• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


DJEČJI TJEDAN 2014 OD 6. DO 12. LISTOPADA U BJELOVARU

LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA

Usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Dječji tjedan – je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva Naša djeca (DND).

Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. Ove godine Dječji tjedan počinje u ponedjeljak, 6. listopada 2014 na Međunarodni dan djeteta, a završava u nedjelju, 12. listopada 2014.

Trajni ciljevi Dječjeg tjedna i ove godine su:

  • usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu
  • organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu
  • pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece
  • poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom, te i aktivnu participaciju u aktivnostima lokalne zajednice i šire

Za moto Dječjeg tjedna 2014. Koristit ćemo našu lijepu i prepoznatljivu poruku, koja izražava odnos odraslih prema djeci: LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA! Neka se dodatno u javnosti ističe i poruka, koja izražava glas djece: ODRASLI, IMAJTE U VIDU I NAŠE PRIJEDLOGE!

Uloga Društava Naša djeca u Dječjem tjednu:

  • osmisliti, pripremiti i potaknuti ostale da u danima Dječjeg tjedna u svom gradu/općini se provedu dogovorene aktivnosti s djecom i za djecu
  • potaknuti druge udruge, ustanove i organizacije za djecu da i one svojim aktivnostima obogate programe Dječjeg tjedna

PROGRAMSKI SADRŽAJ DRUŠTVA NAŠA DJECA BJELOVAR U DJEČJEM TJEDNU

PONEDJELJAK (6.10.)

Javni skup djece i članova DND – simbolično obilježavanje početka Dječjeg tjedna: u ponedjeljak točno u podne, u središnjem gradskom parku (kod paviljona), okupljanje što većeg broja djece i članova DND. Svi sudionici će se rukama uhvatiti u jedan veliki krug, te složno i glasno izgovoriti moto Dječjeg tjedna LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA! Zatim će djeca prisutnim gledateljima uručiti po jednu na papiru napisanu dječju poruku odraslima.

U slučaju kiše aktivnost se otkazuje.

UTORAK (7.10.)

Posjet delegacije djece i članova DND Gradonačelniku – djeca će tom prilikom kratko izreći mišljenja i prijedloge djece i članova DND što da grad učini u narednoj godini za poboljšanje potreba i prava djece.

SRIJEDA (8.10. Dan neovisnosti)

Tko se vozi bolje od mene? – Pokaži što znaš! – utrka roditelja i djece vrtićke dobi na Korzu (kod DM-a).  U utrci sudjeluju sva djeca koja žele pokazati svoje vještine i sposobnosti na svojim guralicama, biciklima, romobilima, te mame s malim bebama u kolicima.

U slučaju kiše aktivnost se otkazuje.

ČETVRTAK (9.10.)

Akcija »Poruke djece odraslima« tradicionalna akcija Saveza i Društava Naša djeca pisanja poruka djece odraslima.  Izbor najorginalnijih dječjih poruka i crteža bit će objavljeni do kraja godine u Zborniku. Aktivnost provode volonterke, učiteljice u školama i tete u vrtićima (koje se žele uključiti u provođenje akcije). Poruke dostavite na adresu Društva Naša djeca Bjelovar, Masarykova 8, Bjelovar.

Radionica »Ispričat ću ti priču« u prostorijama Društva Naša djeca (Masarykova 8) 10-12h. Volonterke će čitati djeci priče, igrati igre riječima, poticati djecu da sama pričaju i osmišljavaju svoje priče, bajke, doživljaje.

PETAK (10.10.)

Kampanja »Čitaj mi« – kampanju u Hrvatskoj zajedno od 2013. godine organiziraju Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo i UNICEF pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih, a povodom Europske godine čitanja naglas. Kampanja »Čitaj mi!« ima za cilj poticanje roditelja i drugih odraslih da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dio svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odraslog koji čita.

Radionica »Ispričat ću ti priču« u prostorijama Društva Naša djeca (Masarykova 8) 10-12h. Volonterke će čitati djeci priče, igrati igre riječima, poticati djecu da sama pričaju i osmišljavaju svoje priče, bajke, doživljaje.

SUBOTA (11.10.)

Druženje djece i članova DND s područja grada Preloga  – doček dragih gostiju u prostorijama Društva Naša djeca Bjelovar. Druženje i razmjena iskustava dječjih gradskih vijećnika Bjelovara i Preloga. Slijedi čitanje priče i radionica »Izradi slikovnicu«, koju će voditi volonterka DND-a Bjelovar. Po završetku radionice djeca će poći u šetnju gradom, te nakon toga svojim kućama.

NEDJELJA (12.10.)

Dječji sajam i završno dječje veselje – na tržnici, 10-12h održat će se sajam rabljene dječje robe i obuće koju će prodavati roditelji. Djeca također imaju priliku prodati, pokloniti ili zamijeniti neke svoje igračke koje im više nisu potrebne.

Ažurirano ( Srijeda, 01 Listopad 2014 16:24 )