• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


POUČNO, KORISNO I PRIJATELJSKI

Bjelovarski voćari u gostima kod kolega iz Prijedora

Stihijsko tržište, nedostatak skladišta i neorganiziran otkup po niskim cijenama muče koliko bjelovarske, toliko i prijedorske voćare

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR – PRIJEDOR Bjelovarski voćari, članovi voćarske udruge Dar Bilogore,  ostvaruju svoj plan upoznavanja voćarske proizvodnje na širem području jugoistočne Europe s ciljem sticanja novih znanja i razmjene iskustava. Nakon što su bili u obilasku voćara u okolici Novog Sada u Vojvodini i Gradačcu u susjednoj Bosni i Hercegovini, boravili su u radnom i prijateljskom posjetu voćarima iz okolice Prijedora. Okupili su se u rasadniku Vučković u Lamoviti nedaleko Prijedora gdje su  razmijenili svoja iskustva u proizvodnji i preradi voća te obišli voćnjake svojih domaćina.

Bjelovarski i prijedorski voćari zaključili su da imaju slične probleme: stihijsko tržište, nedostatak skladišta i hladnjača, neorganiziran otkup i niske cijene te pronalaženje najkvalitetnijih voćnih vrsta koje najbolje uspijevaju u njihovom kraju. Veliku prednost prijedorski voćari imaju zbog kvalitetne rasadničarske produkcije tako da domaćin voćarskom okupljanju nije bio slučajno Rasadnik Vučković  kojega je prije dvadesetak godina utemeljio Dragan Vučković dipl. ing. agronomije, iskusan voćar prijedorskog kraja koji je svoje znanje sticao radeći s najeminentnijim voćarskim znanstvenicima  i stručnjacima u Italiji i Srbiji. Zahvaljujući tome u Rasadniku Vučković proizvodi se godišnje oko 200.000 visokokvalitetnih sadnica različitih voćnih vrsta, od jabuke, kruške, šljive, lješnjaka, oraha i kestena do mušmula, trešanja, višanja i malina.

Bjelovarski voćari, koje su predvodili predsjednik Udruge voćara Nenad Horvat i dopredsjednik Željko Krvar, bili su vrlo zadovoljni informacijama koje su čuli i posebno kvalitetom sadnica koje su vidjeli. Za pokus su uzeli nekoliko sadnica i dogovorili narudžbe za slijedeću, a možda, obzirom na vremenske prilike, i ovu godinu.

Dogovoren je također uzvratni posjet prijedorskih voćara u Bjelovar  već slijedeći mjesec. Bjelovarski voćari preporučuju da se svi koji žele nešto više saznati o najnovijim voćnim vrstama i kako ih nabaviti mogu javiti u Rasadnik Vučković na E-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili na telefon 00387 655 85 872.

Ažurirano ( Srijeda, 18 Studeni 2015 21:58 )