• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PETAR PUNK

ČVRSTO UPORIŠTE BJELOVARSKOG PUNKA

Tko ne voli Petra, ne treba da živi

E-mail Ispis PDF

Ponedjeljak je popodne, sparina je obavila grad i umara unatoč činjenici da je tek kraj travnja, a iz podruma kuće u jednom bjelovarskom naselju trešti punk, i buni se protiv vremena kao što se oduvijek bunio protiv svega što čovjeku ne odgovara. Nekoliko punkerskih entuzijasta, poznatih pod imenom Petar Punk održava probu. Uspjeli su nakon probe odvojiti i vremena za intervju koji je tekao u opuštenoj atmosferi, pa smo porazgovarali s njima kako je sve počelo.

Trenutna postava sastoji se od pet članova. Bubi je vokal, Marko i Pero sviraju gitaru, Cile bas gitaru a Kašo bubnjeve. 2007. godine kad je bend službeno osnovan bila je drugačija situacija. »Bubi i Pero su tamo nešto sviruckali, pa smo se nešto počeli dogovarati ozbiljnije oko toga, i napravili nekoliko demo snimki« rekao je Kašo kroz smješak. Cile se bendu priključio 2009. godine, a Marko je već treći gitarist. »Nadamo se da je ovaj treća sreća«, ispalili su također kroz šalu, jer Marko zbog drugih obaveza nije bio prisutan danas na probi. On je u bendu već godinu i dva mjeseca. »Imali smo malo problema s gitaristima. Prvi je dobio dijete pa se nije mogao nastaviti baviti ovim, a drugi se odselio u Zagreb kad je našao posao«, pojasnio je Bubi.

Unatoč tome što sa svakim novim gitaristom trebaju obaviti jedan period prilagodbe kako bi se uvježbali i da novi gitarist nauči pjesme, »Petar Punk« je od osnutka objavio tri albuma. Prvi je bio demo album napravljen na samom početku, a nosi naziv »Mala noćna polucija«. Drugi demo album pod nazivom »...kratko ali glupo...« objavili su 2009. godine, a treći album »Per anus ad astra« objavljen je prošle 2012. godine. Record label - KashMeer Lab. Naime, Kašo ima kućni studio pa sve albume nadasve praktično snimaju kod njega. Za posljednji album govore da je ispao najprofesionalniji od svih, i jako su zadovoljni njime. Dobili su i sponzorstvo za njega, od vinarije Čačija. Bend je s godinama ostvario i puno kontakata i prijateljstava sa ostalima iz branše, pa će se tako naći i na novom albumu »Brkova«, kompilaciji obrada njihovih pjesama. Ove godine izdali su i kompilaciju pjesama »Tribute to Satan Panonski«.

Nižući tako albume i kompilacije, jasno je kako dečki vole ono što rade i da se pritom dobro zabavljaju. Svi imaju redovne poslove, i kad u odnosu na to sve uzmete u obzir što su dosad napravili u glazbenoj karijeri, bit će Vam jasno da zaista uživaju svirajući. »Nije to samo nalaženje na probama, i suhoparno vježbanje. To je prvenstvo druženje i zezancija«, kaže Cile. Svatko tko se našao na nekom njihovom koncertu moći će potvrditi da se upravo to i odražava u njihovoj glazbi i nastupima.

Nastupali su u brojnim gradovima diljem Hrvatske, i po raznim festivalima. Od najdražih će spomenuti kultne punk rock festivale »Viva la Pola« i »DOF«. Što se tiče gostovanja u drugim državama, upravo planiraju svoju prvu svirku izvan granica države. Bili su pozvani već nekoliko puta i u Sloveniju, i u Bosnu i Hercegovinu, ali s obzirom na činjenicu da nije lako ogranizirati gažu u drugoj državi, ako zbog ničeg drugog onda zbog papirologije koju moraju nabaviti zbog instrumenata, morali su odbiti dosadašnje ponude. Međutim, nedavno su uspjeli prvi puta sve organizirati, i 3. i 4. svibnja po prvi puta će gostovati u Beogradu i Novom Sadu. Pomoć oko organizacije pružila im je i grupa »Gavrilo Princip« nakon što se pred nekoliko dana zatvorio klub u kojem su trebali svirati pa su morali naći novu lokaciju.

»Dobra strana tih gostovanja u drugim gradovima i svirki po festivalima je upravo to stvaranje poznanstava« dodao je Cile, rekavši kako su veoma zahvalni na pomoći koju su im pružile kolege iz drugog benda. Poznanstva koja steknu kasnije olakšavaju i dogovore za nove svirke jer se uglavnom sa svima osobno dogovaraju. Tako će i sa dečkima iz »Gavrilo Principa« pokušati dogovoriti gostovanje u Hrvatskoj. U planu je još puno stvari u naredno vrijeme, a jedna od njih je i novi album na kojem bi trebali početi raditi kad odsviraju koncerte koji su sada zakazani. Neće reći kada bi to moglo biti, jer svaki puta zeznu vremenski rok koji odrede, kažu kroz smjeh i zaključuju da je bolje onda ne govoriti ništa.

Teško je dogovoriti uvijek sve na vrijeme jer, kao što smo rekli, svi rade pa kad usklade poslove i nađu vremena za ono što nazivaju kreativnijim hobijem, često se nađu u vremenskoj stisci i rokovi su ti koji moraju popustiti. Bubi piše tekstove, kad se nađu zajedno na probama otprilike tri do četiri puta mjesečno, zajedno rade glazbu, i proces često dugo traje. Međutim, ako ste i Vi jedan od fanova, uživat ćete do tad u svakom njihovom koncertu na koji ćete moći otići, i željno iščekivati najavljeni novi album. Obavijesti o svemu možete naći na službenoj facebook stranici grupe.

U međuvremenu Vas ostavljamo sa stihovima njihove pjesme: »Pank je za tebe bio sve, o Pank Petre/

I noć kada prekrije našeg grada ulice/ Ti budiš se, ti budiš se«, i njihovom porukom »Tko ne voli Petra, ne treba da živi«.

Ažurirano ( Četvrtak, 19 Rujan 2013 18:42 )