• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PODRAVKA DOBILA HALAL CERTIFIKAT ZA ČETIRI TVORNICE

PROIZVODI PRIMJERENI ZA KONZUMACIJU OSOBAMA MUSLIMANSKE VJEROISPOVIJESTI

Certifikate je dobilo 130 proizvoda iz četiri Podravkine tvornice – »Vegeta i juhe«, »Dječja hrana i kremni namazi«, »Voće« te »Kalnik«

E-mail Ispis PDF

KOPRIVNICA Najveća hrvatska prehrambena tvornica Podravka d.d. oduvijek mnogo brine o kvaliteti svojih proizvoda, kao i o tome da zadovolji potrebe svih svojih kupaca. S obzirom, da proizvode izvozi po cijelom svijetu, ukazala se potreba da ih prilagodi i osobama muslimanske vjeroispovijesti. Stoga, predstavnici Centra za certificiranje Halal kvalitete u Hrvatskoj – rukovoditelj Aldin Dugonjić, predsjednik Uprave Nermin Merdžanović, voditelj edukacijskog odjela Nedim Omerović te Avdo efendija Imsirović, glavni imam Varaždinski posjetili su Podravku te uručili Halal certifikate za 130 proizvoda iz četiri Podravkine tvornice – »Vegeta i juhe«, »Dječja hrana i kremni namazi«, »Voće« te »Kalnik«. Njima se ovim certifikatom potvrđuje, da su proizvodi proizvedeni sukladno zahtjevima i mjerama Halal normi i ujedno su primjereni za konzumaciju osobama muslimanske vjeroispovijesti.

– Ovo je za nas izuzetno važno, jer namjera Podravke je da povećava izvoz. Prošle godine za šest posto povećali smo izvoz, jer napravili smo neke značajne iskorake u izvozu na tržišta gdje je preduvjet, da naši proizvodi imaju certifikat. Kako se geostrateška situacija globalno mijenja, tako i naš fokus na pojedina tržišta postaje značajniji. U ovom trenutku, fokus je na tržišta u kojima treba certifikat iz razloga jer su to tržišta, gdje broj potrošača je u porastu, ali i struktura potrošača je takva, da je poželjna za kompaniju kao što je Podravka. Stoga, mi s ovim želimo postati značajni ponuditelj na tom tržištu te utjecati i na podizanje kvalitete života odnosno prilagoditi prehranu za neke nove načine pripreme hrane, ali i ponuditi raznovrsnost brendova te time učiniti ih prepoznatljivim na tim tržištima. – objasnio je Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke te dodao, da je uvjeren, da Podravkini brendovi, kao i znanje i kompetencije, ali i suradnja s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj pomoći će u njihovim naporima da dođu na ta tržišta.

– Naša očekivanja od Podravke su velika, jer veliki broj proizvoda koji je ušao u program certificiranja je završen. Centar za certificiranje kvalitete ima jednu od misija, da nastoji biti most između naših proizvođača, turizma i investitora na novim tržištima. Preko Halal turizma nastojimo potaknuti naše proizvođače, da više opskrbljuju turizam, jer Hrvatska ima 4,5 miliona stanovnika, a prošle godine posjetilo nas je 11 miliona turista, dok ove godine nadamo se da će to biti 16 miliona, koje treba nahraniti. Stoga je naša misija, probati spojiti zelenu i plavu Hrvatsku te nastojati kroz postupak certificiranja osigurati, da to budu hrvatski proizvodi. – rekao je Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje Halal kvalitete te istaknuo, da je za njih izrazita čast i zadovoljstvo što je Podravka dobitnik Halal certifikata.

– Danas u svijetu živi 1,6 milijardi muslimana, a neke od njih su vrlo bogate zemlje i veliki uvoznici hrane. Prema tome, Hrvatska može ostvariti u izvozu hrane veće potencijale nego što ih ostvaruje. Mi, kao mala Islamska zajednica u Hrvatskoj, uspjeli smo, da osiguramo Halal proizvode, ali i da ih i drugima ponudimo u isto vrijeme te time omogućili našem gospodarstvu da uspije proširiti razvoj. – kazao je Avdo efendija Imsirović, glavni imam Varaždinski te čestitao Podravki što su uspjeli čak u četiri segmenta svoje proizvodnje ostvariti Halal certifikate i time omogućili otvaranje prema velikom islamskom tržištu.

Ažurirano ( Utorak, 13 Svibanj 2014 17:50 )