• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Hakeri u vožnji isključili motor i kočnice

Dokazala su to zorno dva vrhunska stručnjaka za računalnu sigurnost Chris Valasek i Charlie Miller kada su novinaru časopisa Wired iz udobnosti svoje sobe putem interneta upali u automobil za vrijeme vožnje

E-mail Ispis PDF

Zamislite da neki zli kompjuterski stručnjak na drugom kraju svijeta hakira vaš automobil, isključi vam kočnice i skrene vozilo u suprotni trak. Zvuči vam kao znanstvena fantastika? To je postala realnost! Jer su automobili danas računala na kotačima spojena na razne načine sa svijetom i zbog toga su podložni upadima hakera, piše Autoklub.hr.

Dokazala su to zorno dva vrhunska stručnjaka za računalnu sigurnost Chris Valasek i Charlie Miller kada su novinaru časopisa Wired iz udobnosti svoje sobe putem interneta upali u automobil za vrijeme vožnje, oglušili ga glasnom muzikom, onemogućili mu da vidi promet uključivši pranje vjetrobrana te mu na kraju nasred autoceste ugasili motor. I ne samo to, na parkiralištu su mu isključili kočnice i natjerali vozilo u jarak, a s obzirom da automobil ima mogućnost samostalnog parkiranja, s mjenjačem u hodu unatrag preuzeli su kontrolu i nad upravljačem!

Omogućila im je to »rupa« u Chryslerovom Uconnect sustavu kroz koju su se, koristeći običan Android mobitel i laptop, spojili s čipom infotainment sustava i pomoću posebnog koda koji su razvili promijenili njegov firmware. Od tuda su mogli upravljati svim drugim fly-by-wire sustavima automobila uključujući kočnice, motor pa čak i upravljač. Da to nije problem samo jednog proizvođača već globalni, pokazao je i nedavni primjer upada u Connceted Drive (BMW) pomoću signala mobitela, a isti princip rada koristi General Motorsov OnStar, Toyotin Safety Conncet, Lexusov Enfrom, Fordov Sync, BMW-ov Assist, Mercedesov Mbrace, Citroenov eTouch…

Ipak, treba naglasiti da hakiranje automobila na ovoj razini zahtjeva puno uloženog novca i vremena i da to može izvesti samo nekolicina ljudi na svijetu koja ima potrebno znanje i resurse. S druge strane zabrinjava činjenica da je danas automobil moguće hakirati s udaljenosti i da je to čak moguće napraviti na više automobila odjednom. Andy Davis iz Manchestera je koristeći jeftine elektronske komponente i laptop napravio malu digitalnu radio stanicu (DAB). S obzirom da DAB signal u sebi nosi podatke, tekst i sliku koja se projicira na zaslonu radija, pomoću njega se također može upasti u infotainment sustav automobila, a odatle i svugdje drugdje. Ovisno o jačini odašiljača tako bi se moglo hakirati više automobila odjednom, tvrdi Davis.

Ažurirano ( Petak, 07 Kolovoz 2015 12:27 )