• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PRIOPĆENJE FORUMA MLADIH SDP-a BJELOVAR POVODOM NACIONALNE AKCIJE »CIJENE DOPUNSKOG LETE U NEBO«

Ili se dodatno osiromašiti, ili prestati plaćati policu dopunskog zdravstvenog osiguranja

Ukoliko se odluče za neplaćanje, mogu se jedino nadati da se neće razboljeti, jer u suprotnome troškovi lijekova i liječenja bili bi nepodnošljivi. Vladajući navode kako se nadaju da će se njihove reforme prelomiti preko leđa političkih elita, međutim, postavlja se pitanje utječe li poskupljenje od 228 kuna godišnje više na ministarske i saborske plaće ili na najsiromašnije slojeve građana? – piše u priopćenju koje prenosimo u cijelosti

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Forum mladih SDP Bjelovar u sklopu nacionalne akcije ''Cijene dopunskog lete u nebo'' u subotu prijepodne, 30.04. na bjelovarskom gradskom korzu prikupljao je potpise građana za peticiju protiv najavljenog poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Ministar zdravlja Dario Nakić je donio Odluku da se od 1. svibnja poveća cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna. Poskupljenje na godišnjoj razini stoga iznosi 228 kuna. Taj je iznos za građane koji jedva spajaju kraj s krajem, ali ipak zbog imovinskog cenzusa nisu oslobođeni plaćanja dopusnog osiguranja, dovoljan da ih osiromaši do razine gdje postaju socijalni slučajevi.

Ovom Vladinom Odlukom građane se stavlja pred izbor – ili se dodatno osiromašiti, ili prestati plaćati policu dopunskog zdravstvenog osiguranja. Ukoliko se odluče za neplaćanje, mogu se jedino nadati da se neće razboljeti, jer u suprotnome troškovi lijekova i liječenja bili bi nepodnošljivi. Vladajući navode kako se nadaju da će se njihove reforme prelomiti preko leđa političkih elita, međutim, postavlja se pitanje utječe li poskupljenje od 228 kuna godišnje više na ministarske i saborske plaće ili na najsiromašnije slojeve građana?

Poskupljenje je još jedna u nizu loših pokušaja reformi hrvatskog zdravstvenog sustava. U Hrvatskoj 1.6 milijuna građana koristi dopunsko zdravstveno osiguranje, a 970 000 polica plaća država socijalno najugroženijima, učenicima, studentima itd. Poskupljenjem cijena polica Vlada se nada namaknuti dodatnih 400 milijuna kuna godišnje, dok će s druge strane povećati svoje troškove koje je dužna platiti HZZO-u za 970 000 polica. Država je trenutno dužna HZZO-u preko 350 milijuna kuna te umjesto da svoj dug podmiri, želi problem prelomiti preko leđa građana, koji redovito izvršavaju svoje obaveze plaćanja dopunskog osiguranja. Stoga se Forum mladih SDP Bjelovar glasno protivi ministrovoj Odluci o poskupljenju. Idućih dva tjedna potpisi će se skupljati u cijeloj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a u Bjelovaru nas možete pronaći na štandu na tržnici ili korzu.

Predsjednik GO FM SDP Bjelovar

Filip Kovač

Ažurirano ( Ponedjeljak, 02 Svibanj 2016 16:22 )