• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


DANI OTVORENIH VRATA KOPRIVNIČKIH UMJETNIKA U AK GALERIJI

SLIKARI I PUBLIKA U ZAJEDNIČKOM DRUŽENJU

Dani otvorenih vrata nije klasična izložba nego aktivno druženje, gdje publika i autori komuniciraju i polako proniču u tajne stvaralačkog čina

E-mail Ispis PDF

KOPRIVNICA Članovi Udruge Atelieri Koprivnica u subotu organizirali su izložbu – Dani otvorenih vrata u AK galeriji, koja u svom konceptu i programu ima namjeru promovirati suvremenu hrvatsku umjetnost. AK galerija nalazi se u prostoru bivše vojarne i ovo je rijetki izuzetak, gdje svi korisnici prostora – pet akademskih slikara i sedam slikara umjetnika – Antonio Grgić, Dražen Eisenbeisser, Gordana Špoljar Andrašić, Ivan Andrašić, Mario Dimić, Marko Markić, Romano Baričević, Sunčanica Tuk, Tomislav Balažin, Vlatko Vincek, Zvonimir Haramija Hans i Željko Mucko po prvi put u svojim ateljeima istovremeno pokazuju svoje radove.

– Intencija Dana otvorenih vrata je da pokažemo cjelogodišnju produkciju i da napravimo interaktivnu priču, gdje publika može integrativno djelovati na način da zajedno s autorima ulazi u atelje i da pogleda tu mističnu priču kojom su obavijeni takvi prostori. Cilj je da razbijemo stereotipe i predrasude da su to nekakvi kabineti, gdje se radi u klasičnom smislu, pa čak i publika može provjeriti da li su modeli zaista takvi kakvi jesu ili su nekakvi drugačiji.

Osim toga, stavljamo intenciju na druženje i komuniciranje u radnim prostorima umjetnika,pa time detabuizirati priču o umjetnicima, koji jednom godišnje pokazuju nekakvu svoju priču sa distance… – objašnjava Vlatko Vincek, voditelj AK galerije i organizator Dana otvorenih vrata te naglašava da nije to klasična izložba, koja traje pola sata, nego jedno aktivno druženje, gdje se komunicira, polako proniče u nekakve tajne i aure stvaralačkog čina.

Osim predivnih umjetničkih djela, publika je mogla vidjeti sve tajne, koje umjetnici imaju spremljene u svojim prostorima. Sve je tu boje, kistovi… jedna radna atmosfera umjetnika u ateljeu. Neki su ateljei veći u kojima umjetnici rade veće formate slika, dok su neki manji, gdje u tišini nastaju minijaturni radovi.

– Iako su likovnjaci vrlo introvertne, osebujne i egocentrični osobe, pa se stoga i vrlo malo međusobno druže, danas smo uspjeli nadoknaditi interaktivnu energiju, koja je izazvala druženje s publikom, pa se stoga nadam, da to neće ostati jedini takav događaj te da će se ubuduće umjetnici više družiti. – na kraju rekao je Vlatko Vincek.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 02 Prosinac 2013 16:25 )