• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PEEK&POKE MUZEJ

SUOSNIVAČ APPLEA STEVE WOZNIAK NA LJETO DOLAZI U RIJEKU

Prema obavijesti prvog hrvatskog muzeja povijesnih računala »Peek&Poke«, suosnivač Applea Steve Wozniak ove godine bi konačno mogao posjetiti njihov izložbeni prostor u Rijeci.

E-mail Ispis PDF

Izvor: tehnoklik.net.hr

»Peek&Poke« muzej osnovala je u Rijeci skupina zaljubljenika u svijet računala. To je ujedno i prvi hrvatski muzej računala koji sadrži eksponate i razvojni put računala od ranih 60-ih godina prošlog stoljeća do danas.

Idejni začetnik projekta je Svetozar Nilović, predsjednik udruge Calculus. Od brojnih rijetkih eksponata koje je Nilović sa suradnicima prikupio ističu se Minivac iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, zatim prvi kalkulator proizveden u Europi u tvornici Digitron Buje iz 1971., prvi Appleov dlanovnik, videokonzola iz 1970. godine, Apple II, Amiga... ukupno preko tisuću modela starih računala, kalkulatora, dlanovnika i ostalih gadgeta. U obavijesti na stranicama muzeja stoji:

»Dakle, udarna vijest je slijedeća i nije nikakva prvoaprilska šala ni nikakav umjetnički performans. Negdje sredinom 2007. godine kad smo još uređivali Peek&Poke smo poslali privatan mail Steveu Wozniaku da bi nam bila čast da bude na otvorenju. Isto tako, poslato i je rukom pisano pismo Stevu Jobsu sa istim sadržajem. Obojica su zaista našla vrijeme i odgovorili da zbog obaveza ne mogu stići i da nam žele puno uspjeha tj. kako to već ide. Steve Wozniak je tada obećao dolazak čim bude bilo vremena i sad je to vrijeme, izgleda - došlo. Dakle, ovog ljeta u našem muzeju suosnivač Apple kompanije - Steve Wozniak! Kada? Čim dobijemo njegove slobodne termine obaviještavamo vas.«

Ažurirano ( Petak, 15 Veljača 2013 13:13 )