• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


BJELOVARČANKA ANKICA BARIŠIĆ VEĆ 30 BOŽIĆA U SVOME DOMU UREĐUJE UVIJEK DRUGAČIJE JASLICE I OD DRUGAČIJEG MATERIJALA

SVAKI DAN NEŠTO MIJENJAMO I IGRAMO SE!

– Jaslice su postale gotovo centralni događaj našeg Božića. Upravo zato se nadam da će slika ovih naših jaslica i drugima približiti barem dio ove naše atmosfere s našom željom da imaju i svi drugi čestit Božić. – kaže gospođa Barišić.

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Božićno doba za svakoga ima neku asocijaciju, bilo da je riječ o božićnim pjesmama, kićenju božićne jelke, nekoj posebnoj uspomeni ili običaju koji se njeguje kroz godine. Za gospođu Ankicu Barišić iz Bjelovara to je izrada jaslica. Posjetili smo gospođu Barišić u ovo predblagdansko vrijeme da vidimo o kakvim je to jaslicama riječ.

Nakon prvih nekoliko minuta divljenja jaslicama neobične veličine za jedan obiteljski dom uspjeli smo saznati i nekoliko pojedinosti. Primjerice gospođa Barišić svoje jaslice izrađuje već preko 30 godina.

– Ranije je običaj bio stavljati bor pored prozora prema ulici. Bor nam je stajao u sobi, a onda u kući preko dana nisam imala osjećaj uopće da je Božić. Odlučila sam tako jedne godine napraviti jaslice, jednostavno se to nastavilo iz godine u godinu. – rekla nam je gospođa Barišić.

U početku je jaslice izrađivala od novinskog papira, brašna i soli, ali s vremenom kako su novine sve prešle na tisak u boji bilo je sve teže tu boju prekriti brašnom i obojati, tako da je s vremenom jednostavno odustala. Danas ih radi od pak-papira i pojedinih predmeta iz kuće koji služe kao osnova konstrukcije. To ovisi o potrebi, odnosno ideji kakvu ima za jaslice. Naime, gospođa Barišić iz godine u godinu radi drugačije jaslice u potpunosti od novog materijala. Jaslice upotpunjavaju keramičke figurice koje je skupila tokom godina, i one su uvijek posložene da pričaju neku zasebnu priču u toj cjelini. Upravo te priče iz dana u dan izmjenjuje i priča svom 34 godišnjem sinu Davoru za kojeg se brine jer boluje od autizma.

– Jaslice su pripremljene već od prve adventske nedjelje i svaki dan nešto mijenjamo na njima i igramo se. Jedino paljenje lampica ostavljamo za sam Badnjak. Gledamo da svaki dan ispunimo nekakvim aktivnostima.

O tome svjedoče i brojni gobleni i slike od suhog cvijeća na zidovima gospođe Ankice. Ipak, jaslice definitivno plijene pažnju.

– Jaslice su postale gotovo centralni događaj našeg Božića. Upravo zato se nadam da će slika ovih naših jaslica i drugima približiti barem dio ove naše atmosfere s našom željom da imaju i svi drugi čestit Božić. – zaključila je gospođa Barišić.

Ažurirano ( Subota, 21 Prosinac 2013 12:33 )