• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OTVORENO RECIKLAŽNO DVORIŠTE JOHOVAČA U VELIKOJ MLINSKOJ

VRIJEDNO 1.7 MILIJUNA KUNA I PRVO TAKVO U HRVATSKOJ

Riječ je o reciklaži, a razvrstavanje će započeti na svakom kućnom pragu. Te ćemo aktivnosti nastaviti u 2015. i u 2016. godini s novim zelenim otocima kako bi što više reciklirali i u konačnici smanjili količinu otpada – rekao je gradonačelnik Garešnice Velimir Žunac.

E-mail Ispis PDF

VELIKA MLINSKA Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Muller, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs i gradonačelnik Grada Garešnice Velimir Žunac 9. prosinca su svečano otvorili prvo reciklažno dvorište na području Bjelovarsko-bilogorske županije Johovača u mjestu Velika Mlinska nedaleko od Garešnice.

Riječ je o reciklažnom dvorištu vrijednom milijun i sedamsto tisuća kuna koje je u osamdeset postotnom iznosu financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i prvo takvoga tipa u Hrvatskoj.

– To je prvo takvo reciklažno dvorište u Hrvatskoj i to je samo dio priče koje smo mi na našem području započeli. Naime, riječ je o reciklaži, a razvrstavanje će započeti na svakom kućnom pragu. Te ćemo aktivnosti nastaviti u 2015. i u 2016. godini s novim zelenim otocima kako bi što više reciklirali i u konačnici smanjili količinu otpada – rekao je gradonačelnik Garešnice Velimir Žunac.

– Ovo je primjer kako mi želimo da izgledaju reciklažna dvorišta u Republici Hrvatskoj. Primarna selekcija zajedno sa sanacijom odlagališta je osnova sustava. Ovakva reciklažna dvorišta stoje na vrhu piramide, jer građanima je omogućeno na kućnom pragu prikupljati i reciklirati otpad. Na ovakvim reciklažnim dvorištima mogu odvojiti svaku komponentu i to su buduće sirovine za reciklažu – istaknuo je prilikom otvorenja reciklažnog dvorišta Johovača direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Muller.

– Ovo je prvo reciklažno dvorište na području naše Županije i svojevrsni početak realizacije našeg Centralnog odlagališta otpada koje će se nalaziti na lokaciji Doline. Riječ je o regionalnom odlagalištu otpada za dvije županije našu i Virovitičko-podravsku. Prema studiji koju sada imamo na području naše Županije trebalo bi biti četiri ovakva reciklažna dvorišta, a na području dvije županije njih sedam. Konačni odgovor će dati završna studija isplativosti, no nastavno na postojeću studiju isplativosti koja je dala ove podatke mi ne očekujemo velika odstupanja – istaknuo je župan Damir Bajs.

Ažurirano ( Utorak, 16 Prosinac 2014 18:33 )