• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


BOJANI BOŽIĆ U BOJANI

NEVJEROJATAN PRIZOR OD KOJEG ZASTAJE DAH

Svima koji nisu bili, a možda se spremaju posjetiti Božićnu priču u Grabovnici, toplo preporučamo da posjete i »Bojani Božić u Bojani«.

E-mail Ispis PDF

BOJANA Kada u božićno vrijeme, dođete u malo mjesto Bojanu, blizu Čazme, pogled će vam zasigurno privući stotine svijeća, oko već poznate Galerije Matešin. Ova originalna ideja, kao i njena izvedba, zovu se »Bojani Božić u Bojani« ili tradicijski Božić na selu. Održava se već sedmu godinu i privlači sve više gostiju.

Iako tamo nismo zatekli uobičajenu gužvu, žamor i vrevu, zatekli smo priču, koju jednostavno treba doživjeti. Okom i srcem.

U galeriji našeg poznatog akademskog slikara Franje Matešina, možete razgledati stalni postav njegovih likovnih radova, a u prodajnom dijelu galerije, možete kupiti sliku ili neki od zanimljivih suvenira.

Kada izađete iz galerije, proći ćete parkom, osvijetljenim s više od dvije stotine svijeća i lampaša. Put će vas odvesti do jaslica, koje su izradila djeca i do amfiteatra u samom podnožju.

Tamo ćete zasigurno uživati kada pogledate otvoreno ognjište, uz prekrasnu tišinu, koju lomi samo zvuk, pucketanja gorućeg drveta. Tradicijska soba, koja nas vraća u neka prošla vremena i za djecu, traženje bombona u slami, stvari su, koje se ne mogu, vidjeti i doživjeti, baš svaki dan.

Franjo Matešin, umjetnik je, koji je mnogo više od slikara, mada njegove predivne slike, same govore o njegovom talentu i slikarskom umijeću. Umjetnik, koji nam je poklonio jednu prekrasnu priču. Priču o prošlosti, koja nas privlači, da se stopimo s njom. Priču o njegovom svakodnevnom velikom trudu, volji i želji, da nam pokloni, poseban i drugačiji doživljaj Božića.

Iako se prizor, na prvi pogled, čini sasvim jednostavan, u njega su uloženi mnogi sati, vrijednog i upornog rada Franje Matešina i njegove drage obitelji. Sa osmijehom nam je pričao o svojim počecima, godinama rada, ali i o daljnjim planovima. Uvijek spreman na razgovor, očito je kako ovo radi iz srca. Iz ljubavi.

»Božić u Bojani«, manifestacija je koja nas na jedan idiličan, romantičan i uistinu nježan način, vraća u prošlost. Prošlost bez struje, bez buke i bez užurbanosti. Nakon lijepe šetnje, možete sjesti na zatvorenu terasu i popiti kuhano vino ili čaj, uz božićne pjesme i peć, koja toplo pucketa.

Svima koji nisu bili, a možda se spremaju posjetiti Božićnu priču u Grabovnici, toplo preporučamo da posjete i »Bojani Božić u Bojani«. Možda tamo nećete zateći stotine tisuća upaljenih i blještećih žaruljica, Djeda Božićnjaka i sobove, veliku gužvu i mnoge štandove, ali ćete zateći, nevjerojatan prizor od kojeg zastaje dah. Prizor, koji će vam, sigurna sam, ostati u dugom sjećanju.

»Bojani Božić u Bojani«, možete posjetiti još danas, u ponedjeljak 30. prosinca, kao i 1. siječnja 2014. godine, od 17 do 21 sati.

Za organizirane grupe, posjete traju sve do 6. siječnja 2014. godine.

Više informacija potražite na www.matesin.com

I svakako, dođite! Uživat ćete.

Na fotografijama ispod pogledajte kako je bilo 2011. godine u Bojani.

Ažurirano ( Nedjelja, 29 Prosinac 2013 15:38 )