• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MATERINJEG JEZIKA U DARUVARU I KONČANICI

OLIMPIJADA ČEŠKOG JEZIKA I KREATIVNO PISANJE

Osnovna ideja ovih aktivnosti je provjera znanja i usavršavanje češkog jezika kroz igru i stvaralaštvo, te senzibiliziranje učenika i javnosti sa važnošću očuvanja češkog jezika na ovom području

E-mail Ispis PDF

DARUVAR - KONČANICA Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače . Svjesni uloge materinjeg jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kreativnosti, UNESCO je 1999. godine donio odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinjeg jezika.

U BBŽ živi 6.287 deklariranih Čeha, od kojih se 4.431 se izjasnilo da im je materinji jezik češki. Jedan od glavnih ciljeva češke nacionalne manjine u Hrvatskoj je upravo očuvanje češkog jezika koji se govori na ovom području. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji se nalaze dvije češke osnovne škole (u Daruvaru i Končanici)  gdje su nastava održava na češkom jeziku (po Modelu A – gdje se nastava svih predmeta održava na češkom jeziku). U te dvije škole, u cilju obilježavanja ovog dana, organizirat će se dvije aktivnosti: Olimpijada iz češkog jezika za grupu zainteresirane školske djece od drugog do osmog razreda osnovne škole i Kreativno pisanje, za učenike od trećeg do osmog razreda. U projektu će sudjelovati 50-tak učenika. Ove dvije aktivnosti će se održati u srijedu i četvrtak, 19. i 20. veljače, a u petak 21. veljače, bit će dodjela diploma svim sudionicima te najuspješnijim učenicima i mala nagrada (u Končanici u 08:30 sati a u Daruvaru u 10:40 sati).

Osnovna ideja ovih aktivnosti je provjera znanja i usavršavanje češkog jezika kroz igru i stvaralaštvo, te senzibiliziranje učenika  i  javnosti sa važnošću očuvanja češkog jezika na ovom području. Sudjelovanje u projektu omogućava djeci razvijanje komunikacijskih vještina i kreativnosti, te je to način da  upoznaju i cijene vlastitu kulturu. Učenje materinjeg jezika u ranim godinama, koji nije službeni jezik,  je vrlo važno, jer se ta taj način stvaraju čvrsti temelji za daljnje učenje jezika: na taj način se lakše uči nacionalni jezik, te slijedeći strani jezici.

Ažurirano ( Srijeda, 19 Veljača 2014 16:23 )