• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


VODSTVO HSS-a ODRŽALO TISKOVNU KONFERENCIJU NA KOJOJ SU PROZVALI MINISTRA TURIZMA DARKA LORENCINA ZA NJEGOVA (NE)DJELA

Novcem pune jadranski turizam, kontinentu friška figa

Osim gotovo zatiranja života na ovim područjima, što ovakva raspodjela novca znači, ovime vidimo da premijer Milanović kupuje koaliciju s IDS-om – istaknuo je Branko Hrg

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Vodstvo HSS-a, na čelu s predsjednikom stranke Brankom Hrgom i predsjednikom ŽO HSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije Dinkom Pirakom, u petak 14. kolovoza, održalo je u Hotelu Central u Bjelovaru tiskovnu konferenciju na kojoj su prozvali ministra turizma Darka Lorencina za njegova (ne)djela. Naime, HSS i preko ljetnih mjeseci koristi priliku da obiđe Hrvatsku i ukaže na propuste Vlade Republike Hrvatske, pa je predsjednik HSS-a Branko Hrg u Bjelovaru ukazao na favoriziranje razvoja turizma u Istri, Primorju i Dalmaciji, i pritom potpuno zapuštanje kontinentalnog turizma.

– Kontinentalni turizam je potpuno zanemaren, a pri raspodjeli sredstava se sad vidi da je to napravljeno planski. Postoje tri programa raspodjele novca, od kojih je jedan program za turistički nerazvijena područja, program za manifestacije, i dio za top programe. 38,5% je toga otišlo u Istru, a na kontinent je ukupno utrošeno samo 25%! Od toga su turistički razvijenije županije poput Koprivničko-križevačke, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske dobile samo 2%. Manje turistički razvijene županije, poput Sisačko-moslavačke su dobile tek 1%. Osim gotovo zatiranja života na ovim područjima, što ovakva raspodjela novca znači, ovime vidimo da premijer Milanović kupuje koaliciju s IDS-om. Očito je da na ovaj način prepušta ministru Lorencinu da dijeli novce u Istru i Primorje. Primjerice, samo za jedan program u Pulskoj Areni dano je 900.000 kuna, a za sve programe u ovoj regiji, od Terezijane, Križevačkog spravišća, Renesansnog festivala, Špancir festa, do Picokijade, Kaj su jeli naši stari i Podravske motive, dobiveno je 300.000 kuna – istaknuo je Branko Hrg, dodavši kako je sramotno ovakvo kaputarsko dijeljenje novca.

–  Za turistički nerazvijena područja i za pučke manifestacije se ne dodjeljuje gotovo ništa. Financiraju se programi koji praktički sami za sebe mogu živjeti i održavati se. Pravog turizma neće biti dok se ne poveže kontinentalni dio s obalom, i dok jednostavno ne počnu cirkulirati turisti od obale u unutrašnjost, i obratno, a ne da se samo gleda na sunce i more kojeg imamo, i za koje uopće ne treba ministar turizma da bi se to odvijalo, nego samo smeta – dodao je oštro za kraj Branko Hrg.

Predsjednik ŽO HSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije Dinko Pirak osvrnuo se pak više na županijsku situaciju.

– Odnos države prema lokalnim sredinama nije u redu tijekom cijelog mandata ove koalicije. Bjelovarsko-bilogorska županija je kao četvrta najslabije razvijena županija, i županija s najnižim prosjekom plaća trebala dobiti potporu Vlade, koja je očigledno izostala kroz razne programe. Mi imamo niz prepoznatljivih sadržaja, koje treba poduprijeti. Terezijana, Božićna priča, pa i Vinodar i Supermaraton Zagreb-Čazma manifestacije su koje privlače više desetaka tisuća posjetitelja. Zabrinjava nas što nijedan od pompozno najavljenih projekata nije realiziran i nije dobio podršku Ministarstva turizma. To su primjerice Aqua City u Podgariću, Wellness centar u Daruvaru, a jedna od značajnih točaka je i ŠRC Kukavica, koji je ugašen i danas je u stečaju. Novac je potrošen za izradu prostornih planova, a ozbiljniji koraci prema realizaciji nisu poduzeti. Bilo bi lijepo vidjeti da i mi dobijemo podršku kakvu dobiva obala, jer programa imamo, a treba ih prepoznati – dodao je za kraj Dinko Pirak.

Ažurirano ( Petak, 14 Kolovoz 2015 17:09 )