• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Vozili smo električni bicikl WINORA X480.F kojeg nam je ustupila trgovina i servis »Biciklist« iz Bjelovara

Do cilja uz rekreaciju i bez velikog napora

Riječ je o električnom biciklu WINORA X480.F. Ovdje elektromotor ne služi kao pogonsko sredstvo, već vama pomaže prilikom vožnje. Dakle, da bi ste se na ovom biciklu vozili, morate okretati pedale i trošiti kalorije.

E-mail Ispis PDF

Sve češće na cestama, u Bjelovaru i okolici, možete sresti nekoga tko pokraj vas prođe na električnom biciklu, pa ponekad doslovno uz vas projuri, ni ne okrećući pedale, a pogotovo to dolazi do izražaja ukoliko se vi na biciklu penjete uz neku uzbrdicu. Ovih dana imao sam upravo jedan električni bicikl na testu, čija sličnost s biciklima koje uglavnom viđate u Bjelovaru je samo u tome što i on ima elektromotor i bateriju.

Riječ je o električnom biciklu WINORA X480.F. Ovdje elektromotor ne služi kao pogonsko sredstvo, već vama pomaže prilikom vožnje. Dakle, da bi ste se na ovom biciklu vozili, morate okretati pedale i trošiti kalorije. Motor će vam u tome pomoću u tri različita stupnja. Prvi stupanj pomaže najmanje, ali ipak pomaže, dok treći stupanj pomaže najviše. Upravo o tim stupnjevima ovisi i broj kilometara koji možete proći s napunjenom baterijom. Najviše ćete proći, oko 130 km, na provom stupnju pomoći, dok ćete na trećem proći oko 70 km. Uglavnom, stupnjevi se mogu mijenjati u vožnji, pa tako se mogu kombinirati. Recimo, na manjoj uzbrdici koristite manju pomoć dok na većoj veću. Uz takvu kombinaciju sigurno ćete bez problema moći proći 100 km.

Što se baterije tiče, proizvođač garantira da će odraditi punim kapacitetom  500 punjenja i pražnjenja. Nakon toga moguće je smanjenje kapaciteta, ali to ne znači da je ne možete koristiti barem još toliko. Zašto je to bitno? Pa zato jer su baterije relativno skupe, i kod jeftinih električnih bicikala iznose i do 50% njegove cijene. Dakle, bitno je koliko će ta baterija izdržati, a ne da se već nakon godine dana kupuje nova.

Uglavnom, bicikl ima i klasičnih osam brzina, koje su smještene u glavi zadnjeg kotača. Mjenjač je Shimano Nexus. Kočnice su hidraulične, a svjetla se pale sama. Na upravljaču je poveći displej na kojem se nalaze sve potrebne informacije, koliko kilometara možete proći s baterijom, koliko ste prošli, kojom brzinom vozite, u kojem stupnju pomoći…

Toliko o tehnikalijama, cijenu ostavljam za kraj, sad o probnoj vožnji. Dakle, kako bi ga isprobao odlučio sam napraviti jedan krug po Bilogori. Ujutro u 7 sati, 9. kolovoza, dakle za vrijeme vrućina, krenuo sam od Trga Stjepana Radića prema Hrgovljanima, a kroz njih prema obilaznici. Niti jedna uzbrdica nije predstavljala nikakav problem, uglavnom sam vozio u prvom stupnju pomoći. Obilaznicom sam došao do kraja te prošao uz Kaju i uz trgovinu PPK te nakon nje, skrenu desno prema Martincu. Pred Martincom, odnosno ulazak u Martinac, je spust. Kočnice su odlično držale, i nastavljam kroz Martinac do skretanja prema Velikom Trojstvu. Na tom putu je i veliki uspon. Riječ je o ozbiljnom i relativno dugačkom usponu gdje s automobilom koji ima 60 ili manje konjskih snaga uvijek morate koristiti prvom brzinom. Krenuo sam hrabro u trećem stupnju pomoći i u sedmoj brzini. Uspio sam savladati nekih 70% uspona, i onda stao. Dakle nije tu bio kriv bicikl, već ja, jer sam pogriješio brzinu, a kasnije sam shvatio da je vrlo bitna i sinkronizacija okretaja pedala i motora. Ukoliko to nije sinkronizirano, a to se vrlo brzo nauči osjetiti u nogama je li ili nije, može se dogoditi da vam motor odmaže, jer se ustvari borite protiv njega.

Ostatak uspona, do vidikovca, gurao sam bicikl. Naravno, bicikl ima i opciju pomoći prilikom guranja jer njegova težina bez baterije iznosi 23 kilograma. Nakon kraćeg odmara i jednog selfija spustio sam se u Veliko Trojstvo. Put od Velikog Trojstva do Bjelovara puno puta sam prošao automobilom, zanimalo me je kako je to na biciklu, kako ću svladati uspone. Moram reći da sam za već nekih 20-tak minuta bio kod benzinske u Trojstvenom Markovcu, bez imalo umora. Te za još nekih 10-tak minuta stigao sam odakle sam i krenuo.

I na kraju cijena, koja i nije mala, za ovo tehnološko čudo od bicikla morat ćete izdvojiti oko 17.400 kuna, a kupiti ga možete u trgovini i servisu Biciklist u Bjelovaru, Šetalište dr. Ivše Lebovića 11 i na kraju ljetne sezone bit će snižen 20%. Možda vam se to sve čini puno, kod onih jeftinijih morate obratiti pažnju na bateriju, ona je itekako bitna, ali i skupa, pa bi se moglo vrlo lako dogoditi da je jeftinije skuplje, ili još gore, bačen novac. Ukoliko pak mislite za taj novac mogu kupiti neki skuter, pa možete, ali ga morate registrirati, pa točiti gorivo, dok na ovom biciklu nemate dodatnih troškova, a usput ćete se ipak razgibavati i potrošiti koju kaloriju. Bicikl je odličan za sve, a pogotovo one kojima je kuća malo dalje od Bjelovara i njegovog centra jer će bez velikog napora uz rekreaciju stići do cilja.

P.S.

Električni bicikl WINORA X480.F, osim mene vozili su Klementina i Josip Car te još neki, i sve ih je oduševio, a kako su se na njemu snašli sestra i brat Car pogledajte na videu.

Ažurirano ( Subota, 05 Rujan 2015 19:00 )