• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ZA SVE KOJI ŽELE PRESELITI SVOJE POSLOVANJE, DONOSIMO VAM VODIČ ZA REGISTRACIJU TVRTKE, U JEDNOJ OD NAJPOPULARNIJIH PODUZETNIČKIH DESTINACIJA

VODIČ – KAKO OTVORITI FIRMU U ENGLESKOJ

Svaka tvrtka u Velikoj Britaniji mora imati otvoren račun u banci, minimalno jednog direktora i jednog dioničara

E-mail Ispis PDF

Poduzetnik Hrvoje Prpić na svom je Facebook profilu objavio upute svog britanskog knjigovođe kako otvoriti tvrtku u Velikoj Britaniji. Za sve koji žele preseliti svoje poslovanje, donosimo vam vodič za registraciju tvrtke, u jednoj od najpopularnijih poduzetničkih destinacija, a koji je pripremio Index.hr.

Svaka tvrtka u Velikoj Britaniji mora imati otvoren račun u banci, minimalno jednog direktora i jednog dioničara. Iako je tvrtku moguće osnovati i s većim brojem direktora i dioničara, radi jednostavnosti je najbolje krenuti sa jednim, a njihov broj se naknadno može bez problema izmijeniti. Temeljni kapital nije potreban.

OSNIVANJE DRUŠTVA S OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU

Osnivanje tvrtke najlakše je napraviti putem specijaliziranog agenta ili računovodstvenog servisa, koji vam ujedno može ponuditi i svoju adresu kao sjedište tvrtke. Osnovni podaci koje im je potrebno dostaviti su: ime buduće tvrtke, adresu sjedišta tvrtke te imena i adrese direktora i dioničara.

Državna pristojba za osnivanje tvrtke je 15 funti, a usluga agenta ili servisa koji će vam obaviti registraciju kreće se od 50 pa do nekoliko stotina funti, ovisno koga odaberete. Većina agencija nudi usluge on-line registracije, tako da je sve moguće obaviti putem njihove internetske stranice. Procedura je gotova za nekoliko sati.

Popis agencija možete pronaći na linku.

Nakon osnivanja društva imat ćete sljedeće dokumente:

  • Certifikat o osnivanju trgovačkoga društva
  • Statut trgovačkog društva u kojem su navedene i definirane odgovornosti direktora, opis posla kojim će se tvrtka baviti i modaliteti s kojima će dioničari kontrolirat upravu društva
  • Memorandum o udruživanju, odnosno izjava u kojoj osnivači iskazuju svoju namjeru da formiraju tvrtku, pristaju biti njezini članovi i, u slučaju da se radi o dioničarskom društvu, posjeduju barem jednu dionicu
  • Pismo u kojem osnivači tvrtke potvrđuju identitet i postojanje knjigovođe

Na temelju navedene dokumentacije tvrtka će biti uvedena u registar tvrtki (Companies House).

CIJENA KNJIGOVODSTVENIH USLUGA

Cijene knjigovodstvenih usluga, kao i kod nas, ovise o obujmu posla, standardna cijena za usluge engleskih knjigovođa iznosi oko 2000 kuna, a za manje tvrtke s malim brojem računa kreću oko 100 funti. Novac se može uplatiti putem banke, kreditne kartice ili PayPala.

Uz temeljni trošak, knjigovođa može posebno naplatiti registraciju kompanije, zatražiti novac za porezna davanja i druge izdatke potrebne za registraciju tvrtke.

OTVARANJE POSLOVNOG RAČUNA U BANCI

Za razliku od registracije tvrtke, koje je moguće obaviti putem Interneta, otvaranje poslovnog računa u banci je složeniji proces.

Za otvaranje poslovnog računa u britanskim bankama postoje dvije opcije. Prva opcija je da odaberete banku koja će prihvatiti otvaranje računa za tvrtku čiji direktor je iz Hrvatske, ili da otvorite račun u banci koja zahtjeva da direktor tvrtke kojoj otvaraju račun bude britanski državljanin.

BANKARSTVO S HRVATSKIM DIREKTOROM I HRVATSKIM DIONIČARIMA

Za otvaranje poslovnog računa bit će potrebno osobno doći u banku, a tamo vas mogu tražiti sljedeće podatke:

  • Profil direktora i dioničara, detaljna podaci o njihovim vještinama, kvalifikacijama i iskustvu.
  • Detalji o poslovnom planu tvrtke, odnosno valjani razlozi zašto ona posluje na teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva. Navedeno uključuje: Istraživanje tržišta; Postojeće i potencijalne klijente; Poveznice prema klijentima u VB; Ugovore; Poznavanje poslovanja u VB; Podaci o postojećem poslovanju izvan VB; Izvore kapitala; Strukturu poslovne grupe, uključujući i njezino poslovanje izvan VB; Detalje o bilo kojoj djelatnosti izvan VB, odnosno u Hrvatskoj; Službeni dokumenti za zahtjev ovjereni kod javnog bilježnika u Hrvatskoj; Vozačka dozvola, putovnica, osobna karta, računi komunalnih usluga; Ovjerena karta strukture poslovne grupe

BANKARSTVO S JEDNIM HRVATSKIM I JEDNIM BRITANSKIM DIREKTOROM

Otvaranje poslovnog računa sa jednim britanskim direktorom je jednostavnija, ali i skuplja opcija. Osnovni uvjeti su jednaki, ali banka poslovanje i podatke o tvrtki neće tako detaljno provjeravati kao što to čini u slučaju da tvrtka nema britanskog direktora. Knjigovođa vam može ponuditi osobu koja će imati ulogu direktora – rezidenta Velike Britanije.

Ako se odlučite za opciju da imate i britanskog direktora, njegova naknada za imenovanje je 500 funti, naknada po otvaranju poslovnog računa je također 500 funti i 1000 funti godišnje za funkciju direktora.

Poslovni račun možete otvoriti sami, ali ako zatražite pomoć knjigovođe, to će vas koštati 180 funti.

Prema iskustvima hrvatskih poduzetnika, jedna od fleksibilnijih banaka, sa dobrim internet servisima je HSBC Bank.

Nakon otvaranja poslovnog računa, novoosnovana tvrtka spremna je za početak poslovanja u Velikoj Britaniji.

Ažurirano ( Subota, 08 Studeni 2014 12:19 )