• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


BJELOVARSKO-BILOGORSKI ŽUPAN DAMIR BAJS POTPISAO JE UGOVORE O KREDITIRANJU PROLJETNE SJETVE S PREDSTAVNICIMA PET KOMERCIJALNIH BANAKA PRIVREDNOM, RAIFFEISEN, HRVATSKOM POŠTANSKOM BANKOM, ZAGREBAČKOM TE ERSTE BANKOM

Najbolja kreditna linija za proljetnu sjetvu u Hrvatskoj

Kamatna stopa iznosi 6,3%, od toga Bjelovarsko-bilogorska županija poljoprivrednicima subvencionira 2,8%, pa u konačnici za korisnika kredita kamata iznosi 3,5%.

E-mail Ispis PDF

Foto: Boris Rogić

BJELOVAR Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs danas, 18. veljače, potpisao je ugovore o kreditiranju proljetne sjetve s predstavnicima pet komercijalnih banaka Privrednom, Raiffeisen, Hrvatskom poštanskom bankom, Zagrebačkom te Erste bankom. O interesu poljoprivrednika za ovu vrstu potpore govore podaci o ukupnoj realizaciji sredstava u iznosu 147,2 milijuna kuna za 3.783 kreditna zahtjeva tijekom 11 godina koliko se provodi kreditna linija za proljetnu sjetvu. Godišnje se utroši prosječno 12 milijuna kuna kreditnih sredstava za oko 400 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Do sada je Bjelovarsko-bilogorska županija za kamatnu stopu putem koje prati kredite svojih poljoprivrednika izdvojila 3,3 milijuna kuna.

Riječ je o kreditnoj liniji koju Bjelovarsko-bilogorska županija, dakle provodi od 2004. godine, i od tada do danas kao što je vidljivo iz realizacije kredita bilježi veliki interes poljoprivrednika županije. U prilog tomu zasigurno ide i povoljna kamatna stopa. Naime, kamatna stopa iznosi 6,3%, od toga Bjelovarsko-bilogorska županija poljoprivrednicima subvencionira 2,8%, pa u konačnici za korisnika kredita kamata iznosi 3,5%.

Poljoprivredni proizvođači tako lakše mogu u proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, soje i šećerne repe. Najniži iznos kredita koji se može zatražiti je 5.000,00 kuna, dok je najviši iznos koji se može zatražiti 1.000.000,00 kuna. Rok povrata kredita je jednokratno nakon 10 mjeseci.

Proljetna sjetva poljoprivrednicima je iz godine u godinu sve veći financijski izdatak kojeg teško pokrivaju. Kako bi im se pomoglo da kvalitetno obave proljetnu sjetvu za što je nužno kvalitetno sjeme, mineralno gnojivo i zaštitna sredstva, kreditna linija i više im je nego dobrodošla.

Da je riječ o dobrom projektu Bjelovarsko-bilogorske županije i dobro osmišljenom potvrđuje i interes poljoprivrednika i iz drugih Županija, ali kreditna linija pokriva samo bjelovarsko-bilogorske poljoprivredne proizvođače. Kako bi oni sami rekli kroz godine korištenja – da kreditna linija nije dobra, ne bi je sigurno koristili. Također, kroz tu kreditnu liniju Bjelovarsko-bilogorska županija je omogućila svojim poljoprivrednicima da se pripreme za ratarsku sezonu na vrijeme kada je agromaterijal i repormaterijal najpovoljniji na tržištu.

– Kada govorimo o našoj županiji, mi smo jedna od onih županija koja se može okarakterizirati kao poljoprivredna županija i kao takva treba imati županijski program  potpore našim poljoprivrednicima, prvenstveno OPG-ovima, ali i svim drugima. Jedan od najuspješnijih programa koje imamo je program kreditiranja proljetne sjetve. To je program u kojem se mogu javiti svi naši poljoprivrednici, gdje kreditiramo sjetvu kroz kreditni program. Za samog korisnika to je najpovoljnija kreditna linija u Hrvatskoj. Kreditna linija je zamišljena da kada je poljoprivrednicima najteže, a to je početak godine, upravo kroz tu kreditnu liniju dobiju sredstva kako bi kupili repromaterijal po povoljnoj cijeni, koja zna biti i 30% manja nego u svibnju i lipnju. Interes je najvažniji, kroz ovih desetak godina osigurali smo preko 147 milijuna kuna kredita, a očekujem da ove godine premašimo 12 milijuna kuna u kreditnoj liniji plasmana. To znači da nekoliko desetina, pa i stotina obitelji će imati mogućnost korištenja kreditne linije. Ona je toliko popularna i dobra, pa nam se često javljaju poljoprivrednici i izvan županije, jer misle da je to državni projekt gdje svi imaju pravo na to. Radi se o projektu koji je vezan samo na područje Bjelovarsko-bilogorske županije, a vjerujem da bi država mogla imati interes da razmotri ovakav način kreditiranja. Svaki od naših korisnika kreditiranje može zahtijevati kod bilo koje banke, a uvjeti su jednaki u svim bankama. Zahtjev se odobrava u vrlo brzom roku 2-3 dana, posebice ako je netko već bio u liniji, a kredit se vraća jednokratno, ne mjesečno. Kada prođe žetva naplati se taj urod. Koliko mi znamo problema s vraćanjem gotovo da i nije bilo. Mene osobno veseli povećani interes bankara za kredite i rad s poljoprivrednicima. Od raspisivanja natječaja već imamo 7 milijuna kuna zahtjeva u desetak dana – istaknuo je župan Bajs.

– Ovo je druga godina u kojoj se Privredna banka Zagreb uključila u projekt. Svi koji smo prisutni poslujemo u ruralnom kraju, prema zadnjem izvješću Hrvatske poljoprivredne agencije imamo 12.000 registriranih poljoprivrednih proizvođača na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Nisu svi adekvatni za financiranje ove kreditne linije, ali govorimo o tržištu koje je atraktivno i zanimljivo svima nama. Nadam se da će ove godine biti još veći interes poljoprivrednika – naglasio je Mario Lončar direktor Centra za poslove s poduzećima Privredne banke Zagreb.

Ažurirano ( Četvrtak, 18 Veljača 2016 17:03 )