• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


GLAVNI ORGANIZATOR MANIFESTACIJE VEČER NACIONALNIH MANJINA JE ČEŠKA OBEC BJELOVAR

95 GODINA PJESME I PLESA S OSMIJEHOM

Češka Obec danas broji oko 300 članova koji djeluju u osam sekcija

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Češka obec Bjelovar organizator je manifestacije Večer nacionalnih manjina!
Već punih 95 godina društvo brižno čuva i njeguje, te prezentira češku kulturu i narodnu baštinu.
Društvo danas broji oko 300 članova. Ima osam aktivnih sekcija: ženski pjevački zbor »Kateřina«, vokalna skupina »Rozmarinke«, 3 folklorne skupine »Srdečko«, dječja muzička sekcija, muzički sastav »Stari prijatelji«, te dramska sekcija »Lucerna«. U okviru tih sekcija odvija se vrlo intenzivan rad na očuvanju kulture i običaja češke manjine u Republici Hrvatskoj. Osim sudjelovanja na svim manifestacijama u Gradu i Županiji, organiziraju razne manifestacije, kao i druženja u povodu raznih jubileja i blagdana. Najpoznatije

Najpoznatije manifestacije su Dani češke kulture i Večer nacionalnih manjina. Odlukom gradonačelnika Grada Bjelovara 2012. godine, posebnu javnu zahvalu i diplomu na svečanoj sjednici dobila je Češka obec Bjelovar za njegovanje kulture, jezika i običaja Čeha na području Grada Bjelovara i ukupan doprinos na području kulture u Bjelovaru, te značajan doprinos razvoju gospodarstva i društvenog života u Bjelovaru.

Najznačajnije manifestacije koje su posjetili: Smotra folklora Rožnov pod Radhoštěm 1996., Državna smotra folklora u Čakovcu 2003., manifestacija Kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina Rep. Hrvatske Zagreb, 2005., Međunarodni festival folklora Istanbul,Turska 2006., Ružica Vinodola , Novi Vinodolski 2007., Međunarodni folklorni festival Stubica 2008., Smotra folklora Viškovci 2009., Lipovljanski susreti Lipovljani 2010., Međunarodni krajansky festival Prag 2011., Međunarodni festival u mjestu Klatovy, Češka republika 2012., V. smotra folklornog stvaralaštva Bošnjaka u RH u Ciboninom Tornju u Zagrebu 2012., XII. festival kulturnog stvaralaštva BIH, Bosanska otoka 2013, 47. međunarodna smotra folklora Zagreb 2013 te Međunarodni krajansky festival Prag 2013.

Češka obec Bjelovar je i sama organizator dvije velike manifestacije u Gradu Bjelovaru, a to su : »Dani češke kulture« i »Večer nacionalnih manjina«, na kojima okuplja veliki broj društava, naročito mladih, a sve s istim ciljem: očuvanje kulture i kulturne baštine, ne samo naših starina u smislu češke kulture, već u smislu svih kultura i baština.

Folklorna skupina »Srdečko« trenutno broji 40-tak članova u tri sekcije. Dob članova je od 3 godina do 40 godina. Nastupaju na svim manifestacijama u organizaciji Grada Bjelovara, Županije Bjelovarsko-bilogorske, Saveza Čeha u RH i Češke obeci Bjelovar.

Svake godine na Večeri nacionalnih manjina folklor predstavlja neki novi običaj, neki novi ples. Tako će biti i ove godine. Folklor predstavlja splet čeških plesova s puno pjesme i plesnih koraka, a sve s osmijehom na licu. Koji su to plesovi vidjet ćete na 7. Večeri nacionalnih manjina.

Bez obzira na brojna priznanja i zahvale koju su dobili, folklorašima su ipak najveća nagrada pljesak i nasmiješena lica u publici.

Ažurirano ( Subota, 30 Studeni 2013 11:47 )