• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


POČETAK KRAJA

ISPOD TIHOG OCEANA FORMIRA SE SUPERVULKAN KOJI BI MOGAO UNIŠTITI ŽIVOT

Seizmolog Michael Thorne sa Sveučilišta Utah u SAD-u tvrdi da se na dubini od 2.900 kilometara ispod površine Tihog oceana nakupljaju i sudaraju mase koje bi u budućnosti mogle izazvati enormnu erupciju i izumiranje života.

E-mail Ispis PDF

Izvor: danas.net.hr

Michael Thorne i njegov tim seizmologa sa Sveučilišta Utah u SAD-u smatraju da su otkrili kataklizmički vulkan u ranoj fazi stvaranja.

Naime, na dubini od 2.900 kilometara ispod Tihog oceana, na granici između Zemljinog kamenog plašta i tekuće jezgre, nakupljaju se i sudaraju mase koje bi, prema nekim procjenama, za 100 milijuna godina mogle biti uzrok erupcije supervulkana. Ta erupcija bi, smatraju znanstvenici, mogla ozbiljno zaprijetiti životu na Zemlji.

Istraživanje je pokazalo da se ispod Tihog oceana sudaraju kamene ploče velike poput kontinenata te prilikom sraza nastaje velika nakupina djelomično rastopljenog kamenja veličine Floride.

Kako bi došli do ovih rezultata, znanstvenici su u računalnim simulacijama koristili podatke čak 4.200 seizmometara koji su raspoređeni diljem svijeta.

Ažurirano ( Srijeda, 13 Veljača 2013 11:10 )