• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


JOZO KALEM U TIŠINI I BEZ POMPE PRIVODI KRAJU IZGRADNJU NOVIH POGONA

OPTIMIZAM U ČESMI: PILANA POČINJE S RADOM 15. PROSINCA!

Ante Čulo imenovan je 13. listopada na dužnost koordinatora izvođenja radova, a bivšim radnicima prošli je tjedan isplaćena korekcija triju ranijih plaća u iznosima od 700 do 3.000 kuna

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Premda ime riječkog poduzetnika Joze Kalema svako malo osvane u domaćim medijima, mahom u negativnom kontekstu, kada se radi o bjelovarskoj Česmi i obvezama koje je potpisao u ugovoru s Hrvatskim šumama, barem kako sada stvari stoje, sve što je najavljivao kani i ostvariti. Premda su najavljeni rokovi o početku proizvodnje prekoračeni za najmanje pola godine, obećanja i najave ipak nisu ostale prazne riječi na papiru. Vidljivo je to već na prvi pogled u tvorničkome krugu gdje se u tišini, bez ikakve pompe, užurbano radi na više frontova.

POVRATAK BIVŠIH RADNIKA

U pogonu pilane izvode se finalni radovi. Ostaje još montaža dvaju strojeva za rezanje trupaca, a kako doznajemo, ovaj bi pogon trebao započeti s radom već 15. prosinca. Pokraj radnika tvrtke AB Gradnja iz Karlovca kojoj je Kalem ovoga ljeta povjerio poslove nakon prekinutog ugovora s bjelovarskom Hidroregulacijom, mogu se vidjeti i radnici bjelovarskog Elektrometala, i najvažnije, prva skupina od 24 bivših zaposlenika Česme koji su nakon otvorenog stečaja poslani na burzu rada. Oni su ovoga ljeta završili stručnu obuku radeći na modernim strojevima u Tvornici parketa u Ogulinu, koju je Kalem kupio za 120 milijuna kuna od generala Pavla Miljavca. Premda obučeni radnici trenutačno rade na poslovima montaže i uređenju pogona, njihovo radno mjesto će biti u pogonu za proizvodnju parketa po najsuvremenijoj tehnologiji. Ovoj skupini početkom tjedna pridružilo se još 15 bivših radnika, a kada se pokrene cjelokupna proizvodnja, koja se najavljuje prije idućega proljeća, s burze će se povući i preostali radnici. Jedan od najskupljih pogona zasigurno je sušara na čijoj je montaži angažirana talijanska tvrtka.

KOREKCIJA PLAĆA

Predsjednik Radničkog vijeća bivše Česme Đuro Ivanović, unatoč dosadašnjem pesimizmu i nevjerici koja se uvukla među radnike, ovih dana ne skriva zadovoljstvo aktivnostima koje se trenutačno odvijaju u tvorničkome krugu. Naglašava kako je cijela ta priča dobila ozbiljniji predznak kada je 13. listopada postavljen koordinator za izvođenje radova. Jozo Kalem je ovu dužnost povjerio Anti Čuli, bivšem vlasniku benzinske postaje u Bjelovaru. Ivanović također naglašava kako su radnicima prošloga tjedna isplaćene korekcije triju osobnih dohodaka koje su ranije primili od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja, a radi se o iznosima od 700 do 3.000 kune. Nažalost, kaže kako dio radnika još nije dobio niti kune, premda im određeni iznos pripada.

OPTIMIZAM SINDIKATA

Inače, radilišta u pogonima bivše Česme prošli je tjedan obišao i predsjednik strukovnog Sindikata PPDIV-a Šimo Orešković, koji također ne skriva optimizam. Kaže kako je nakon svih peripetija, sumnji i prijepora ipak ispunjeno sve ono što je radnicima obećavano.

– Proizvodnja će se odvijati u Bjelovaru, dovest će se novi strojevi i uvesti nove tehnologije jer trenutno su tamo strojevi stari preko 50 godina i na njima je nemoguće bilo što konkurentno proizvesti, a pritom će se zaštititi i 100 radnika tako da im bude ponuđen posao – podsjeća Orešković.

Ažurirano ( Utorak, 11 Studeni 2014 17:47 )