• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PRIOPĆENJE HSLS-a S KONFERENCIJE ZA MEDIJE

Nastavlja li se marginalizacija grada Bjelovara?

Tom prigodom odlučili su se javno obratiti građanima grada Bjelovara potaknuti onim što smatraju da se ponovno događa, a to je nastavak daljnje marginalizacije grada Bjelovara iz razloga što je grad Bjelovar izgubio bilo kakav politički utjecaj u odlučivanju u centru političke moći – gradu Zagrebu – stoji u priopćenju koje prenosimo u cijelosti

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Predsjednici Županijske i Gradske organizacije HSLS-a Slavko Došen i Dario Hrebak u subotu, 25. srpnja, obratili su se medijima na konferenciji za medije na temu »Nastavlja li se marginalizacija grada Bjelovara?« Tom prigodom rekli su da su se odlučili javno obratiti građanima grada Bjelovara potaknuti onim što smatraju da se ponovno događa, a to je nastavak daljnje marginalizacije grada Bjelovara iz razloga što je grad Bjelovar izgubio bilo kakav politički utjecaj u odlučivanju u centru političke moći – gradu Zagrebu.

Tom prigodom predsjednik bjelovarskih liberala Dario Hrebak izjavio je da smo tijekom prošle godine izgubili RŽV, sjedište porezne uprave i mirovinskog osiguranja, dopisništvo Večernjeg lista i HRT-a…

Nastavak tog trenda nažalost slijedi:

  1. Brza cesta više se ne zove brza cesta prema Bjelovaru već brza cesta prema Koprivnici. Apsurd je još veći ako znamo da se krak prema Koprivnici radi prije kraka prema Bjelovaru iako je prometnica prema Koprivnici duplo skuplja i gotovo duplo manjeg prometa.
  2. O Elektrometalu i nedavnoj odluci suda kojom se poništava odluka o predstečajnoj nagodbi nećemo dalje niti govoriti jer bismo time samo dodatno naštetili firmi koja je upravo uspjela vratiti poljuljano povjerenje vjerovnika i novih klijenata, a odlukom suda prijeti joj stečaj i gubitak svih radnih mjesta.
  3. No najveći udarac na Bjelovar kao središte ove regije mogao bi tek uslijediti. Ako je istinita informacija koja je došla do nas, a koja se širi gradskim kuloarima, Bjelovar ne samo da neće postati veleučilišni grad već bi studiji koji su već osnovani, dakle mehatronika i sestrinstvo mogli potpasti pod varaždinsko sveučilište, na čemu već intenzivno rade i lobiraju određene interesne skupine. Nažalost grad je ostao bez imalo političkog utjecaja u centru odlučivanja i nimalo nas ne bi iznenadilo da se podlegne jakim političkim pritiscima i Bjelovar trajno izgubi san o veleučilištu.

Kako bismo pokušali spriječiti ovaj veliki udarac za Bjelovar, odlučili smo napraviti tiskovnu konferenciju i otvoriti javno ovo pitanje, staviti fokus javnosti na njega, te pozvati gradonačelnika kojem želimo pomoći da se odupre pritiscima te da nas demantira ukoliko se radi o dezinformaciji.

Isto tako postavljamo nekoliko pitanja bitnih da Bjelovar dobije status veleučilišnog grada.

  1. Što se događa s potrebnim trećim studijem kako bismo konačno dobili Veleučilište?
  2. Zašto se još nije izradio elaborat tog trećeg studija iako je on određen razvojnom strategijom grada Bjelovara još iz 2011. godine i koji je razlog dugogodišnjeg kašnjenja?
  3. Da li smo spremni gotov proizvod, dakle dva ustrojena studija prepustiti Varaždinu i drugim gradovima samo zato što već nekoliko godina ne uspijevamo oformiti i treći studij?
  4. Kako to da neki gradovi u okruženju najavljuju osnivanje veleučilišta, a mi već nekoliko godina nismo u stanju ustrojiti treći studij i dobiti status veleučilišta?
  5. Da li je Bjelovar osuđen da postane ispostava Varaždina i Koprivnice?

Slavko Došen, predsjednik županijske organizacije HSLS-a dodao je da nam se sve ovo događa jer iz Bjelovara nemamo saborske zastupnike koji zastupaju naš grad. Oni zastupaju svoje stranke, ali ne i interese svoga grada. Prije četiri godine imali smo iz Bjelovara i ministre i potpredsjednike Vlade, ali građani su rekli da nisu izvršili obećanja. Možda i nisu izvršili sva obećanja za Bjelovar, ali barem ništa od postojećih institucija iz Bjelovara nismo izgubili.

Dario Hrebak dodao je da je pozitivan primjer općina Kapela koja je ovaj vikend proslavila Dan općine i koja je povukla više sredstava iz EU fondova od grada Bjelovara, a treba pohvaliti saborskog zastupnika Babića iz Daruvara jer je povukao više sredstava iz Zagreba lobirajući za projekte za Kapelu i Daruvar nego što su svi zastupnici iz Bjelovara povukli za naš grad.

ZAJEDNIČKO PRIOPĆENJE GRADA BJELOVARA I VISKE TEHNIČKE ŠKOLE BJELOVAR

Nitko nas nije kontaktirao za pripajanje bjelovarske Visoke tehničke škole Varaždinu!

Grad Bjelovar nema namjeru osnivačka prava nad Visokom tehničkom školom prepuštati bilo kojoj visokoškolskoj ustanovi

Dana 25. srpnja 2015. godine HSLS je održao konferenciju za medije vezano, uz ostalo, za pripojenje bjelovarske Visoke tehničke škole, Varaždinu. S obzirom na neupućenost HSLS-a, šaljemo vam nešto opširniji odgovor vezano za Visoku tehničku školu u Bjelovaru.

Grad Bjelovar je jedini osnivač Visoke tehničke škole u Bjelovaru. U Strategiji gospodarskog razvoja Grada Bjelovara, kao najvažnije odrednice razvoja su razvoj gospodarstva te razvoj i ulaganje u obrazovanje. Sredstva koja se izdvajaju za vertikalu obrazovanja su značajna, a radi se o iznosu od 25.877.543,00 kuna za 2015. godinu, što čini 18% od ukupnog Proračuna Grada Bjelovara.

Grad Bjelovar osnovao je 2007. godine Visoku tehničku školu Bjelovar.

Privremena dopusnica za studij mehatronike izdana je u veljači  2008. godine. Prvi studenti na smjer mehatronike upisani su u akademskoj godini 2008./2009. Trajna dopusnica za studij mehatronike dobivena je 12. ožujka 2013. godine, što znači da su ispunjeni svi zahtjevi u kadrovskom, prostornom smislu te opremi.

Privremena dopusnica za studij sestrinstva izdana je u listopadu 2009. godine. Prvi studenti smjera sestrinstva upisani su u akademskoj godini 2009./2010.  U akademskoj godini 2014/2015. započeto je izvođenje stručnog studija sestrinstva koji je usklađen, prvi u Hrvatskoj, s europskim direktivama i verificiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za znanost i visoko obrazovanje.  Trajna dopusnica za studij sestrinstva dobivena je 17. veljače 2015. godine, što znači da su ispunjeni svi zahtjevi u kadrovskom, prostornom smislu te opremi.

Istovremeno, uspostavljen je sustav osiguranja kvalitete u visokom obrazovanju te su  stečeni certifikati ISO 9001:2008. Trenutno je na VTŠ Bjelovar zaposleno 35 ljudi.

Grad je  povjerio Visokoj tehničkoj školi kompletan prostor na Trgu E. Kvaternika 4 i cjelokupni prostor bivšeg Nastavnog centra u A. B. Šimića. Nakon uređenja potkrovlja, u čijem uređenju je financijski sudjelovao i Grad Bjelovar, škola raspolaže s  2.052,69 m2 u A.B. Šimića i 435 m2 na Trgu E. Kvaternika. Ukupno 2.487,69 m2.

Od 1. lipnja 2013. godine do svibnja 2015. Grad Bjelovar je subvencionirao studentsku prehranu s 10 kuna po obroku. U svibnju 2015. godine sufinanciranje je preuzelo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Pravo na korištenje subvencije za studentsku prehranu ostvarila su 232 studenta.

Danas je Visoka tehnička škola izrasla u prepoznatljivu visokoškolsku ustanovu u regiji gdje studira ukupno 668 studenata na dva priznata stručna studija, Stručnom studiju mehatronike (224) i Stručnom studiju sestrinstva (444).

Izrazito je visoka zaposlenost završenih studenata. Prema podacima mirovinskog osiguranja od ukupnog broja završenih studenata, 262, osamdeset posto tj. 79,77%, ih je zaposleno. Mehatroniku je završilo 86 osoba, a 77%  njih je zaposleno. Sestrinstvo  je završilo 176 osoba, a 82% njih je zaposleno.

žU novu akademsku godinu 2015./2016., u prvom upisnom roku na smjer mehatronike, upisano je 47 studenata, a na smjer sestrinstvo 121 student.

Uz sve navedeno VTŠ  je u 2012./2013. prošla reakreditaciju  (složen postupak vanjskog vrednovanja kvalitete visokoškolske ustanove i provjera usklađenosti sa standardima u visokom obrazovanju), izrađena je i usvojena Strategija razvoja Visoke tehničke škole za razdoblje 2012. – 2016. godine, kompletirani su akti ustanove, pravilnici i procedure…

U strategiji razvoja VTŠ-a predviđen je razvoj trećeg smjera. Prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta upućeno je pismo očekivanja za ostvarenje trećeg studija, te će reakreditacijska komisija izaći u rujnu ove godine u provjeru navoda. Nakon očitovanja MZOS-a, izradit će se elaborat i kurikulum novog studija (na osnovu načelnog programa koji je dostavljen MZOS-u) te se planira upis studenata u novi smjer u akademskoj godini 2016./2017.

Grad Bjelovar se za razvoj visokog školstva ne zalaže kratkoročno zbog stjecanja političkih bodova, već razvoj planira u skladu sa zakonima i strukom, potpuno utemeljeno i usklađeno s potrebama Grada Bjelovara, gospodarstva  i okruženja u kojem živimo.

Obavještavamo vas da Grad Bjelovar i Visoku tehničku školu nitko nije kontaktirao za pripajanje bjelovarske Visoke tehničke škole Varaždinu.

Grad Bjelovar nema namjeru osnivačka prava nad Visokom tehničkom školom prepuštati bilo kojoj visokoškolskoj ustanovi.

S poštovanjem,

Grad Bjelovar i

Visoka tehnička škola Bjelovar

Ažurirano ( Srijeda, 29 Srpanj 2015 12:39 )