve one koji dolaze još od prvog natjecanja održanog 2010. godine svi imaju vremena uživati i u daruvarskoj turističkoj ponudi – izjavila je Marija Plentaj, prof. predsjednica Harmonikaškog centra i predsjednica Povjerenstva za provedbu natjecanja

E-mail Ispis PDF

DARUVAR Ovogodišnje državno natjecanje iz harmonike – 7. hrvatsko natjecanje za harmoniku – održano je 13. i 14. svibnja 2016. godine ponovo u Daruvaru. Iz godine u godinu ova manifestacija raste brojem sudionika i događanja. Ove godine sudjelovalo je 102 solista i 47 mentora iz 31 ustanove iz cijele Hrvatske. Ove godine, Hrvatsko natjecanje za harmoniku je imalo i veliku novost. Natjecanje u Daruvaru je jedino natjecanje u Hrvatskoj koje natjecateljima omogućuje kvalificiranje na »Accordion Olympics« u kategorijama klavirske i kromatske harmonike. Sveukupno, 13 kandidata je prošlo strogi bodovni prag za ovo natjecanje.

Svake godine ovo natjecanje je sadržajno bogatije. Ove je to godine bilo Županijsko stručno vijeće za harmoniku koje je vodila prof. Vjera Odak te glazbeno-plesna predstava »Ježeva kućica«. Na vijeću je sudjelovalo 40-tak mentora iz cijele Hrvatske te se raspravljalo o trenutnoj poziciji i problematici harmonike u Hrvatskoj, a glazbeno-plesna predstava je bila zajedničko djelo učitelja i učenika Umjetničke škole iz Poreča te njihove redateljice Andreje Široki.

Na prvom koncertu u petak, 13. svibnja 2016., u Dvorcu grofa Jankovića, nastupila je istaknuta hrvatska glazbenica na klasičnoj harmonici – Mia Ćojbašić, koja je završila master studij na prestižnoj Sibelius Akademiji u Helsinkiju (Finska).

U svim natjecateljskim kategorijama, izabrani su pobjednici te su na svečanom završnom koncertu nastupili prvoplasirani natjecatelji iz svih sedam kategorija te je bila dodjela diploma, pokala i posebnih nagrada. Ove godine je fond nagrada najbogatiji dosad, pa su natjecatelji imali priliku osvojiti novčane nagrade u svakoj kategoriji, sufinancirane i u cijelosti plaćene kotizacije i smještaj za ljetne glazbene kampove i seminare (Pula, Premantura, Maruševec), koncert na harmonikaškom festvalu (Poreč) te ostale vrijedne sponzorske nagrade.

– Kao organizatori natjecanja, izuzetno smo zadovoljni atmosferom koja je vladala na manifestaciji. Usprkos ozbiljnom natjecateljskom dijelu u kojem se iz godine u godinu pojavljuju novi sudionici, uz sve one koji dolaze još od prvog natjecanja održanog 2010. godine svi imaju vremena uživati i u daruvarskoj turističkoj ponudi – izjavila je Marija Plentaj, prof. predsjednica Harmonikaškog centra i predsjednica Povjerenstva za provedbu natjecanja.

Više fotografija s natjecanja možete pogledati na Facebook stranici Harmonikaškog centra.

Ažurirano ( Četvrtak, 19 Svibanj 2016 16:08 )