• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


EDUKACIJSKI SASTANAK ORAH-a NA TEMU »PLANET ZEMLJA – NAŠ DOM«

SVA BIĆA RAVNOPRAVNI SU SUDIONICI ŽIVOTA NA ZEMLJI

Predavanje je pripremila i održala predsjednica Foruma za zaštitu okoliša mr. Mira Seretin Šlajs

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Gradska organizacija ORaH Bjelovar održala je u ponedjeljak 30. lipnja, u dvorani Centra udruga grada Bjelovara, edukacijski sastanak. Sastanak na temu »Planet Zemlja – naš dom« s podtemom »Kako spasiti Zemlju«, održan je u okviru Foruma za zaštitu okoliša.

Predavanje je pripremila i održala članica stranke i Foruma za zaštitu okoliša mr. Mira Seretin Šlajs. U prvom dijelu predavanja predstavila je dužnosti i zadaće ekologije, i spomenula te podsjetila na neke opće značajke planeta Zemlje. Uslijedila je prezentacija »Kako sačuvati okoliš«, u kojoj je Mira Seretin Šlajs, uz izmjenu slika kojima je podsjećala na raznolikost biljnog i životinjskog svijeta koji treba sačuvati pod svaku cijenu, govorila o mogućnostima očuvanja okoliša. Očuvanje šuma i pošumljavanje, posebno tropskih, manje korištenje pesticida, smanjenje lova i istrebljivanje vrsta, upotrebljavanje sunčevih kolektora, pročišćavanje onečišćenih voda i smanjenje uporabe i proizvodnje freona osnovne su misli vodilje o kojima je Mira Seretin Šlajs pričala nazočnim članovima i simpatizerima stranke.

– Ono što je najvažnije je odnositi se prema svim bićima kao ravnopravnim sudionicima života na Zemlji. – zaključila je.

Osim općih tema, navela je i samo dio stvari koje svatko od nas dnevno može činiti za poboljšanje kvalitete života i očuvanje prirode. Od reciklaže staklene ambalaže i savjeta kako pažljivo trošiti vodu, preko objašnjenja kako automobili zagađuju okoliš i molbe za većim korištenjem bicikla ili hodanjem, do možda najvažnijeg segmenta, a to je edukacija djece od malih nogu i podrobnim objašnjenjem što oni mogu već danas učiniti za svoj boljitak.

U daljnjoj diskusiji se pak raspravljalo o brojnim pitanjima poput onog kako će Zemlja izgledati kad na njoj bude 9 milijardi stanovnika, kako se suočiti s klimatskim promjenama i kako ih usporiti, kako organizirati proizvodnju hrane u razvijenim i nerazvijenim zemljama, te kako uskladiti i usmjeriti zaštitu okoliša, gospodarski razvoj i društvenu pravičnost u nacionalnim i internacionalnim okvirima.

Ažurirano ( Četvrtak, 03 Srpanj 2014 09:40 )