• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PRIOPĆENJE BJELOVARSKOG HSLS-a POVODOM NAGRADE I PRIZNANJA KOJE JE DOBIO GRAD BJELOVAR ZA DOPRINOS RAZVOJU PODUZETNIŠTVA U JUGOISTOČNOJ EUROPI

Poklonjenom konju ne gledaju se zubi!

Možemo mi primati nagrade, hvaliti se certifikatima, igrati se brojkama i statistikom, zavaravati se da napredujemo, ali realnost je sasvim nešto drugo, trebamo se svi zajedno primiti posla i pokrenuti naš grad, jer ne možemo pobjeći od činjenice da je ona kolona u Cugovcu sve duža i duža – stoji u priopćenju koje prenosimo u cijelosti

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Bjelovarski HSLS ugodno je iznenadila vijest da je Grad Bjelovar dobio nagradu i priznanje za doprinos razvoju poduzetništva u jugoistočnoj Europi te da je Bjelovar jedan od tri grada u Hrvatskoj koji se može pohvaliti takvom prestižnom nagradom.

Prvo smo bili ugodno iznenađeni, ali onda obzirom na datum objave vijesti, postali smo sumnjičavi radi li se možda o prvoaprilskoj šali. Naime, pokušali smo se sjetiti temeljem čega je neutralna međunarodna komisija stručnjaka odlučila upravo Bjelovar nagraditi za razvoj poduzetništva. Zadnja velika investicija u Bjelovaru dogodila se 2005. godine, izuzmemo li otvaranje pekara po gradu, ugostiteljskih objekata, prazne garaže ili bjelovarskog kina koje smo izgradili gradskim novcem i kreditima, a ne privatnim investicijama. Centar grada prepun je praznih lokala na kojima mjesecima stoje zalijepljen natpisi »IZNAJMLJUJE SE POVOLJNO«, a kolone vozila iz pravca Bjelovara čekaju da se ukrcaju u Cugovcu na brzu cestu kako bi došli na svoja radna mjesta na istoku Zagreba. S druge strane naši nekadašnji giganti kao Elektrometal ili Česma krpaju kraj s krajem, a velikih investicija osim gradnje trgovačkih centara, nema na vidiku.

Naravno, uzevši sve navedeno u obzir, odlučili smo istražiti spomenutu nagradu za koju prije nitko nije čuo, a koju je naš grad Bjelovar dobio – nagradu pompoznog naziva »Stvaratelji za stoljeća«.

U zanimljivom članku novinarke tportala Petre Sjauš, novinarka je odlučila istražiti o kakvim se nagradama radi, tko su organizatori, a tko sudionici skupa.

Citiramo zanimljive dijelove članka s tportala:

»Odmah u startu naišli smo na poteškoće jer podaci na mrežnoj stranici tvrtke Induco, koja se među ostalima predstavlja kao organizator, nisu ažurirani; navodi se gomila podataka o samoj konferenciji i velika lista sudionika. No do organizatora nismo mogli nikako doći, što prilično govori o njihovom renomeu. Unatoč brojnim pokušajima da saznamo točne informacije o zvučnoj konferenciji i načinu na koji se biraju laureati – naša potraga nije rezultirala plodom.
Također, o nagradi snažnog imena 'Stvaratelji za stoljeća' zna se vrlo malo, unatoč tome što je u javnosti prezentirana kao 'međunarodna prestižna nagrada.«

Posebno je zanimljivo i dodatno izražava sumnju kako ističe tportal da su na navedenom skupu trebali nazočiti i premijer Milanović i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kao i mnogobrojni ministri, ali svi su ipak na kraju izbjegli navedeni skup iako se radi o izbornoj godini.

Također je zanimljivo tvrdi tportal da jedan od organizatora skupa, tvrtka iz Zagreba uopće ne postoji u sudskom registru Republike Hrvatske.

Kada sve to uzmemo u obzir, postavlja se pitanje kakvu je to nagradu u biti grad Bjelovar primio, kolika je u biti njezina stvarna težina i na kraju glavno pitanje tko je sve to platio!?

Gledajući iz kuta našeg gradonačelnika, apsolutno razumljivo, htio se pohvaliti, mediji su to bez ikakvih provjera u hvalospjevima prenijeli, a svi zajedno drže se one stare – poklonjenom konju ne gledaju se zubi.

Možemo mi primati nagrade, hvaliti se certifikatima, igrati se brojkama i statistikom, zavaravati se da napredujemo, ali realnost je sasvim nešto drugo, trebamo se svi zajedno primiti posla i pokrenuti naš grad, jer ne možemo pobjeći od činjenice da je ona kolona u Cugovcu sve duža i duža…

Jedino ako je sve ovo jedna dobra prvoaprilska šala…

Predsjednik GO HSLS-a Bjelovar

Dario Hrebak

Ažurirano ( Četvrtak, 02 Travanj 2015 10:39 )