• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PREDSTAVLJAMO KULTURNO UMJETNIČKA DRUŠTVA KOJA ĆE NASTUPITI NA 7. VEČERI NACIONALNIH MANJINA U BJELOVARU

NAJVEĆI PONOS JELISAVACA

KUD »Ivan Brnjik Slovak« iz Jelisavaca vodeći predstavnik očuvanja kulturnih vrijednosti Slovaka u Hrvatskoj

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Pozivamo Vas na manifestaciju »7. Večer Nacionalnih manjina«, koja će se održati 30.11.2013. godine (subota), u velikoj školsko – sportskoj dvorani u Bjelovaru (Poljana dr.Franje Tuđmana 4), s početkom u 19 sati. Na manifestaciji će uz kulturno-umjetnički program biti predstavljeni nacionalni specijaliteti manjina.

Slovačko kulturno umjetničko društvo »Ivan Brnjik Slovak« iz Jelisavca osnovano je 1967. godine. Jelisavčani su na čelu s učiteljem Tomislavom Rajkovićem odlučili održati slovačke narodne običaje i tradicije svojih predaka te ih prenijeti na pozornicu putem pjesme, glazbe i plesa. Od samog početka su generacije folklorista težili k očuvanju, njegovanju i prezentaciji ne samo bogate slovačke tradicije, već i izvornih jelisavačkih običaja i navika.

Tijekom vremena se folklorno društvo razvilo u vodećeg predstavnika očuvanja kulturnih vrijednosti Slovaka u Hrvatskoj. Prezentira slovački folklor na raznim kulturnim događajima, festivalima i smotrama u svim krajevima Hrvatske, kao i u inozemstvu.

Društvo danas ima oko 100 članova: pjevača, svirača, plesača. Osim odrasle plesne i glazbene skupine, u društvu se odgaja i nadolazeća mlada generacija, pri čemu se razvija odnos prema tradicijama već od djetinjstva, zahvaljujući dječjoj glazbenoj i plesačkoj skupini. U sklopu društva također djeluje i crkveni orkestar i pjevački zbor, koji redovito nastupa na svim većim euharistijskim slavljima.

Neprekidno se radi na poboljšavanju koreografije plesa, prikupljanju i obradi novih, kao i tradicijskih elemenata i pjesama iz svih krajeva Slovačke.

Danas je SKUD Ivana Brnjika Slovaka stabilna i atraktivna udruga, koja svojim izvedbama plijeni pozornost svih ljubitelja folklora te je zasigurno najvećim ponosom Jelisavca.

Ažurirano ( Subota, 30 Studeni 2013 09:16 )