• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NEKAD I SAD: SJEĆATE LI SE TOG ZVUKA?

Prije točno dvadeset godina službeno je započelo razdoblje interneta u Hrvatskoj kada su CARNetova računala prvi puta spojena na mrežu preko Austrije.

E-mail Ispis PDF

Izvor www.dnevnik.hr

Život bez interneta mnogima je gotovo nezamisliv i veliki broj stvari koje danas obavljamo vezan je upravo uz "mrežu svih mreža" te su surfanje internetom, pregledavanje mailova i objave na društvenim mrežama za veliki broj ljudi prva stvar koju naprave kad se probude i zadnje što naprave prije spavanja.

Danas se navršava dvadeset godina od kada je uspostavljena prva hrvatska internetska veza prema svijetu te je od 17. studenog 1992. službeno započelo razdoblje interneta u Hrvatskoj kada su CARNetova računala spojena preko Austrije brzinom od 64 kbps.

Početkom devedesetih nismo imali ovakav izbor između pružatelja internetskih usluga kao i danas – jedini ISP u Republici Hrvatskoj bio je CARNet, a korisnici su se na internet spajali putem dial-up modema, dok je surfanje velikim brzinama koje su omogućili broadband i mobilni internet tada izgledalo kao znanstvena fantastika.

Većini korisnika prva uspomena povezana s internetom odnosi se na poznati zvuk spajanja dial-up modema i nestrpljivo čekanje – prvo da se modem poveže s internetom, a nakon toga i čekanje da se otvore internetske stranice. S obzirom da su brzine surfanja mrežom bile iznimno male, učitavanje internetskih stranica, a pogotovo (malo većih) fotografija bilo je iznimno sporo pa je npr. skidanje jedne pjesme koje danas traje nekoliko sekundi tada trajalo i više od sat vremena.

Surfanje putem dial-upa tada je bilo skupo te se nije naplaćivala količina prenijetih podataka, već vrijeme provedeno na internetu (jedno su vrijeme postojale tarife pa je najskuplje surfanje bilo između 7 i 16 sati, od 16 do 19 surfanje je bilo malo jeftinije, dok je najpovoljnija cijena pristupa internetu bila između 19 sati i 7 ujutro), a nije bilo flat pristupa mreži.

"Od tada do danas prošli smo dalek i težak put"

Zbog toga je, samo za provjeravanje jednog e-maila, bilo potrebno spojiti se, provjeriti mail i odmah se odspojiti kako se ne bi potrošilo previše novca,internetske stranice bile su jednostavne i bazirane prvenstveno na tekstu i slikama (brzina je bila premala za ugodno pregledavanje videozapisa), a korisnici su komunicirali putem news grupa, foruma ili programa poput ICQ-a.

"Od tada do danas prošli smo dalek i težak put", stoji na stranicamaCARNeta te se u proteklih desetak godina način na koji se služimo internetom u potpunosti promijenio. Dial-up pristup internetu zamijenjen je broadbandom te se broj kućanstava sa širokopojasnim pristupom internetu ove godine približio 50 posto – s vremenom su povećane brzine pristupa mreži, a i cijene su, zahvaljujući konkurenciji, postale sve povoljnije.

Razvoj broadbanda, mobilnog interneta i sve veći broj korisnika pametnih telefona i tableta omogućio nam je da smo stalno online – mailove više ne moramo provjeravati svakih nekoliko sati spajanjem i odspajanjem, već oni automatski dolaze na telefone koji su ionako stalno spojeni na mrežu, a internetske stranice raznih portala koje su sada prepune video zapisa, fotogalerija i na kojima možemo gledati razne video prijenose otvaraju velikom brzinom.

Danas se uvelike promijenila i komunikacija putem interneta – ranije smo se morali spajati na internet da bi vidjeli da li nam je netko poslao poruku na ICQ, a sada poruke s Facebooka i Twittera odmah dobivamo na zasloneračunala ili telefona, a programi poput Skypea omogućili su nambesplatne video razgovore s korisnicima u bilo kojem dijelu svijetu– što nam je prije dvadeset godina bilo potpuno nezamislivo.

Osim u privatnom životu, razvoj interneta utjecao je i na poboljšanje i ubrzanje poslovanja te je danas za većinu kompanija poslovanje bez interneta gotovo nemoguće.

Od 17. studenog 1992. godine i prvog spajanja na internet u Hrvatskoj do danas puno se toga promijenilo i postignut je veliki napredak – od prelaska s dial-upa na broadband i razvoja mobilnog interneta koje je pratilo veliko povećanje broja korisnika te se samo možemo zapitati kakav će biti daljnji napredak i što će nam sve donijeti u sljedećih dvadeset godina.

Ažurirano ( Subota, 17 Studeni 2012 14:59 )