• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PRIOPĆENJE POVJERENTSTVA HSP-A ZA SELO I POLJOPRIVREDU

HSP IZ BJELOVARA PORUČIO MINISTRU JAKOVINI: Spriječite propadanje poljoprivrede i zadržite mlade na selu

Hrvatsku stranku prava najviše smeta što Ministarstvo poljoprivrede ne sluša svoje poljoprivrednike i svojim ne činjenjem svjesno radi protiv svojih građana. Gospodo vladajući zar ne vidite da je stanje u našoj poljoprivredi ne izdrživo, selo nam propada, poljoprivreda nam propada, mladi nam bježe sa sela – stoji u priopćenju koje objavljuemo u cijelosti

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR HSP već godinama upozorava mjerodavne da hitno nešto poduzmu i spriječe propadanje poljoprivrede i zadrže mlade na selu. Nažalost svakim danom je stanje sve gore, ne činjenjem se radi velika šteta hrvatskim seljacima, poljoprivrednicima, a još gore je to da zbog te ne brige i ne činjenja postajemo ne konkurentni i time uništavamo hrvatsko selo, a seljaka prisiljavamo da napusti poljoprivredu i odlazi trbuhom za kruhom u zemlje zapadne Europe.

HSP smatra da takvo ponašanje mjerodavnih institucija prema hrvatskom selu i seljaku jako štetno, jer brigom za hrvatsko selo i seljaka štite se temeljni nacionalni interesi Republike Hrvatske. Ostankom ljudi na selu čuva se hrvatski nacionalni prostor koji bez stanovništva polako to prestaje biti.

U Bjelovaru je dana 17.07.2015. godine povodom godinu dana djelovanja održana sjednica Povjerenstva HSP-a za selo i poljoprivredu. Sumirani su rezultati djelovanja povjerenstva. Otvorene su nove teme i provedena je rasprava. Uz konstruktivne kritike i prijedloge uskoro očekujemo nove inicijative za poboljšanje stanja u sektoru poljoprivrede i hrvatskog sela.

HSP je na stranačkoj Konvenciji Stranke u veljači prezentirao izvod iz programa HSP-a za selo i poljoprivredu, a na ovakvim sjednicama razrađuje ga u detalje.

Sjednici su prisustvovali članovi Povjerenstva HSP-a za selo i poljoprivredu sa područja grada Bjelovara Ivana Široki, Josip Janušić, Ivica Gašparuš, Aleksandar Bobek,a sjednicom su predsjedali Tihomir Grdinić i Josip Butorac, članovi povjerenstva.

Gosti na sjednici su bili Zvonko Mlakić, član Predsjedništva HSP-a i predsjednik Bjelovarsko-bilogorskog HSP-a, Josip Rihtarić, predsjednik podružnice HSP Bjelovar i Drago Marković, predsjednik podružnice HSP Osijek i član odbora HSP-a za medije.

Ovog puta obrađen je dio i HSP predlaže sijedeće:

Tema pšenica (Josip Janušić,član povjerenstva HSP-a za selo i poljoprivredu)

HSP je protiv europskog kodeksa o kvaliteti pšenice jer on više šteti nego pomaže proizvođaču. HSP traži povratak na plaćanje po hektolitru, a kroz porezne olakšice proizvođaču se treba osigurati jeftinije ulaganje počevši od domaćeg sjemena pa do gnojiva – kazao je Josip Janušić.

Tema govedarstvo (Josip Butorac,član povjerenstva HSP-a za selo i poljoprivredu)

Pad govedarstva OPG-a i mala gospodarstva od 9 do 15 krava koja su do sad jedva preživljavala sve više se gase. Krave završe u klaonicama, a manjak krava znači manjak teladi što odmah povlači smanjenje proizvodnju domaće govedine i opstanak hrvatskog simentalca. Sve više se ostvaruje san prijašnjih, a i sadašnje vlade o uništenju malih seljaka.

HSP traži zaštitu malih OPG-a putem mljekarskog fonda kojeg smo još prije predlagali. Isto tako zahtijevamo i veći poticaj za proizvodnju pravog hrvatskog simentalca, kao i za male proizvođač govedine – kazao je Josip Butorac

Tema mlijekarstvo (Ivica Gašparuš, član povjerenstva HSP-a za selo i poljoprivredu)

Hrvatska nema dovoljnu proizvodnju mlijeka za svoje potrebe, a sve manje i proizvodi. Da bi se proizvela 1 litra mlijeka treba potrošiti 4 kune, a otkupljivač plati 0.80 do 2.80 kuna samo ako se od otkupljivača uzima sredstvo za dezinfekciju vimena i uređaja za mužnju, pa makar ju niti ne koristili.

Ministarstvo ništa ne poduzima. Od početka godine proizvodnja mlijeka opala je za 5% ,broj proizvođača se smanjio za 1200. Nažalost i nedavna tužna vijest za proizvođače mlijeka sa područja Bjelovarsko-bilogorske županije o otkazivanju suradnje Belja je dodatno pokazala da nam mljekarstvo propada. Prema našim informacijama od proizvođača mlijeka dolaze poražavajuće najave o zatvaranju još mnogih farmi i prestanku proizvodnje mlijeka.

HSP predlaže da se žurno osnuje fond za mljekarstvo. Osnivanjem toga fonda pomoglo bi se proizvođačima, a u njega bi se od svakog prodanog mliječnog proizvoda slijevalo 0,5 kuna, što bi se izravno vraćalo hrvatskim seljacima koji proizvode mlijeko-kazao je Ivica Gašparuš.

Tema EU fondovi (Ivana Široki, članica Povjerenstva HSP-a za selo i poljoprivredu )

Na sjednici se je govorilo o stanju u hrvatskoj poljoprivredi kao i o neiskorištenosti EU fondova koji daju mogućnosti korištenja sredstava za razvojne projekte poljoprivrede.

Korištenjem sredstava iz Fondova svjedočit ćemo stvaranju novih mogućnosti zapošljavanja kroz razvoj i diversifikaciju ruralnih aktivnosti, očuvanju postojećih radnih mjesta, povećanju opsega usluga za stanovnike ruralnog područja i poboljšanju kvalitete usluga koje se pružaju, te poboljšanju socijalne strukture u ruralnim područjima.

Opći je zaključak da je jedina prepreka korištenju tih sredstava nedovoljna informiranost i educiranost ciljane skupine stanovništva.

HSP traži od mjerodavnih da pomognu našim poljoprivrednicima i da se izmjeni postojeće stanje na bolje. Time nam sela nebi nestajala, a mladi bi ostali živjeti i raditi na selu – kazala je Ivana Široki

Tema rad povjerenstva HSP-a za selo i poljoprivredu (Tihomir Grdinić, član povjerenstva )

Iz rasprave i poruka koje Vam upućujemo vidi se da HSP ne želi biti samo promatrač postojećem stanju, nego naprotiv svojim aktivnostima kroz povjerenstvo HSP-a za selo i poljoprivredu stavio se je na raspolaganje našim poljoprivrednicima i svojim radom štititi nacionalni interes, jer u našem programu zaštita sela i poljoprivrede je jedan od nacionalnih interesa za nas u HSP-u.

Od samog početka rada povjerenstva slušali smo o problemima malih seljaka, poljoprivrednika i kroz naše objave smo nudili rješenja i time se puno razlikujemo od ostalih političkih stranaka.

Kroz godinu dana smo objavili preko 30 objava što su mediji popratili i ovim putem im se zahvaljujemo.

Rad povjerenstva je dobio prolaznu ocjenu, jer posebno nas obraduju pisma naših poljoprivrednika, koji podržavaju ovakav rad i nude nam pomoć, a isto tako i daju prijedloge .

Hrvatsku stranku prava najviše smeta što Ministarstvo poljoprivrede ne sluša svoje poljoprivrednike i svojim ne činjenjem svjesno radi protiv svojih građana. Gospodo vladajući zar ne vidite da je stanje u našoj poljoprivredi ne izdrživo, selo nam propada, poljoprivreda nam propada, mladi nam bježe sa sela.

Pa ministre Jakovina: Spriječite propadanje poljoprivrede i zadržite mlade na selu – zaključio je Tihomir Grdinić.

Povjerentstvo HSP-a za selo i poljoprivredu

Josip Butorac,član povjerenstva (Bjelovar)

Ažurirano ( Ponedjeljak, 20 Srpanj 2015 20:21 )