• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


KRALJICA JE OPET OSVOJILA ZAGREB!

VRHUNSKI HITOVI UVIJEK U NOVOJ VERZIJI

Uvijek originalna, uvijek svoja, Josipa je nepresušan izvor inspiracije, idealist i sanjar koji kao da nije s ovoga svijeta

E-mail Ispis PDF

ZAGREB 40 godina od izlaska prvog albuma, »Dnevnik jedne ljubavi« Josipa Lisac je proslavila sa godinu dana dugom turnejom u organizaciji agencije LAA, koju je završila s dva koncerta u prepunoj dvorani »Vatroslava Lisinskog«. Dva i pol sata vrhunske izvedbe, uz pomoć nenadmašnih glazbenika Elvisa Penave, Gojka Tomljanovića, Josipa Graha, Borne Šercara i Davora Črnigoja nikog od brojnih obožavatelja nije ostavila ravnodušnim.

Odmah u početku, uz »Ave Mariu«, kojom započinje svaki svoj koncert, svima je bilo jasno da ih očekuje nenadmašno iskustvo. Vrhunski hitovi u uvijek novoj verziji, sa elementima rocka, bluesa i jazza, sa 40 godina starog albuma poput »O jednoj mladosti«, »Magla«, »Gdje Dunav ljubi nebo« miješali su se sa novijim hitovima kao što su »Ispočetka«, »Živim po svome« i »1000 razloga«. Josipa nam je kao posebno iznenađenje dovela i odličnu grupu Quassar, te s odličnim Borisom Štokom, njihovim frontmenom, uz pratnju ostatka benda izvela s njima pjesmu »Ljubav« koju su zajedno snimili ove jeseni.

Također, budući je svaki njezin koncert posvećen njezinoj velikoj ljubavi Karlu Metikošu, publika je imala priliku vidjeti i dva filmića iz njegova života, jedan sa kratkim pričama iz njegovog života u Parizu, dana kada je »brijao« i sa Jim Morissonom, te njegovog života u Africi, koju je opisao kao rajsku poljanu. Njihov prvi zajednički LP album iz 1973. godine, »Dnevnik jedne ljubavi«, ujedno i prvi album te vrste na ovim područjima, ostao je do današnjeg dana jedan od najboljih konceptualnih rock albuma.

Uvijek originalna, uvijek svoja, Josipa je nepresušan izvor inspiracije, idealist i sanjar koji kao da nije s ovoga svijeta. Uz vrhunski glas, koji se u udžbenicima spominje i uz majstore kao što su Edit Piaff, Josipa nas je od svojih početaka oduševljavala i svojim ekstravagantnim modnim izričajem, koji se usudila pokazati javnosti i davnih dana, kada takav stil nije bio uobičajen čak ni na svjetskog sceni. Zaigrana i vesela, nježna i romantična, puna ljubavi, puna buntovništva, iskrena i pedantna, Josipa je bila i ostala neprikosnovena kraljica Hrvatske, a i svjetske scene.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 16 Prosinac 2013 14:45 )